Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 28 februari 2016

Snart rabarberpaj


Rabarbern tittar upp och snart är det rabarberpaj, vårens allra godaste paj. Det är väl ett litet tag kvar men i slutet av april om vi har tur.
Den meteorologiska våren kom till Vinga, en ö i havet här utanför, den 16 februari. Det är meteorologisk vår om dygnets medeltemperatur ligger mellan 0 och 10 plusgrader under 7 dagar i följd. Dock kan våren inte infalla före 15 februari. Våren räknas som första dagen av de sju när man har säkrat tidsserien vilket man alltså gjorde den 22 februari kl. 19.30 i år. Och har det väl blivit (meteorologisk) vår kan det inte bli (meteorologisk) vinter igen.

lördag 27 februari 2016

Crocus tommasinianus, snökrokus

Snökrokusen, Crocus tommasinianus, tittar upp inuti bladen av en gul stockros (Alcea rugosa) som heller inte kan vänta längre. Krokusen har börjat blomma i soliga hörnor. Snödropparna
blommar också och flera andra lökar börjar skicka upp lite blad över marken. Snökrokusen sprider sig bra där den trivs och bildar stora mattor. Har både arten och namnsorter men arten är mest pålitlig och spridningsbenägen här.

lördag 20 februari 2016

Snöstorm ute - citroner inne!

Det är snöstorm ute idag men inne i orangeriet är det alltid minst 10 grader och mer när solen skiner eller man vill elda i kaminen. Citronerna blommar och frukten är gul och fin. Man kan låtsas att man är någon helt annanstans om man inte tittar ut.


torsdag 18 februari 2016

Tomatfröna gror

Man vill ju gärna starta med tomatsådden även om det är lite tidigt, så det blir en chansning. Utmaningen är att ge dem tillräckligt med ljus när de grott men det finns många fröer kvar så jag kan så en andra omgång i så fall. Tror varenda frö grodde efter att krukorna först stod i rumstemperatur några dagar och sedan en natt på badrumsgolvet. Undervärmen gör susen.
Har i denna omgång sått 4 sorter; Black Cherry, Norderå, Piccolo Dattero och Piennolo.

lördag 13 februari 2016

Före - efter; cottage garden

I gräsmattan på baksidan finns en anläggning som hör till vårt tryckavlopp. Denna fula del behövde döljas och idag ser man den inte alls. Runt pumpen byggde vi en träram/bänk och runt denna anlade vi en njurformad rabatt. På våren tulpaner och andra lökar. På sommaren höga perenner och annueller. Idag ser det ut så här.

På bilden: Agastache flera sorter, Röllika (Achillea millefolium), slöjsilja (Ammi majus), Perovskia 'Blue Spire', Jätteverbena (Verbena bonariensis), Zinnia, Röd solhatt (Echinacea purpurea 'Magnus', m.fl solhattar)



Men det var en lång väg dit.

Före: Omotiverad rund häck i gräsmattan, för att dölja pumpen. Idag är det lilla växthuset också borta till förmån för ett större. 


Före: Ful pumpanläggning i gräsmattan. Gräsmattan grävs bort.

söndag 7 februari 2016

Iris foetidissima - koralliris

Inte mycket till vårtecken att hitta ännu. Men en del i våren är att sommaren och hösten helt enkelt bryts ner och ruttnar bort rent fysiskt. En som håller emot är korallirisen Iris foetidissima, jag tror det är sorten 'Citrina'. Enligt SKUD heter den koralliris men vanligt namn är också stinkiris. Tydligen luktar det illa när man bryter bladen, men det har jag aldrig märkt.
Fortfarande vacker men snart är det dags att släppa taget. Bladverket är grönt över hela vintern.
Iris foetidissima 'Citrina' i februari


Iris foetidissima 'Citrina' i juli