Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

onsdag 27 april 2016

Trädgårdens delar #3; Ginkoslänten

Har samlat lite bilder på de olika delarna av trädgården. Presenteras allt eftersom. Idag rabatt nr 3.
Trädgården har lite olika nivåer och en del berg i dagen. Stilen är ganska lös och ledig genomgående. Stora träd och buskar blandat med perennrabatter och lite ätbart. Mycket ljusa färger och pasteller i rabatterna där vitt, blått, och limegrönt är favoritfärger men det slinker med ganska mycket rosa, cerise och lila också. Grönt är basen i skuggigare områden.

Ginkoslänten, rabatt nr 3
I den branta slänten mellan huset/altanen och den lägre delen av trädgården ligger Ginkoslänten. Där växter förstås en Ginko biloba långsamt. I den skuggiga slänten finns högst upp en större doftschersmin (Philadelphus coronarius 'Finn'), och längst ner en rödbladig fläder (Sambucus nigra 'Black Beauty'), flera vinterbär (Skimmia japonica), många olika ormbunkar, Hakonegräs (Hakonechloa macra 'Aureola'), koreansk plymspirea (Aruncus aethusifolius) och lite andra perenner. Lökar på våren.

Rödbladig fläder (Sambucus nigra 'Black Beauty'), en Ginko biloba i mitten och högst upp en schersmin (Philadelphus coronarius 'Finn'). Många ormbunkar, Hakonegräs (flera sorter) och koreansk plymspirera (Aruncus aethusifolius) och andra perenner.


Bilden: Hakonegräs (Hakonechloa macra 'Aureola'), koreansk plymspirea (Aruncus aethusifolius), bergena. Bild från juni.

Ginkorabatten sedd uppifrån. Schersminbuske, (Philadelphus coronarius 'Finn') som doftar underbart vid blomningen.


lördag 23 april 2016

Fika i egna olivlunden

Idag slog vi till med 5 mindre olivträd. För tillfället får de stå framför växthuset och inne i det på natten så att de vänjer sig. Direkt från Italien till oss kan vara tufft. De har en lovande blomning på gång. Har sedan många år ett stort 13 år gammalt (3 m högt) olivträd och två mindre. Förvarar dem i orangeriet på vintern. Nu kan man väl ändå säga att det är en lund 5+3=8 eller hur många krävs för en lund, om än låg?
"Träden"har pyttesmå blommor och är vindpollinerade så nu finns ändå möjligheten att det blir lite oliver. Bara för att det är kul!

onsdag 20 april 2016

Trädgårdens delar #2; långa perennarabatten

Har samlat lite bilder på de olika delarna av trädgården. Presenteras allt eftersom. Idag rabatt nr 2.
Trädgården har lite olika nivåer och en del berg i dagen. Stilen är ganska lös och ledig genomgående. Stora träd och buskar blandat med perennrabatter och lite ätbart. Mycket ljusa färger och pasteller i rabatterna där vitt, blått, och limegrönt är favoritfärger men det slinker med ganska mycket rosa, cerise och lila också. Grönt är basen i skuggigare områden.

Långa perennarabatten, rabatt nr 2
En lång rabatt på framsidan (ca 15 gånger 2-3 m) med främst perenner samt några träd och buskar. Rabattens baksida möt öster utgörs av en avenbokshäck. Stilen är lite lös och ledig.

Blå gräsfibbla (Catanache caerulea) och borstnejlika (Dianthus barbatus), samsas med en massa perenner, gräs och mindre buskar. Lökar på våren.

En lönn, nävor, stäppsalvia, pioner, och en massa andra ettåringar och perenner. I rabatten finns också några andra större buskar och småträd.

På hösten är den japanska lönnen (Acer palmatum 'Ozakazuki') ett rött stopptecken i ena änden av rabatten. Bild från oktober.


söndag 17 april 2016

Trädgårdens delar #1; woodland

Har samlat lite bilder på de olika delarna av trädgården. Presenteras allt eftersom.
Vår trädgård finns i Torslanda, NV om Göteborg. Det är ca 500 m till havet (fågelvägen) mot söder och 1,5 km mot väster vilket ger ett maritimt klimat. Vi bor 35 m över havet och det är berg och olika tätt med träd åt flera håll så det är ganska skyddat ändå.

Trädgården har lite olika nivåer och en del berg i dagen. Stilen är ganska lös och ledig genomgående. Stora träd och buskar blandat med perennrabatter och lite ätbart. Mycket ljusa färger och pasteller i rabatterna där vitt, blått, och limegrönt är favoritfärger men det slinker med ganska mycket rosa, cerise och lila också. Grönt är basen i skuggigare områden. Nedan beskrivs de lite mer samlade planteringarna.

Woodland, rabatt nr 1
Ett område med hortensior, olvon och perenna växter samt en hel del lökar. Vitsippor, narcisser och kaukasisk förgätmigej mm på våren.

På våren (bild från maj) påskliljor och Kaukasisk förgätmigej Brunnera macrophylla 'Frost' samt en en matta av vitsippor Anemone nemorosa 'Vestal' och andra woodlandväxter.


Vi har en del berg i dagen runt om så det begränsar woodlandet åt väster. Ligusterhäckar på två sidor håller de stora hostorna och hortensiorna upprätta. Bortom berget finns en nyplanterad idegranshäck för att dämpa västanvinden på den nivån. Högt upp finns trädkronorna. Flera olvon, hortensior, hostor, ormbunkar mm ger färg långt in på hösten.

 Bild från augusti. Den vita busken är vidjehortensia Hydrangea arborescens 'Annabelle', den blå en onamnad hortensia. Den stora ljusgröna hostan till höger är 'Sum and Substance'


 Bild från oktober. Den blå hortensian falnar mot lila.

Bild från juni. Japanskt olvon Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii'. Den har också en fantastiskt fin höstfärg i rött

torsdag 7 april 2016

Betongbord - steg för steg

I år tänkte jag försöka mig på lite betonggjutning för ett par saker jag behöver i trädgården. Vi övade för två år sedan på ett betongbord att ha utomhus och det blev mycket bättre än förväntat. Jag ville gärna ha ett rostigt underrede och lite relief på bordsskivan.
Idag pryder det sin plats i vår grusträdgård
.
Ett gammalt stativ för att hänga upp en båtmotor(?) blir ett underrede. Händige O fixar det.



En gammal plan bordskiva blir underlag till gjutningen. På den, en blank och ganska tjock byggplast för att få en jämn yta. Gjutformen är en träram som hålls fast med tvingar till betongen stelnat. 

Spraylim håller fast det stora bladet från en trädormbunke på plasten. Det var lite svårt att få alla kanter att fästa men det gick bra. Man får hälla på betongen försiktigt.

Ett putsnät för armering sköts fast med häftpistol i träramen.I de två kanter där putsnätet kommer upp ur cementen är det bra att vika upp det innan man kommer ända fram till kanten så att det inte blir nät ända ut. Det är fult och så kan man riva sig på det. 

I med betongen och vänta.

Pilla bort ormbunken och beskåda


Klart!

Jag ställer det på högkant intill huset på vintern (eller tar in det) så att vattnet inte skall samlas och frysa i reliefen.

söndag 3 april 2016

Hästhov och vitsippa



Vår i diken och södersluttningar. Hästhov blommar för fullt och på soliga ställen kommer vitsipporna.