Har sett att många gjuter stora blad på rabarberblad, men jag provade en taro (Colocasia esculenta). Den ingår i familjen kallaväxter och är en rotfrukt som odlas i främst tropiska områden. Har aldrig provat äta den själv.
För den som aldrig gjutit - jag gjorde så här: En liten hög med sand i en plastback. Bladet läggs på sanden så man får den skålning man vill ha. Undersidan av bladet ska vara uppåt. Finbetong blandas och läggs på bladet som täcks med ca 1-2 cm betong och sedan får torka 2 dagar. Lägg plast över så att det inte torkar för fort och spricker.
Otroligt nog så var bladet helt opåverkat efter första gjutningen så jag gjorde ett blad till direkt. Fick alltså exakt två likadana gjutningar.
Här ligger bladet på en liten kulle med sand för att få den skålning jag vill ha. Sedan läggs betongen på försiktigt och så jämnt som möjligt. |
Bladet kommer från växten taro som jag odlar i kruka. Den måste tas in på vintern. |