Men den största förändringen generellt tror jag blir klimatet. Det kommer vi att behöva anpassa trädgården till, vare sig vi vill eller inte, om jag ska fortsätta odla. Enligt modellen blir det varmare, regnigare och blåsigare här på Västkusten och det stämmer väl hittills. Flera häftiga regn över längre perioder och till och med skyfall av värre slag. Vi kommer nog att få en del av tomten översvämmad vid sådana tillfällen i framtiden. Värre stormar kommer att göra så att grenar och hela träd faller, här och hos grannarna. Sedan finns det många andra skrämmande tendenser också som färre insekter, mm.
SMHI har en ny tjänst kallad Sveriges vattenbalans. Vattenbalans beskrivs som summan av det vatten som tillkommer (nederbörd), som lagras i området (ex. i marken) och försvinner (ex. avdunstning och avrinning). Man kan bl.a se hur mycket mark-. och grundvatten som lagrats de senaste månaderna och mycket annat. Kartan har ganska hög detaljeringsgrad. Siffrorna gäller de 3 senaste månaderna (rullande värde).
På det personliga planet har jag mer tid numera men orken (och ryggen) blir ju inte bättre med åren så jag funderar på hur det kan lösas när det blir nödvändigt. Till dess njuter jag av jobbet i trädgården.
Sedan har jag ändrat stil lite grann - jag är mer öppen för prylar och "konst" i trädgården. Var skulle jag annars göra av alla saker jag hittar på? Jag är inte så sträng mot mig själv och trädgården längre. Infall och roliga saker kan få vara med och blir det inte bra byter jag ut det. Däremot får det förstås inte bli en lekpark med galna prylar, de måste smälta in. Om några år blir jag säkert minimalist, men det tar vi då.
Har visat några av dessa förut. Både egengjorda saker och loppisprylar får numera plats i trädgården. Egengjorda saker i lera, betong, gips, metall och andra material hittar numera en plats hos oss. |
Fler tolkningar av "blommig fredag" hittar du här.