Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 29 mars 2016

Trebladspira - var kommer myten om fuktig mullrik växtplats ifrån?

Jag har läst på såååå många ställen att en av mina absoluta favoritperenner Gillenia eller Trebladspira som den ofta kallas (Gillenia trifoliata) trivs bäst i fuktig mullrik jord, om än väldränerad, och att den är bra i woodland. Vad kommer denna uppgift ifrån som ständigt upprepas? Fel, fel, fel skulle jag säga, iallafall här.
Har den på alla möjliga ställen i trädgården och allra bäst blir den i full sol. I halvskugga och lite fuktigt blir den tunn och vek och lägger sig över sina grannar. I sol blir den kraftig, stadig och blomrik. Klarar torka fint när den är etablerad, med den brasklappen att här på Västkusten är det sällan så väldigt torrt. De finaste står dock i sydvästsluttning i full sol och vattnas aldrig. Var står dina trebladspiror och hur uppför de sig?


Fin höstfärg får den också.

fredag 25 mars 2016

Snöklocka och persisk blåstjärna blommar och gullpudran är på gång

Snöklocka
Nu är det dags för lite fler vårblommor ute. Snöklockorna, Leucojum vernum, och persiska blåstjärnan, Scilla mischtschenkoana, blommar och stor gullpudra, Chrysosplenium macrophyllum, börjar titta fram. Snöklockorna blir långsamt allt fler medan persiska blåstjärnan förökar sig snabbare.Snöklockan har ett syskon som dyker upp lite senare i vår och det är sommarsnöklockan, Leucojum aestivum. Den är lite högre och har gröna märken på klockornas spetsar medan snöklockan har gula. Vet inte om det generellt är så, men här är det alltid på detta vis.

Persisk blåstjärna 

Chrysosplenium macrophyllum har jag sett under ett flera olika svenska namn men enligt SKUD skall det vara stor gullpudra.

lördag 19 mars 2016

Dags att direktså opiumvallmo

Sådde opiumvallmo, Papaver somniferum, 'Purple Peony' ute idag. De är lätta att lyckas med om man direktsår dem ute i mars. Det brukar vara mycket enklare att bara strö ut fröna nu där men vill ha dem, än att försöka så dem i krukor. De gör sig fint bland andra växter. De är dock favoritföda för sniglarna, tyvärr.
Den mörka 'Purple Peony' ser väldigt olika ut beroende på vilket ljus man ser den i. Allt i från nästan svart till purpur. Med åren utvecklar de också olika nyanser om man tar frön från från dem kontinuerligt.



onsdag 16 mars 2016

DNA; människa versus fjärilar, sniglar och växter

Människan är genetiskt väldigt lik en bananfluga, en daggmask en fjäril eller för den delen en spansk skogssnigel (s.k mördarsnigel) men vi är väldigt olika växtvärlden. Våra vägar skiljdes för väldigt länge sedan. Blod är tjockare än vatten sägs det så varför är vi trädgårdsmänniskor då så starkt knutna till det gröna? Vi borde gråta floder över alla döda mördarsniglar. Istället blir vi ledsna och på gränsen till hysteriska om vi råkar beskära ett träd vid fel tidpunkt så att det blöder sav eller när vi råkar bryta av en gren på en växt vi vårdat från frö till planta. Visst det handlar om förutsättningar för vår överlevnad vilket styr oss sedan länge men ändå?
Förklaring någon?

söndag 13 mars 2016

Grindar

Under besök i trädgårdar springer man ibland på väldigt fina grindar. Faller särskilt för de i metall, gärna svarta. Funderade länge på om jag skulle kunna hitta både grindar och en bra plats i min trädgård. De kräver liksom sin omgivning. Vid trädgårdsbesök fotograferar jag alltid grindar samt gångar om det är rolig stenläggning.

Letade länge men de grindar jag hittade var inte rätt eller för dyra. Men fick till slut tag på ett par på auktion till fyndpris. Efter att ha funderat ett tag hamnade de på altanen. Har svårt att dölja de fina grindarna med för mycket klätterväxter.

söndag 6 mars 2016

Rynkolvon framkallar allergiska besvär

Rynkolvon, Viburnum rhytidophyllum, är kanske inte den allra vanligaste busken i trädgården men heller inte ovanlig. Vintergröna buskar är värdefulla, särskilt så här års. Hade två som jag stammade upp till små träd, men de är borta nu. Fick allergisk reaktion i form av hosta och andningsproblem när jag var i närheten eller beskar buskarna. Har nu läst på nätet att hårfibrerna som bl.a finns under bladen kan orsaka allergiska reaktioner vid inandning och beröring. Men även blommor och frukter ryker fibrer. Hade handskar så jag märkte inget av beröringen men det som flög i luften var inte nyttigt. Jag har inga allergiska besvär i övrigt så det känns som om detta är ganska potent.