Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

onsdag 27 juni 2018

Rosenskära

Rosenskära (Cosmos bipinnatus) sår jag varje år och det är kul att prova några nya sorter. Det har kommit många på sistone. I år testar jag 'Cupcake', 'Fizzy Rose Picotee' och 'Cosimo Collarette'. De två första är ganska höga (ca 80 cm) medan den sista är en liten sort och inte så snygg.

Cosmos bipinnatus, 'Cupcake
Rosenskära, Cosmos bipinnatus, 'Cupcake. Formen är ofta skålad och kanten är taggig, som om den vore klippt med en hobbysax.  

Cosmos bipinnatus, Cupcake
Rosenskära, Cosmos bipinnatus, 'Cupcake. Den har ofta extra kronblad i mitten. 
Cosmos bipinnatus, 'Fizzy Rose Picotee'
Rosenskära, Cosmos bipinnatus, 'Fizzy Rose Picotee'. I olika rosa och cerise toner blandat med vitt. Även denna har extra kronblad i mitten.


Cosmos bipinnatus, 'Fizzy Rose Picotee'

 Cosmos bipinnatus, 'Fizzy Rose Picotee'



Rabatterna börjar få volym och höjd, trots långvarig torka och sedan kuling vid flera tillfällen. 

På söndag den 1 juli deltar vi för första gången i arrangemanget Tusen trädgårdar (som jag nämnt förut). Har börjat plocka fram lite hantverk och växter till försäljning. Bara för att det är kul. Jag tycker själv det är trevligt när jag kommer till andra som har det. Och så håller jag på att städa bort alla möjliga prylar som bara står överallt. Det är inte dumt att ha orsak att röja ibland.

Säljer lite diverse hantverk, mm. Här frökapslar i betong på armeringsjärn.  
Min ständiga medhjälpare övervakar arbetet men så mycket praktisk hjälp har det inte blivit av henne. Däremot stöttar familjen i förberedelserna. 

Körsbären/bigarråerna mognar och vi plockar varje dag. 
Välkommen till vår "öppen trädgård" på söndag om du har vägarna förbi. Öppet mellan 10 och 17.


onsdag 20 juni 2018

Stora Allium

I en rabatt med större buxbomsbollar planterade jag stora Allium i höstas. Ja buxbomen är visserligen inte så stora ännu, men de ska bli. Tre sorters Allium blev det, med 6 lökar av varje. Två av sorterna är jag jättenöjd med men den tredje blev inte så bra. Antingen fick jag fel lök eller så är den en besvikelse. Det visar sig att de blommar lite successivt också vilket är en fördel. De tre sorterna är Allium 'Globemaster', Allium 'Ambassador´och Allium giganteum.
Stora, lila Allium har fått dåligt rykte p.g.a Allium 'Purple Sensation' som frösår sig kopiöst. Det lär inte dessara. Numera finns det ju så många sorter att välja på. 
Jag njuter nu och bortser från de stora bladen som kommer att vissna fult men med tiden tänker jag att de kan gömma sig lite mer bakom buxbomsbollarna. 

Allium 'Globemaster' är en korsning med A. christopii (stäpplök) och A. macleanii (kabullök). Att stäpplöken är en av föräldrarna tycker jag man ser ganska tydligt. En jättefin, stor boll med ljuslila blommor på stadig stjälk. Diameter ca 20 cm.

Allium 'Ambassador'. Mörkt lila färg. Diameter knappt 20 cm.

Allium 'Globemaster' närmast i bild och 'Ambassador' bakom den. Den tredje löken (syns svagt längst bort i bild) Allium giganteum är inte mycket till jätte. Höjd har den men en liten ynklig boll.


Men den största är Allium 'Metallica´. Bilden är från förra året. Liljorna har inte börjat blomma än men de kommer när Alliumen är över.


söndag 17 juni 2018

England; Abbotsbury subtropical garden och London

Har precis kommit hem från en rundtur i England. Inte någon specifik trädgårdsresa denna gång även om vi besökte några trädgårdar också. 
På engelska sydkusten gör klimatet det möjligt att knäcka några zoner, men det kan straffa sig också. Vi besökte bl.a Abbotsbury subtropical garden och det hör man ju på namnet att de satsar på lite mer värmekrävande växter. De bad om ursäkt på en skylt vid ingången över att de inte hade hunnit ersätta alla växter de hade förlorat denna vinter, som varit ovanligt kall. En trädgård, eller kanske mer en park, med fokus på stora bladväxter, ormbunkar samt träd och buskar. Ganska lite perenner. 

Trädormbunkar och stora bladväxter fanns det gott om. 
I sänkan mitt i trädgården var det skyddat och där fanns också de största träden och de största bladväxterna. 
 

Bananen i mitten av bilden ser fint ut nu men undrar om den överlevde vintern? De fick nog plantera nya bananer i år. 

Hjortar(?) i pilflätning.



På hemvägen besökte vi även Sky Garden i London. En inomhusträdgård på 35:e våningen. Den är gratis att besöka men man måste boka biljett på nätet i förväg. Utsikten över London är fantastisk, hela 360 grader runt.

x
x

Det är något med britter och trädormbunkar... Kan man ha dem så ska man ha dem. 

Fler trädgårdsbloggar på Trädgårdsfägring.

lördag 9 juni 2018

Öppen trädgård 1 juli - vad kan man förvänta?

Den 1 juli öppnar vi vår trädgård för besök, för allra första gången, i samband med "Tusen trädgårdar". Vi har inte deltagit i något öppet arrangemang förut, och inte heller haft grupper på besök. Det ska därför bli spännande på många sätt. Kommer det att finnas något att se, eller har allt blommat över i torkan? Jo, jag tror nog ändå att det kommer att finnas mycket att se, men allt är ju lite tidigare än vanligt i år. Kommer det några besökare? Vad ska man vänta sig? Även om jag själv besökt många privata (och offentliga) trädgårdar är det skillnad när det nu gäller vår egen. 
Har du öppnat din trädgård på liknande sätt och vilka erfarenheter har du, i så fall, av det?

Vi har haft trädgården i 25 år och det är förstås inte samma plats nu som då. Vi har utvecklat den allteftersom och det har varit en otroligt rolig och lärorik resa. Trädgården är ju normalt bara till för oss (utom den 1 juli då) så här gör vi precis som vi vill. Jag gillar att arbeta i trädgården så mödan och resan mot målet är nästan viktigare än resultatet, även om jag givetvis gläds åt det som blir bra. 
Över 800 trädgårdar är anmälda i hela Sverige. Det är bara att komma om man har lust och det är inget inträde. Vår trädgård är beskriven på Tusen trädgårdars hemsida och där finns också vägbeskrivning mm. 
Har du inget annat för dig är du välkommen hem till oss söndagen den 1 juli kl 10-17.

Rosorna har börjat blomma och några tidiga är till och med över. 'Mozart' på bilden kommer att vara i full prakt den 1 juli. 

Trebladspira, Gillenia trifoliata, är fin nu och blommar i och för sig över i juli men då kommer fina röda frökapslar istället. 


Alla Penstemon är fina nu och riktiga insektsfavoriter. 

Luktpionerna blommar nu och de kommer att vara över 1 juli. 'Lady Alexandra Duff' öppnar i rosa och övergår sedan till vitt. 

Fler trädgårdsbloggar hittar du på Trädgårdsfägring.