Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 29 juni 2017

Hosta 'June'

Nu när juni snart är slut är det kanske dags att göra upp med 'June', ja Hosta 'June' alltså. Den är ganska vanlig i handeln och helt underbar för den ogillas av sniglarna. En av få som inte äts. I år så gott som helt orörd. Men den kan se väldigt olika ut och i praktiken verkar det finns flera 'June'. 
I SKUD finns 'June', June Fever', June Present' och Just June'. Men i plantskolan har jag bara sett 'June' men i många olika skepnader, dvs bladfärgen kan variera stort. Tittar man på bilder på Google blir man inte klokare. Det spelar inte så stor roll, 'June' är en super-hosta!

Båda är köpta som 'June'.  Har några till som är mer eller mindre lika dessa. 



tisdag 27 juni 2017

Drakblommor och Penstemon

Blåaste blått lockar alltid. Det är något särskilt med blått på våra breddgrader - måste vara ljuset. Drakblomsläktet bjuder på flera riktigt blå perenner som blommar nu. Köpte några av Gerben Tjeerdsma på växtmarknaden Råda för något år sedan. 
Penstemon har också har sin höjdpunkt nu. En mycket användbar höjdare är Penstemon digitalis som är helt vit. Den vanligare P. digitalis 'Husker Red' som har rödare bladverk, finns ofta till salu men jag tycker arten är mer lättplacerad. 
Mongolisk drakblomma
Dracocephalum tanguticum, mongolisk drakblomma. 

Mongolisk drakblomma
Mongolisk drakblomma. Den blir ca 30 cm hög och bladverket påminner om rosmarin, med smala blad.

Dracocephalum argunense 'Fuji Blue'. Den har inget svenskt namn. Växer utbrett och blir därmed ganska låg, ca 15 cm. 

Fingerborgshatt
Penstemon digitalis, fingerborgshatt. En trevlig bekantskap som svävar över andra växter i rabatten. Blir ca 80 cm hög. Rent vit blomma. Jag har sått den och liksom de flesta andra Penstemon är den lätt att fröså. 
Fingerborgshatt
Penstemon digitalis, fingerborgshatt.

Fler Penstemon finns att se i förra årets inlägg om just Penstemon här.

tisdag 20 juni 2017

Svärdslilja i sumphålan

I kanten mellan skogen och mitt (mycket lilla) naturliga hällkar i berget finns en håla som alltid är blöt eller t.o.m helt vattenfylld ibland. En sumpig håla alltså. Där blommar nu svärdsliljan, Iris pseudacorus 'Variegata'. Fin på våren när bladen kommer upp, snygg blomning nu, och bladen håller sig länge sedan. Mitt "problem corner" är inte så problematiskt längre. Svärdsliljan sprider sig rejält om den får, men här håller den sig i sumphålan. Gäller bara att hålla annat borta, som exempelvis, björnbärsrevorna och kaprifolen i kanterna. 
Bladen är brokbladiga när de kommer på våren och under blomningen men de blir gröna senare på säsongen.



Det lilla hällkaret i berget är fint men det blir fort dåligt vatten av alla barr och löv, mm som ramlar ner och ingen cirkulation förstås. Fåglarna älskar att bada i det. Man får tömma det ofta om det ska vara snyggt men då är det riktigt fint. Det är en bergkant mellan hällkaret och sumphålan. Håller hällkaret helt fritt från växter. 

söndag 18 juni 2017

Timjanmatta - men var är insekterna?

Under det spaljerade äppleträdet (Aroma) började jag anlägga en matta av backtimjan för 2 år sedan. Det börjar bli en sammanhängande matta nu och idag blommar det för fullt. Trots soligt och varmt väder finns det nästan inga insekter. Det är väldigt få pollinerande insekter ute överhuvudtaget. Oroande tycker jag. Hur är det hos er?
Det är också tydligt att de två namnsorterna uppför sig lite olika. 


Backtimjan
Backtimjanmattan med några falska fallfrukter.

Backtimjan
Den ljusare rosa backtimjan till vänster är Thymus serphyllum 'Splendens' och den mer cerise till höger är Thymus serphyllum 'Purple Beauty'. 'Splendens' sprider sig fortare och är lite lägre än 'Purple Beauty'

Backtimjan
Så mycket mat. Var är insekterna?

Backtimjan
Mattan från ovan. Den kommer att växa över kanterna och dölja dessa inom kort. 

fredag 16 juni 2017

Juni

Nu är det frodigt i rabatterna. Mycket regn, ganska varma dagar emellanåt och ljus. Växtkraften är enorm. Just idag är jag glad för min blomsterkornell som blommar fantastiskt mycket i år (jo, jag vet att de vita är högblad). 

Blomsterkornell
Cornus kousa 'Moonbeam', blomsterkornell.


Pionerna avlöser varandra nu. Buskpionerna är överblommade och det är snart luktpionernas tid.
luktpion
Paeonia lactiflora 'Bowl of Beauty' (luktpion)

luktpion
Paeonia lactiflora 'Top Brass' (luktpion)


Min håriga kryddbuske (Calycanthus floridus) är inte vad jag önskade och trodde. Det är inte någon namnsort och blommorna är små, torra, och bruna. Den har stått i rabatten i 5 år nu och inte blivit roligare med åren. Funderar på om den ska få ge plats åt något annat.
Min är inte alls så fin som den storblommiga kryddbuske jag så hos min bloggvän Marta häromdagen. Hon har Calycanthus raulstonii 'Hartlage Wine'.  

Hårig kryddbuske
Calycanthus floridus, hårig kryddbuske


Blommig fredags tema är "Juni - månadens bild". Fler tolkningar på temat hittar du här

fredag 9 juni 2017

Skönhet i det lilla

Det stora är alltid uppbyggt av det lilla, även i växternas värld. Det finns skönhet i alla skalor, från den lilla beståndsdelen till hela växten. "Skönhet i det lilla!" är temat i dagens "Blommig fredag".

tree peony
Den just vissnade blomman ger plats för en frökapsel som kommer att innehålla svarta, blanka frön om ett tag. Den kommer att spricka upp ytterligare för att till slut öppna sig och släppa ut sina frön. Just nu liknar fröställningen ett torn eller kanske en kungakrona. En kunglig växt är det i många bemärkelser.

tree peony
För någon dag sedan såg den ut så här.

tree peony
Buskpion; Paeonia suffruticosa 'Jing Yu'. Säsongen var ovanligt kort i år. De sista dagarnas regn och blåst har förstört blommorna. 

stäpplök
Min favorit-allium är på gång; stäpplök, Allium christophii. Den lilla, första blomman kommer att följas av många och tillsammans bilda en stor boll. Ett perfekt och symmetriskt under. 

stäpplök
Stäpplök i full blom.

vattendroppar
Till sist verklig skönhet i det lilla. De små vattendropparna som blir det sötvatten utan vilket inget kan leva. Vi har inte haft vattenbrist denna vår/försommar och nu har vi fått över 60 mm på ett par dagar, så det räcker just nu. Men det är här på Västkusten; på många andra ställen i Sverige och i världen är det problem med vattentillgången (eller för mycket).



Fler tolkningar av temat "Skönhet i det lilla!" hittar du på andra bloggar här.


söndag 4 juni 2017

Bryan's Ground

En av de trädgårdar jag besökte på trädgårdsresan till England i maj var Bryan's Ground. En privat trädgård med alla de element en brittisk trädgård med självaktning bör ha inklusive en tydlig konstnärlig touch och ett stort hjärta för allt levande. Inte bara allt levande faktiskt. Ägarna Simon Dorrell och David Wheeler hade samlat en massa prylar man hittat i trädgården i samband med olika projekt. 
Alla bilder tagna den 11 maj 2017.

Här var förut en uppfart och på en uppfart har man bilen. Fult tyckte Simon och David och gjorde en grund, kurvig pool istället. Mycket finare. Tyvärr blir vattenkvalitén ganska dålig i grunda pooler om man inte jobbar mycket med att cirkulera och filtrera vattnet vilket förtar intrycket något. Det fanns ytterligare en formell pool och en naturlig damm. 

Simon tog emot och berättade om trädgården innan vi gick runt på egen hand. 

Husets baksida hade vida rabatter där växterna gick i cottage-stil och fick fröså sig lite fritt. Simon hade svårt att ta bort plantor som hade självsått sig, sa han. I denna omgivning var det fint men lite rensade han nog bort, det hade inte funkat annars. 

Huset var klätt med blåregn och rosor som var i sitt bästa flor när vi var där. 

Visst är det charmigt med ett lite extra torn vid sidan av huset.

Lite längre ut från huset fanns de obligatoriska klippta formerna. Man hade använt buxbom och idegran förstås men även hagtorn och andra buskar till strikt klippta former. 

Simon  och David samlade på allt de hittade på tomten när de gjorde sina projekt. Detta var bara en bråkdel.... De har bott här sedan 1994 och huset samt trädgården har en lång historia innan dess. Huset är från 1912. 
En del av alla "hittade" prylar. Figuren till höger skulle jag vilja ha; en gargoyle.

Det bor en konstnär och en publicist här. Med glimten i ögat har man placerat ut en del konstverk. Jag utgår från att det är en installation och inte en cykelparkering. Detta var ute i den mer vilda delen av trädgården. Det fanns ett ganska stort område med träd och woodland också.

En lite nyare installation. Harar/kaniner (hur ser man skillnad?) på stolpar!

Svårt att slå sig ner här. Simon hade nog inte hjärta att rensa bort de självsådda växterna och det bidrar till den romantiska stilen.