Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 30 augusti 2018

Trädgårdskonst; Allium

Efter en del tänkande och provande så är min stora Allium äntligen klar. Den mäter hela 60 cm i diameter och ska pryda någon rabatt.
Den inre, vita kulan i trä och de tunna pinnarna (gängstång, 3 mm) hade jag tänkt ut från början men sedan har jag velat lite om i vilket material jag skulle göra de yttre "blommorna". Det blev till slut så att jag klippte ut dem (med plåtsax) i en tunn aluminiumplåt (0,5 mm). De blir lite vassa i kanterna så handskar var nödvändigt när jag klippte ut dem. Nu springer jag runt med den i trädgården för att hitta bästa placering. 
Håller på med flera projekt som ska resultera i mer trädgårdskonst (om jag kan kalla det så) här hemma. 

Hela konstruktionen mäter 60 cm i diameter så det är en rejäl sak. 

Provar olika placeringar i trädgården.

Fler bloggar om trädgård hittar du på Trädgårdsfägring.

fredag 24 augusti 2018

Mer vintergrönt i trädgården

På senare år har jag försökt få in mer vintergrönt i trädgården. Jag har alldeles för lite av det. Successivt planterar jag in fler träd, buskar och annat som kan hålla lite liv i trädgården på vintern. Har upptäckt att det finns många järnekar som går riktigt bra här (zon 1-2). De fem jag har sedan tidigare har gått fint i flera år, trots varningar. De kan ju också klippas till önskad form. Kompletterade med två nya i år. Förutom järnekar har jag förstås barrväxter och en del annat.
Några av de buskar som är nya för i år presenteras nedan.

Lagerhägg, Prunus laurocerasus 'Gajo'. En liten kompakt buske med upprätt växtsätt som blir 70-80 cm. Mycket vackra och doftande blommor. Ett riktigt bra vintergrönt komplement i rabatten där de andra lagerhäggarna är för stora

Lagerhägg, Prunus laurocerasus 'Gajo'.

Järnek, Ilex aquifolium 'Gold Flash' . Den har inga taggar på de snygga bladen, vilket är sympatiskt. Den blir 1-2 m som fullvuxen.
Skaftjärnek, Ilex pedunculosa. Tycker den ser ut som en benjaminfikus i bladen.  Den är lite känslig, men vi håller tummarna. 

Bergtall. Pinus mugo ssp. mugo. Om man klipper årsskotten hårt varje år blir den en väldigt fin och kompakt tall. 

Weymouthtall, Pinus strobus 'Louie'. Blir upp till 3 m om man har tur. Barren är mjuka, långa och snyggt gröngula. Jag är väldigt förtjust i den ljust gröna färgen på alla växter men de ska hålla sig så och inte bli gula. 

Fler trädgårsbloggar finns på Trädgårdsfägring.


måndag 6 augusti 2018

Trädgårdsbesök hos Fryle i Varberg

I lördags var jag med på TAG's (Trädgårdsamatörerna Göteborg) resa till Halland då vi besökte några privata trädgårdar. En trädgård jag länge velat se är Christina och Leif Fryles trädgård i Varberg och nu var det sista chansen eftersom de ska flytta och börja ett nytt äventyr i Grekland. 
Vi möttes av en fantastiskt fin trädgård som också är väl underhållen. Öppna ytor i den övre och nedre delen i trädgården medan det är smalare, mer djungellika, områden utmed huset där grönt och olika bladformer dominerar
Trädgården berättar att ägarna har kunskap om växter och deras krav, känsla för färg och form, arbete och tålamod. Det går inte att göra trädgården rättvisa med några få bilder eftersom den är så skiftande och mångfacetterad men ett försök att återge en del syns nedan. 

Innanför entrén till trädgården, framför huset, möts man av en grusad yta där det finns ett växthus och en uteplats liksom en hel del buskar och träd. Vårdträdet i mitten är ett korstörne (Gleditsia triacanthos 'Sunburst') som har glömt att det ska vara gulgrönt. Det är bara ljust grönt de första veckorna när det slår ut. Den svängda häcken och sittplatsen  passar jättefint framför växthuset och hibiskusen har blivit stor i det soliga och skyddade läget. 

En av buskarna i gruset är bredbladig liguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum'). Jättesnygg som formklippt. Jag har en sådan också, så nu ska jag försöka få min lika fin. 

Vid ena sidan av huset leder en gångväg genom en grön massa. Trots torkan är det väldigt grönt och lummigt och en stor variation av växter, bladverk och gröna toner.

En riktigt snygg komposition tycker jag, som lyser upp i skuggan. Vidjehortensia (Hydrangea arborescens 'Annabelle') tillsammans med hakonegräs (Hakonechloa macra 'Aureola') och hostor.


Det finns gott om ormbunkar i trädgården. Denna hör till mina favoriter; kambräken, Blechnum spicant. 

Utmed andra sidan av huset löper en gångväg av träplank och där rinner också en bäck som fortsätter ner till en damm på framsidan av huset.






















Dammen på framsidan av huset.


Träd, buskar och perenner i nedre delen av trädgården.

Böjda häckar såg jag på flera ställen, och varför ska en häck vara rak när den kan vara så här snygg som böjd?  I bortre delen omfamnar den en knölal (Alnus incana f. gibberosa).



Samma häck men här ser man den från sidan och här syns också fler av de träd och buskar som fanns i nedre delen av trädgården liksom ett stort miskantusgräs. 

Och ja, de odlar grönsaker också.

Stort tack för att vi fick komma. 


Fler trädgårdsbloggar finns samlade på Trädgårdsfägring.