Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 22 augusti 2016

Betong - en ny hobby

Den här sommaren har vi varit hemma en hel del och jag har haft tid att prova på att gjuta lite saker i betong. Fröhus av vallmo, lejontassar att ställa under krukor, några stora blad och så förstås lite misslyckade saker också. Som nybörjare får man prova sig fram.
Har sett att många gjuter stora blad på rabarberblad, men jag provade en taro (Colocasia esculenta). Den ingår i familjen kallaväxter och är en rotfrukt som odlas i främst tropiska områden. Har aldrig provat äta den själv. 

För den som aldrig gjutit - jag gjorde så här: En liten hög med sand i en plastback. Bladet läggs på sanden så man får den skålning man vill ha. Undersidan av bladet ska vara uppåt. Finbetong blandas och läggs på bladet som täcks med ca 1-2 cm betong och sedan får torka 2 dagar. Lägg plast över så att det inte torkar för fort och spricker.
Otroligt nog så var bladet helt opåverkat efter första gjutningen så jag gjorde ett blad till direkt. Fick alltså exakt två likadana gjutningar.
Bladen är knappt 50 cm höga och 30 cm på bredaste stället. Det till vänster har bladets nerver i relief som det blev efter gjutningen medan det till höger är fogat med vit kakelfog så att bladnerverna fylls med fogmassa.


Här ligger bladet på en liten kulle med sand för att få den skålning jag vill ha. Sedan läggs betongen på försiktigt och så jämnt som möjligt.  

Colocasia esculenta
Bladet kommer från växten taro som jag odlar i kruka. Den måste tas in på vintern.

lördag 20 augusti 2016

Höjdare i augusti

Nu på sensommaren har de perenner som ska bli höga hunnit växa till sig. Jag är svag för dem men det innebär också risker eftersom de kan lägga sig vid kraftiga regn och stark vind. Här 500 m från havet kan det ta i ordentligt. En som fortfarande är fin och har blommat längre redan är skuggviolrutan, Thalictrum rochebrunianum. Se tidigare inlägg om rutor här
En stadig perenn som lockar till sig fjärilar är min flockel. Tror den var köpt som Eupatorum maculatum 'Atropurpureum' men det verkar vara en hel grupp som är benämnd så nu. Fin är den i allafall. Klumpen blir större för varje år och den behöver fukt i jorden för att trivas. 
Nu lyser också jordärtskockan Helianthus tuberosus 'Bianka' med sina gula solar från 2 m höjd. Har tre olika sorter av jordärtskocka men bara Bianka hinner blomma. 

Thalictrum rochebrunianum
Skuggviolrutan, Thalictrum rochebrunianum, är över 2 m nu. 

Helianthum tuberosum 'Bianka'
Jordärtskocka, Helianthum tuberosum 'Bianka'. Släkt med solrosen och det syns ju tydligt. 

Flockel, Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'. Lyckades inte få med några fjärilar men det är gott om dem på blommorna annars.




torsdag 18 augusti 2016

Sötrönnar - sötare än vanlig rönn

Det finns en grupp rönnar som kallas sötrönnar på svenska. De är förädlingar från Ryssland, från tidigt 1900-tal. 
Köpte 4 st förra våren från Boels plantskola på Öland. De var ganska höga redan då (>150 cm), men lite taniga som unga rönnar är. I år blommade tre och de har nu gett bär. Bären ska, som namnet anger, vara sötare än vår vanliga rönn, Sorbus acuparia
Smakade på bären. De är sötare än de från vår vanliga rönn men inte särskilt goda att äta som de är, utan man måste göra något med dem. Nu är det tid kvar att mogna lite mer så sötman kan öka. Bären är större än på vanlig rönn på två av dem. Färgen är rödare. Bladen skiljer sig åt mellan sötrönnarna och inga av bladen är så regelbundna som på S. acuparia. Höstfärgerna ska vara fina. Vi får se.
Rönnar är tåliga träd (även dessa) och kan placeras ganska magert och klarar det mesta. Vill man ha bär ska man se till att de får sol i kronan. Höjderna varierar från 2 m och uppåt enligt uppgifter på nätet. Läser också att de har en mängd hälsofrämjande egenskaper som höga vitaminhalter, mm. Nu äter man väl kanske inga mängder men de kanske kan användas på nya sätt nu när de är sötare? Vad vet jag. 

Sorbus 'Burka'
Sorbus 'Burka'.  Sorbus acuparia x [Sorbus aria x Aronia arbutifolia]

Sorbus 'Likornaja', Sorbus acuparia x Aronia melanocarpa
Sorbus 'Likornaja'. Sorbus acuparia x Aronia melanocarpa.

Sorbus 'Miczurinskaja Disertnaja', Sorbus acuparia x Mespilus germanica
Sorbus 'Miczurinskaja Disertnaja'. Sorbus acuparia x Mespilus germanica.  

Bär från de tre sötrönnarna och vår vanliga rönn.  
Översta raden från vänster: 'Likornaja' och Miczurinskaja.
Undre raden: 'Burka' och vår vanliga S. acuparia. 
'Likornaja' är mörkast röd och har de minsta bären. 'Miczurinskaja Disertnaja' och 'Burka' har samma röda färg och lite större bär. Vår vanliga rönn har mer orange bär. Kvällssolen stör färgerna i bilden lite. 
Jag har också 'Rubinowaja' men den har inga bär i år. 


tisdag 16 augusti 2016

Egna inköp i den femstjärniga plantskolan

Med koppling till förra inlägget så presenteras här mina egna inköp på plantskolan. Jag hade bestämt mig för att begränsa inköpen denna gång. Det finns inte så mycket plats i nuvarande layout på trädgården och jag lyckades faktiskt ganska bra. Det är lätt att bli helvild på ett sådant här ställe.
En buske jag letat efter sedan jag upptäckt den i England är hösteld (Disanthus cercidifolius). Den har hjärtformade blad och får glödande röda blad på hösten. Ska klara zon 3 och går bra även i skugga. Busken blir ganska stor och vid (1,5-2 m)
Hösteld
Mycket vackra gröna blad. Busken var ganska stor och lite spretig ännu, så den gör sig inte rättvisa i helfigur. Blir snart ordning på det med mer ljus.

Hösteld
Detta exemplar är fotograferat i England och visar övergången till mer röda färger. Bladen är mindre än på mitt exemplar.

Det fanns också en oemotståndlig liten buske vid namn bräkenpors (Comptonia peregrina) som jag inte sett förut. Den ser ut som en ormbunke på stam men ingår i porssläktet som namnet anger. Den blir runt metern hög och sprider sig lite med utlöpare. Går i mager och sandig jord och verkar tåla det mesta utom helskugga. Den lockade många, jag såg att flera köpte den.

Bräkenpors
Planterad och klar

Bräkenpors
Bladen är väldigt vackra.



Dessutom fick jag med mig två kamelior som reades för 50 kr/st. Camelia sasanqua 'Hana Jiman' har vita blommor med rosa kant. Dessa ska jag ha i orangeriet eller kanske låta en stå i växthuset till det blir för kallt där. De kan man alltså inte sätta på friland.





Någonstans bland alla andra växter i orangeriet ska den få stå i vinter. Bilden är från en vinter, när det är snö ute.
Till slut en perenn - en lönnbräcka, Mukdenia rossii 'Crimson Fans'. Har en annan sort tidigare och den är väldigt tidig med att grönska med fina blad. Hoppas denna sort är minst lika bra.

Lönnbräcka

Det vara alla inköp denna gång!

söndag 14 augusti 2016

Ha-begär i femstjärnig plantskola

Dagens bussresa, med Trädgårdsamatörerna Göteborg, gick till Bohuslän. Vädret var soligt och somrigt, till skillnad mot dagarna innan. Först två trädgårdar och sedan till Gullmarsfjordens plantskola och Tommy och Vivi Ahnby. (Plantskolan är bara öppen för trädgårdssällskap, man kan inte besöka den privat).
Man blir lika imponerad och ha-galen varje gång. Rad efter rad med buskar och träd. Välskötta och märkta plantor, vanliga och ovanliga arter och sorter. Jag hade EN buske på min lista och den hittade jag, men det blev lite till. 
Namnen nedan är angivna som de stod på respektive plant-etikett. En kavalkad av snygga blad men inte mina inköp.

Rad efter rad med plantor.

Sorbus x mitchellii. Mycket stora och vackert grågröna blad.

Gleditzia triacanthos 'Inermis', korstörne. Mindre blad och ljust gröna.

Tilia henryana, fransliind. Väldigt snygga blad. Ser nästan ut att vara taggiga (men det är de inte). Nära att den åkte med hem, men den blir stor och platsen finns inte.

Liriodendron tulipifera, tulpanträdet med de karakteristiska bladen. Ser nästan ut som en flygande rocka. 

Quercus marilandica, marylandek. Fanns gott om snygga ekar. 

Betula nigra 'Shiloh Splash'. En väldigt vacker form av variegerad svartbjörk som jag var mycket sugen på. Under denna en Tilia heterophylla, en snygg lind med stora blad.

Fagus sylvatica 'Franken'. En variegerad bok. Inte riktigt i min smak, den ser angripen ut. 

Bussen full med plantor och förstås plantjägare.

Mina egna fynd återkommer jag till.

måndag 8 augusti 2016

Läkemalva i kuling

En dag som idag när det blåser kuling med 18m/s i byarna är det många ettåringar och perenner som kämpar och en del lägger sig ned för gott. Då, om inte förr, uppskattar jag de stadiga perennerna. En av dem är läkemalvan, Althaea officinalis. Blir ca 150 cm hög med ljust, lite ludet bladverk och ljusrosa blommor. Blir en större och större planta (i omfång) med tiden. En långlivad perenn. Behöver ett ganska soligt läge. 

Läkemalva
Läkemalvan tillsammans med en mörk stockros.

Läkemalva


Althaea officinalis
Blomman i förstoring

torsdag 4 augusti 2016

Purpurklätt som marktäckare

I en solig rabatt framför rosor och andra buskar har jag purpurklätt, Lychnis coronaria 'Alba', som marktäckare. Den har en egenhet att tillfälligt bli svagt rosa ibland, vilket verkar vara väderberoende. Den finns i skarpt cerise också.
Purpurklätten är bienn (eller kortlivad perenn) men frösår sig rikligt så man har alltid plantor. Men sol är ett måste för blomning. Den är också mycket torktålig.
Ett lätt sätt att fylla upp runt fötterna på högre växter eller buskar. Växtsättet är buskigt och den blir 40-50 cm hög. En vanlig och enkel växt som kan bli fantastisk i stora grupper.

Vit purpurklätt

Lychnis coronaria 'Alba'

Purpurklätt, vit


tisdag 2 augusti 2016

Clematis Huldine

Clematis 'Huldine' är väldigt fin; vit med härlig lyster. Men den kan lika gärna ses underifrån tycker jag. Då ser man den vackra teckningen. Blommar härligt nu. Har mer och mer gått över till vita eller ljusa Clematis. De mörka blommorna syns så dåligt bland buskar och annat de växer i.







Huldine har vackert blanka blad som skimrar i solen. Den vita lystern ser lite olika ut i solljus och i skugga.



Huldine växter i ett trätorn tillsammans med Clematis 'Jubileyni 71' (sett många varianter på stavningen av denna).