Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 25 juli 2019

Pelarbok blir glassbok

Ibland blir träden helt enkelt för stora. Vår vackra pelarbok (Fagus sylvatica 'Dawyck Gold') hade blivit väldigt hög. Faktiskt lika hög som flaggstången den stod bredvid. Nu var det dags att göra något åt det av flera skäl. Pelarboken växer som sagt högt och smalt och har en underbar, ljusgrön färg på våren. Senare blir den mer djupgrön. På senare år har den vuxit väldigt mycket. Flera toppar hade börjat flaxa utåt och den var inte längre sammanhållen och smal. Jag kunde bara klippa in den på den undre tredjedelen och vi hade ett projekt bredvid som skulle göras. Så om vi skulle ta ner en del av den så var det nu.

Det är inte så farligt som det ser ut. Stegen står stadigt och maken sågar grenarna med en mindre grensåg. Stammarna är många men inte så grova.
Nu är det stora jobbet gjort. Återstår att plocka undan och putsa  toppen.

Nu når jag toppen med min stångsekatör. Boken är putsad men den blir ännu bättre nästa år när den kan formas ytterligare. En pelarbok har blivit en glassbok. Den är fin den också.


Fler bloggar om trädgård finns på trädgårdsfägring.

lördag 20 juli 2019

Min "cottage garden" rabatt

Nu är min rabatt kallad "cottage garden" som bäst. Har satsat på lite högre växter där. Olika varje år eftersom en del är anueller. I år är det mycket slöjsilja (Ammi majus) men totalt ca 25 arter och sorter. Har gjort en vandring på 2 minuter runt rabatten som visas i en video.
Borde använda video mer, det är ju ett väldigt smidigt sätt att dokumentera,


Länkar till Trädgårdsfägring för fler bloggar om trädgård.


tisdag 9 juli 2019

Fröplantor - var ska alla bo?

Min japanska lönn och hennes avkommor sysselsatte mig idag. Det tog några år men nu är hon väldigt fertil. Många små blir det och de är olika allihop. Så fina men jag vet inte var de ska bo allihop. Fem har jag placerat ut i trädgården. Många har jag gett bort, men det är svårt att veta hur stora de blir så mottagaren får ha ett öppet sinne eller vara beredd att forma. Säkert tio har jag krukat upp men under hennes kjol finns det många fler. Det är trångt på marken och grannarna slåss om utrymmet. Har inte hjärta att rensa bort dem. 
Acer palmatum 'Osakazuki' har nu blivit knappt 20 år och varit med om en del. Under flera kalla vårvintrar, ex 2013, fick hon stora sår då barken lossnade från stammen. Se inlägg här. Hon läkte fint och idag syns visserligen ärren men de påverkar henne inte. 
Redan nu dignar hon av "lönnäsor" eller tvådelade klyvfrukter med vingliknande bihang.



Moderplantans blad i mitten och några av fröplantornas blad runt omkring. 

En utplanterad liten lönn. Jag är väldigt svag för den ljust gröna färgen.

Ytterligare en utplanterad fröplanta som hunnit bli lite större. De växter på bra när de får komma ut på en bättre plats.

Mmmm, vilka fina blad.
Ytterligare en grönbladig med antydan till rött. 

Jo, jag sparar rödbladiga också.

Uppkrukad liten fröplanta.


En mycket mörkare röd fröplanta som hunnit växa till sig.


En till......grön....

Än så länge lite blandat rött och grönt. Det kan ju ändras när den blir större. 

Och så modern, Acer palmatum Osakazuki, japansk lönn. Full med "lönnäsor". Men jag behöver inte fler avkommor nu. De gror verkligen bra. Till och med i grusgången. 


Lönnen i sin fulla prakt, inklusive den fantastiska höstfärgen har beskrivits i ett tidigare inlägg här


Fler trädgårdsbloggar finns på Trädgårdsfägring.


måndag 1 juli 2019

Öppen trädgård 7 juli 12-16

Vi har öppen trädgård på söndag den 7 juli kl 12-16. Vi har öppet för den lokala föreningen trädgårdsamatörerna i Göteborg (TAG) men alla som har lust att komma förbi är välkomna. Det har blåst väldigt ett par dagar och ska fortsätta men jag hoppas att det mesta fortfarande ska stå upp på söndag. 
Visar ett par bilder från trädgården idag. 
Trädgårdsamatörernas information finns här. 
Varmt välkommen om du har tid och lust.

Det är ett bra ros-år i år. Mozart blommar fint. I mitten tronar en  vedkamin som vi har som reserv om det skulle bli ett längre strömavbrott. Fungerar fint hela året. Den ska få ett bättre fundament. 

Ghislaine de Feligonde har vuxit sig riktigt stor i år. En av mina favoritrosor.
Queen of Sweden, Austinros. Mycket vacker och med uppåtriktade blommor på stadiga stjälkar. 

Baksidan ska förstås städas lite inför söndag. 

En av mina favoritperenner är Gillenia. Blir vackrare och vackrare med åren. Bäst blir den i full sol där den blir stadig och bra. Råden brukar annars vara att den ska stå i halvskugga. Men där faller den bara omkull.  

En del clematis är fina medan andra är angripna. Just denna är mycket fin. Tror det är 'Etoile Violette', men är inte säker.

Den tidigare skuggiga slänten har fått mer sol sedan några träd har tagits bort. Här finns mest bladväxter och några koreansk plymspirea.
Under tallarna är det torrt men jag får stödvattna här. Lönnen är en självsådd planta från en Acer palmatum 'Osakazuki'. Digitalisen (i mitten) sådde jag från en snygg vit för något år sedan. Sparar de snyggaste varje år. Just denna vita i bilden är grönvit innan den öppnar och blir sedan helt vit. Enorma blomklockor. 


Den långa perennarabatten är omöjlig att fotografera men här finns diverse. 

Altanen med några av alla krukor.


Fler trädgårdsbloggar finns på Trädgårdsfägring