Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 23 juni 2019

Fläder

De hederliga trotjänarna utgör basen i min trädgård. Men de kan komma i lite olika varianter, som fläder. De blommar nu och är fina hela sommaren.
Förutom den "vanliga" Sambucus nigra har jag S. nigra Golden Tower, S. nigra 'Aureomarginata' och S. nigra f. porphyrophylla 'Black Beauty'.
Jag är svag för ljust grönt bladverk och Golden Tower är verkligen snygg nu. Den variegerade 'Aureomarginata' är också fin i skuggan under tallarna. De gröna klarar sig fint från bladlöss medan den mörkbladiga 'Black Beauty' får mängder med bladlöss varje år. Är det generellt så att lössen går på mörkbladiga eller är det bara en tillfällighet hos mig? Men då borde det inte vara så varje år. Någon som har liknande erfarenhet?

S. nigra f. porphyrophylla 'Black Beauty'. Drabbas av massor av löss varje år. 
Har stammat upp den till ett litet träd för att den ska funka på platsen. 

S. nigra Golden Tower. Växer som namnet antyder mer uppåt än på bredden. Min favorit bland fläder. Mycket snygga ljusgröna, flikiga blad. 
Ännu inte något torn men det blir nog det ....


S. nigra 'Aureomarginata'. Snygg i skuggan med sina variegerade blad.
Den har blivit en ganska stor buske. 


Fler bloggar om trädgård på Trädgårdsfägring.




torsdag 20 juni 2019

Kanalbåt i England

Vi har pratat ett tag om att göra en tur med kanalbåt i England. Förra veckan blev det av; på Kenneth and Avon Canal i sydvästra England. Start och slut i Bath. UK har ett mycket stort nät av kanaler i funktion. Många är restaurerade från ett ofattbart dåligt skick av mestadels frivilliga krafter under andra halvan av 1900-talet.
Kenneth & Avon Canal ligger i en väldigt grön och lummig omgivning. En smal kanal, som ibland var lite bredare, men inte alltid bred nog att mötas på (iallafall inte om det låg förtöjda båtar vid sidan också) utan man behövde hitta hållpunkter där man kunde slinka in med sin 18-metersbåt! Nu var det lågsäsong så det var färre möten än senare på sommaren och inga problem att hitta bra tilläggsplatser för natten. Man kan lägga till var men vill utmed kanalen, där man inte är i vägen, men kanterna är ibland svåra att hoppa iland på med allt grönt så vi sökte upp de färdigställda platserna. Där fanns ju oftast en pub också.

Så här vackert och idylliskt kan det vara när solen skiner. Ljuset silas genom ett grönt tak och fåglarna sjunger. Tyvärr var det ganska sällan som det var sol men det är ju så här man vill minnas det. Utmed hela kanalen går det en "dragväg" som nu är cykel- och gångväg. Många utnyttjade det för jogging och promenader samt cykling. Engelsmännen har ju hund så det var många hundpromenerare.

Kanalbåten ser väl kort ut? Vår var bland de kortaste man kunde hyra för 2 pers. Bara 57 feet, dvs 17.37 cm och drygt 2 m smal. Det heter väl narrowboat av en anledning. Det fanns allt man kunde behöva ombord. Rekommenderad hastighet 3-4 km/h, dvs långsam promenadtakt. Drog man på fullt (och det är inte att rekommendera) kunde man komma upp i 5 km/h. 
Första natten la vi till vid puben "The George". Jättetrevligt att kunna lägga till och äta på pubarna. 


En annan pub där vi stannade för mat var "Cross Gun" som ligger i huset på bild.

Här ligger vi som andra båt vid "Cross Gun". Delar av huset var från 1610. 

Det fanns en mycket trevlig pubträdgård vid floden Avon men tyvärr var det för kallt och regnigt. Kanalen, som är grävd, behöver ständig tillförsel av vatten och den ligger mer eller mindre nära floden Avon. Därifrån pumpar man vatten över till kanalen för att hålla vattennivån.
Svängbroar skulle öppnas och stängas.

Pittoreska hus och byar utmed kanalen.

Många hade växter i krukor på båtarna.  Ibland hela taket fullt.
Här har man till och med en liten trädgårdsbåt på släp. Ser ut som en traktorsists också. Kan ju vara bra att ha. 



Visst är det vackert?

Ibland lite trångt.

Här är vi på väg över en akvedukt.

Ibland var det verkligen grönt, grönt, grönt.

Denna ormbunke var vanlig i fuktigare lägen. Ser ut som något ur familjen svartbräknar (Asplenium) av något slag. Nästan fluorescerande grönt.

Ett och annat fint hus låg utmed kanalen.


En del hade till och med byggt altaner/bryggor för att kunna sitta och titta på båtarna. Att titta på när kanalfolket gör mer eller mindre bort sig har ett eget uttryck. To gongoozle och personen som tittar är en gongoozler.

Ibland var bryggorna lite flottare.


I Bath fanns också kolonilotter mellan husen och kanalen.

Det fanns också trappor för änder och andra vattenfåglar (och särskilt deras ungar) så att de säkert skulle kunna ta sig upp ur kanalen. 


När det är sol är det helt fantastiskt fint.


IFORD MANOR
Eftersom vi var så nära trädgården Iford Manor ville jag gärna besöka den. Har faktiskt varit där en gång tidigare, i april 2007, och mindes den som mycket vacker. Så jag tog en promenad dit på ca 5 km tur och retur i ösregn via små vägar och public footpaths. Det är en privat trädgård, öppen för allmänheten mot entrébiljett. Totalt är den på ca 10.000 kvm men den formella delen är mycket mindre. Egendomen ligger väldigt fint vid floden Frome och designades av den berömde landskapsarkitekten Harold Peto när han ägde stället (1899-1933 då han dog). Peto var väl berest bl.a var han i italien, Tyskland, Frankrike, Egypten och Japan. Han tog hem en del skulpturer och annat som han placerade i trädgården. Jag tycker att den ser väldigt italiensk ut i de mer formella delarna.

Visst var det tydligt att det ligger en trädgård här innanför. 


Idylliskt vid floden Frome.

Ett stort och pampigt boningshus hör till. 

De mer formella delarna av trädgården hade gott om formella inslag som pergolor, statyer, urnor och förstås långa perennrabatter.


Formklippt hör till också. 


Nu blommade inte blåregnet men i april är det en fantastiskt blomning. 


Fler trädgårdsbloggar finns på Trädgårdsfägring.



söndag 9 juni 2019

Vita svävare

Just nu flyter gökblomstret, Lychnis flos-cuculi 'White Robin', så fint en bit upp i rabatterna. Det fyller ut och svävar. Denna tiden är det lite glest med blommor i perennrabatterna så den fyller en bra funktion. Klarar även fuktigare lägen. Sådde förra året och planterade ut i höstas så det är första året jag har den. Hoppas den håller sig på plats så att den inte sprider sig mycket. Hittar lite olika uppgifter om det. Vilka är dina erfarenheter?




En annan perenn som svävar i vitt nu i lite skuggigare lägen är stormhattsranunkel, Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'. Den har jag haft i flera år och den är pålitlig och håller sig på plats. Vackra vita knappar som lyser i skuggan.




Fler trädgårdsbloggar hittat du på Trädgårdsfägring


torsdag 6 juni 2019

Irland; Trudder Grange

Nyligen hemkommen från en trädgårdsresa till Irland, närmare bestämt runt Dublin. Grönt och frodigt som förväntat. Vi hade lyckan att få besöka flera riktigt fina privatträdgårdar. Det är alltid extra kul. Mycket av det som fanns där vi var kan man odla här också (iallafall hos mig i zon 1-2) men givetvis inte allt. Förstod att det finns en massa olika lokalklimat i Irland så det kan variera mycket. Men det växer ju så enormt mycket fortare där.
Mitt första besök i Irland och skillnaden till UK är generellt stor när det gäller trädgårdar. Rikedomen och influenserna från växtjägare, kolonier och annat som hör till i UK är inte särskilt närvarande i Irland. Det kompenseras med charm och mycket annat.
Visar några bilder från en mycket vacker och välskött trädgård, Trudder Grange, söder om Dublin. Detta är en privat trädgård av det större slaget. Mycket vacker och välskött. Frun i familjen var den som var trädgårdsnörden och hon berättade varmt om trädgården. Maken som också var närvarande höll sig mer i bakgrunden, men teater-viskade till de som stod närmast. Bland annat frågade jag om hon skötte trädgården själv eller om hon hade hjälp. Hon svarade att hon hade hjälp två och en halv dag i veckan. Maken viskade då att trädgårdsmästaren också hade med sig en person så i realiteten 5 dagar i veckan. Han berättade också att Mrs hade bestämt sig för att satsa på trädgården för ett antal år sedan och att det minsann skulle få kosta när hon förstod hur mycket pengar han lade på jaktresor. Tiden och pengarna i kombination med kunskap och hängivelse har skapat en mycket fin och personlig trädgård. 

I allén fram till trädgården växte hagtorn utmed ena sidan. Rosa och vita buskar/träd varvade. Mycket fint.

Pampig entré. Ser lovande ut. 

Ett tydligt blickfång denna tid på året var säckbusken, Ceanothus. Uppstammad med stor krona.


Växthuset är uppbyggt efter viktorianska ideal. Uppfattade att det var så det hade sett ut från början. De hade förlorat sitt gamla som var mer modernt och satsat på ett nytt i gammal stil.

Ett stort antal fina träd och buskar kantade gräsmattan. Trädet till vänster är en pagodkornell, Cornus controversa 'Variegata'. Väldigt vackert med grenar i våningar. 


Vy från baksidan av rabatten med pagodkornellen i mitten. 

Denna buske var helt översållad av vita blommor. Kallades för daisy bush. En buske i trädastersläktet, Olearia, men vet tyvärr inte vilken art/sort. Undrar om den vissnar snyggt eller om det blir en brun buske sedan.

Choisya var vanlig i många trägårdar. Har funderat på en sådan länge. Nu får det bli av. Kanske måste ta in den på vintern dock. Finns att köpa här men uppfattar att den säljs som "sommarblomma"


Strandkålen var odlad som grönsak och under terrakotta-kruka ( rhubarb forcer) för att tvinga upp späda och mjälla blad. Nu var de inte god att äta längre men fantastiska vackra.

Lönnar såg man överallt. Klimatet, och jordmånen (på många ställen) passar dem. Här en väldigt flikbladig sort. 

Man hade också en vildäng av större mått.

Reste med Rosebud's Tours med Maria Engblom som guide. Mycket väl organiserat och trevligt som vanligt. Vi hade dessutom tur med vädret. Bara några korta regnskurar.


Fler bloggar om trädgård finns på Trädgårdsfägring