Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 31 maj 2018

Stjärnhyacint; Camassia

Planterade knölar av stjärnhyacint i höstas efter att ha sett stora grupper av dem i England. Nu blommar de vackert. De kommer ursprungligen från västra Nordamerika och flera arter (kanske alla?) vill ha en ganska fuktig jord, i sol eller halvskugga. De klarar även att växa i gräs och man kan låta dem sprida sig för en vildare känsla. Höjd på mina ca 80 cm och de blommar i maj-juni. Som en bonus så doftar de och sniglarna har låtit dem vara ifred.
Det är inte den lättaste knöl att hitta i handeln. Jag köpte mina på nätet.

Camassia leichtlinii 'Semiplena'. Vit stjärnhyacint. Den är något fylld i blomman och blommar nu.



Camassia leichtlinii 'Caerulea' (den har möjligen bytt namn?). Mörk stjärnhyacint. Den har precis blommat över. 


Fler reflektioner på andra trädgårdsbloggar på Trädgårdsfägring

måndag 21 maj 2018

Nävor i lysande färger

På senare år har det kommit en del nya nävor i lysande färger, bl.a cerise. Marknaden verkar vara omättlig på nya nävor. 
De första har just börjat blomma hos mig. Man får kanske vara lite försiktig med så starka färger men jag gillar cerise, på väl valda ställen. Funkar fint i krukor också. 
De jag visar nedan är några jordnävor (G. cinereum-gruppen) och blodnäva (G. sanguineum). Båda gillar en solig plats och klarar torka bra. Börjar blomma nu och håller på länge. 

Vid en kant av granit är de så läckra. Geranium (cinereum-gruppen) JOLLY JEWEL RED I'M. Jordnäva. De är alla ganska låga.

Geranium (cinereum-gruppen) JOLLY JEWEL LILAC. Jordnäva. Färgen bleknar allt eftersom.

Geranium JOLLY JEWEL LILAC.

Geranium (cinereum-gruppen) JOLLY JEWEL NIGHT. Jordnäva.

Geranium sanguineum 'Elke', blodnäva.


Geranium sanguineum 'Elke', blodnäva.


Geranium sanguineum 'Canon Miles', blodnäva.

Geranium sanguineum var. striatum, jungfrunäva. Den breder ut sig och kan bli en marktäckare i solen om man vill, men blir aldrig ett ogräs. Lätt att klippa in rankorna. 

Geranium sanguineum var. striatum, jungfrunäva.

Andra arter och färger av nävor kommer en annan gång.



torsdag 17 maj 2018

Lisebergs trädgårdsdagar

Idag besökte jag Lisebergs trädgårdsdagar som pågår till och med söndag. Det finns en del snygga planteringar i parken men bland utställarna tycks det blir fler och fler hantverkare och prylförsäljare för varje år. Jag gillar att titta på det också.
I växtväg fanns inte så mycket ovanligt eller nytt, så vitt jag kunde se. Ett antal lokala/regionala plantskolor var på plats men det utbudet kan man lika gärna köpa hos dem direkt utan att ta omvägen om Liseberg.
Bland hantverkarna fanns några som producerar sina saker själva. Det är alltid lite roligare än när stora återförsäljare fyller stånden.
Summa summarum: Trevligt ja, men om jag inte hade bott så nära hade det nog inte varit värt resan.
Köpte jag något? Ja en superfin rostig ormbunke, några lökar hos "holländarna" och en mössa i blommigt tyg.
Tur att tulpanerna var så fina och inte hade blommat över. det har varit väldigt varmt i Göteborg i snart två veckor så många av mina är på slutet nu. 



"Holländarna" kan man lita på. De är på plats varje år. Däremot är det inte alltid det som visas på bilden som kommer upp när man planterat lökarna. I allafall inte färgmässigt. 

En ny digitalis till det facila priset av 150 kr.

Prylar fanns det gott om. 

Mitt främsta köp: Ormbunke i rostigt järn. Tillfälligt placerad bland rabarber och bärbuskar. Ska få en annan plats sedan. 
Fler bloggar om trädgård på Trädgårdsfägring

torsdag 10 maj 2018

Frösådd av fotblad

Mitt fotblad har stått lite trångt och kämpat bland högre växter så jag rensade runt det och flyttade bort en annan växt. Då hittar jag flera små samlingar med vad som ser ut att vara frösådder av fotbladet. Jättekul. Uppgiften om vilken art det är har jag inte kvar, kanske Podophyllum hexandrum?
Moderplantan

Hittade flera grupper av småblad som jag tolkar som frösådder. Ska bli spännande att följa. 

Nu är det också den vita blomningens tid hos mig. Alla körsbär blommar och häggmispeln är på gång. Men jag ser få pollinerare i körsbärsträden trots att det är varmt och bra flygväder.


Fler bloggar om trädgård på Trädgårdsfägring

måndag 7 maj 2018

Blått hav

Det finns växter som sprider sig precis lagom. Två av dem tycker jag är balkansippan (Anemone blanda) och bredbladig pärlhyacint (Muscari latifolium). Några knölar av den blå balkansippan har efter ca 10 år blivit ett blått hav på minst 10 kvadratmeter. Efter blomningen försvinner den snyggt (det är en konst i sig). Det finns ju pärlhyacinter som är ogräs men den bredbladiga är både snygg och lagom spridningsvillig. Försvinner också diskret efter blomning.

Muscari latifolium
Bredbladig pärlhyacint, Muscari latifolium

Anemone blanda
Balkansippa, Anemone blanda. Det blir olika toner av blått när den frösår sig. 

Anemone blanda


Fler blogginlägg om trädgård finns på trädgårdsfägring. 

torsdag 3 maj 2018

Tokyokörsbär förgyller

I centrala Göteborg ligger Järntorget - ett trist torg omgivet av hållplatser för buss och spårvagn. Cykelparkeringar, en fontän, en kiosk, massa skräp och annat som hör till vid kommunala transportmedel finns också. Men just nu blommar Tokyokörsbäret, Prunus x yedoensis (möjligen någon namnsort) och då är det en betydligt vackrare plats - i någon vecka iallafall. Roligt att parkförvaltningen vågar variera sina val av träd.

Järntorget

Tokyokörsbär

Järntorget