Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 30 april 2017

Lund-kurs

Lundens tid är nu, och den är väldigt efterlängtad. Var på Lund-kurs idag, eller woodland-workshop som det heter nuförtiden. Vi var 10 personer som beundrade Hannu Sarenströms lund på Kinnekulle och som sedan fick "reparera" några bara partier och därefter skapa egna partier med hjälp av befintliga växter i lunden kompletterat med en massa växter i krukor. 
Vädret var på vår sida hela dagen. Soligt, varmt och nästan vindstilla. Det hela avslutades med promenad i naturskyddsområdet bredvid samt ett hemligt trädgårdsbesök. Gott om inspiration, god mat, kunskap och erfarenhetsutbyte. Så mycket nytt man tänker när man är i någon annans trädgård och i samtal med andra. 
Min lilla mini-lund här hemma kan inte jämföras med dagens lundar men vissa idéer kan jag omsätta i mindre skala och några nya växter uppenbarade sig på min, för dagen, lundfokuserade näthinna.

Det första man ser när man kommer genom grinden är trappan till boningshuset. Fylld med vårkrukor.







Bortre hörnet av lunden.

Körsbärsträden blommade.

Vår lär- och experimentyta idag; lunden.

Lunden till höger och "halvlunden" till vänster.

Gott om sippor av olika slag.

Amerikansk vitsippa, Anemone quinquefolia

Vitsippa, fast blå. Anemone nemorosa 'Allenii'

Paddtreblad, Trillium sessile

Julros, har glömt vilken just nu.

Julroshybrid. De frösår sig och bildar nya mönster på blommorna.

Våra experimentväxter för lunden.

Hannu introducerar de "lösa" växterna i krukor. Hur svårt kan det va'? En lund är väl världens enklaste sak.

Lunden ligger längst bort till vänster.

Detta är en lund i vardande en s.k lund-wannabe, hos Hannu. Om några år och massor av arbete!

Köpte med mig denna Brunnera sibirica hem. Enligt uppgift mycket aggresiv i sin utbredning och inte så klumpväxande som B. macrophylla. Namnet antyder ju god härdighet så planterad i kruka ute året om kanske är lösningen. Så har jag mina funkia och det fungerar utmärkt. 

Ett hemligt trädgårdsbesöket avslutade dagen och det kändes ganska privat så jag visar inga bilder därifrån men det var en mycket speciell och lite andaktsfull upplevelse. 


fredag 28 april 2017

Sippornas tid

Vitsippornas tid är nu. Först kommer de enkla och nu de dubbla. Förökar sig som ogräs allihop. Har också planerat in en blå men där hoppas jag verkligen på spridning för det är bara några få ännu.

Anemone nemorosa 'Vestal'
Dubbel vitsippa, Anemone nemorosa 'Vestal'

Anemone blanda
Balkansippan (Anemone blanda) är fin ännu. Här den blå versionen.
Mina två buddlejor (Buddleja davidii) i namnsorter verkar ha frystorkat denna vinter igen. Fastän det varit en mild vinter. Har en känsla av att de flesta sorterna är mycket sämre härdiga numera. Får nästan betrakta dem som ettåriga, fastän jag har zon 1-2. Någon mer med samma problem?


måndag 17 april 2017

Kall och lång vår

Våren utvecklas långsamt på grund av kylan men vi har sluppit snö, förutom att det har singlat ner några få flingor i påskhelgen. Det har bara varit någon minusgrad som kallast också. Träden har inte kommit så långt även om häggmispeln är på gång snart och det spricker i många andra lövknoppar. Den vår som finns är på marken.

De tidiga tulpanerna blommar fint. Har glömt vilken sort detta är men den är ganska låg och återkommer varje år och förökar sig fint. Har inte så mycket tulpaner eftersom det är rådjursmat men de jag har är samlade så jag ska kunna strö blodmjöl där. 

Backsipporna blommar fint nu.

Chionodoxa lucilae i blått 

Chionodoxa lucilae och C. forbesii 

Balkansippan Anemone blanda.

Över åren förökar sig balkansippan ganska bra.

Någon äter på alla knopparna på min Magnolia stellata 'Royal Star', stjärnmagnolia. Vet någon vad det är och vad man kan göra åt det nu eller kommande säsonger?

onsdag 12 april 2017

Växthusvinst

Jag har inte vunnit ett växthus men vårt växthus har vunnit ett pris (skrytvarning för ev. känsliga). Det kom på plats 2-10 (utan inbördes ordning) i Hus & Hems tävling. Eftersom vi byggt det själva tillsammans i familjen känns utmärkelsen extra rolig och jag hoppas det kan inspirera andra att vilja bygga eget också. Växthus är en fantastisk sak i sig och det tillför också trädgården en extra dimension rent visuellt. Vi har tidigare beskrivit vårt bygge här.
Tidningen har uterums- och växthus-tema så det finns gott om idéer för den som går i växthustankar och det finns många hemmabyggen av olika slag för den som gillar det. Särskilt egenbyggda av fönster verkar vara populärt. 
Nu kör jag igång maximalt utnyttjande i vårt växthus, till både fröer och annat. Det finns en del frösådder där redan och några hinkar med potatis men i påskhelgen blir det ännu mer. 

Texten har de hittat på själva förutom någon rad och det blev ju ganska rätt. Men värme har vi inte dragit in, däremot el så vi kan ju värma upp om vi vill.


Artikeln på webben

måndag 10 april 2017

Körsbärsblom

Körsbärsblomning i centrala Göteborg idag. Det rosa fluffet markerar våren. Bilden är tagen med mobilen och i förstoring bli det lite grynigt men fortfarande helt oemotståndligt.