Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 24 november 2017

Färg

Veckans tema för blommig fredag är "färg". Där ryms ju det mesta. I min egen trädgård har inställningen till färg varierat lite över åren. I skuggiga eller halvskuggiga lägen är det mycket vitt och grönt. I de soligare delarna är det mer färgglatt. Men man har ju ändå sina färgfavoriter även om jag blivit mer öppen och tolerant för det mer ostämda och kraftiga i färgväg. 
Jag älskar limegrönt eller äppelgrönt eller vad färgen kan kallas. I alla former, som träd, buskar. gräs, perenner, lökar. Svag för cerise som accentfärg och utan lila och blått klarar jag mig inte, men som sagt utan grönt och vitt funkar inget.


En av mina ljusa rabatter. Det finns en del blått och rosa också senare på säsongen.

Ibland blir det inte som man tänkt sig; iallafall inte färgmässigt. 

Cerise är en snygg accentfärg i sol. Detta är en perenn gladiolus. Har fyra arter så jag är inte säker på vilken men troligen G. imbricatus eller G. illyricus. Får ta och kolla lite noggrannare till sommaren. Alla klarar sig fint i rabatten över vintern.

En blandad rabatt i sol - ganska färgglad.

 .... men detta är kanske mer vanligt som färgsättning. 

Lime eller äppelgrönt är en bra färg. Gillar den skarpt. Denna Euphorbia-hybrid drar mot gult men passar fint i en perennrabatt i sol. Inte så härdig men jag hade den i ganska många år innan den dog en vinter. 

Perukbuske, Cotinus 'Golden Spirit'. Limegul på våren och sedan ljust grön mycket länge. Håller bladen fint ända in på hösten. Sent bladutspring på våren men det kan man förlåta den när den tar igen det i slutet av säsongen i stället. 

Fler tolkningar av "färg" hittar du här.


torsdag 16 november 2017

Besök av arborist

I onsdags hade vi hjälp av en arborist. Säker på att han hade "trädgårdens vackraste vy", vilket är temat för blommig fredag denna vecka. Nu är vyn väl inte som bäst i november men det skulle ha varit kul att ha en översiktsbild på sommar-trädgården från toppen av ett träd.
Vi tog bort en tall och ett lövträd denna gång. Det var tredje gången Anders Green (passande namn) hjälpte oss med stora träd. Vi gillar våra träd men de kan bli för stora med tiden och då får man agera på det. Tallen vi tog bort var nog minst 14 m hög och lövträdet också. De tog solen från vår altan på eftermiddagen och de stod väldigt nära vårt orangeri. Där finns 52 glasrutor som kan gå sönder om det kommer en tall eller bara en stor gren farande. Det gjorde det under orkanen Gudrun (eller Per, minns inte), då en stor gren dundrade in i taknocken som tog värsta smällen och sedan i glasen som klarade sig. Tallarna har ju inte blivit mindre sedan dess. Nu har vi säkert 25-30 tallar i olika storlekar kvar så det finns så det räcker ändå.

Här lägger Anders och hans medhjälpare Anna upp taktiken. Det är tallen mitt i bild som ska bort. Den har en tudelad topp som gör det lite svårare. Dessutom finns en gren åt höger några meter från marken. Vårt orangeri till vänster i bild och grannens hus rakt fram.  

Anders har firat upp sig en bit i trädet och grenarna kapas av på vägen upp. Han lämnar en lite tapp att stå på där det behövs. Någon meter ovanför Anders hänger en gren som gått av tidigare.

Anders hoppar vigt över till den mindre grenen som ska kapas av innan resten tas ner. Vig och smidig är han och det gäller att hålla kroppen i trim.  

Det vill till en väldigt bra balans att stå på några grentappar och såga med motorsågen. Det suddiga till höger är en gren som faller ner. Bara motorsågen väger 5 kg och det är ju inte det enda han har med sig i bältet. 

Uppe i toppen. Det blåste en del så det svajade lite. 

Här sågar Anders stammen i lagom bitar på vägen ner. 

Vi gör normalt beskärning och nedtagning av träd själva men detta krävde en specialist. Man ska bara göra saker man behärskar. Det finns ingen anledning att skada sig eller växterna. Allt gick förstås enligt plan för Anders och inga växter under tog någon som helst skada. Mycket skickligt. Nu ska vi bara ta vara på allt ris och det grövre materialet som klyvs till ved, med en hydraulisk vedklyv (för att det är enkelt och mindre farligt än yxa).

Helt andra tolkningar av "trädgårdens vackraste vy" får du här.




söndag 5 november 2017

Betong, polymer clay och gips

Det började med att jag gjorde några små saker i betong förra sommaren, att ha i trädgården, som en vallmokapsel (tidigare inlägg). Jag har gjort många olika saker sedan dess men jag fick liksom en särskild relation till frökapslar. Har försökt mig på att göra dem i olika former och i olika material. 
Vad gör man av alla? En del av dem åker ut i rabatterna. De försvinner väldigt fint i grönskan och tar för sig lite lagom. Förutom vallmokapslar blir det en del mer originella former som inte liknar någon riktig växt eller frökapsel.  

Denna vallmokapsel är i betong och gjuten i två delar som sedan är hopfogade (annars är det svårt att få till den smala underkanten). Höjd 10 cm.

Dessa vallmokapslar är gjorda i polymer clay. Gör dem i vit lera och målar sedan. Den i mitten är gjord i aluminiumtråd med polymer clay högst upp. Tanken är att den ska vara så genomsiktlig som möjligt. De brukar bli mellan 3 och 7 cm höga. Många som gör saker i polymer clay gör små, små saker som är ett under av fina och perfekta detaljer. Det har jag svårt att klara så jag gör dem lite mer robusta men det funkar ute.

Vallmokapslar, blommor, ormbunkar mm i gipstavla. Detalj till vänster.

Vallmokapslar igen, vad annars.... i gipstavla. 

fredag 3 november 2017

Månadens snygging

Månadens snygging i oktober är alltid japansk lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'. Riktigt klarröd. Gör sig alltid bra på (månadens) bild. Den behöver några år på nacken för att utveckla den röda färgen optimalt. Nu har det varit väldigt blåsigt de senaste dagarna så många av löven har gett sig iväg. 

Japansk lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'. Ja, jag har visat den förut men den tål att ses igen.

Blommor nu är ju alltid lite extra. På sommaren hade den inte ens märkts. Kan det vara oktoberaster? Blommar alltid i oktober-november, även under första frosten. 

Månadens bild är temat för dagens blommig fredag.