Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 1 september 2016

Hidcote Manor; England

Efter förra veckans trädgårdsresa till England och Wales är det många bilder och intryck att sortera. Vi besökte tio trädgårdar på fem dagar varav två också var resdagar. Den första, och kanske mest kända, vi besökte var Hidcote Manor. Ett framstående exempel på Arts and Crafts-stilen. Den har 28 olika "rum" som är avgränsade på olika sätt. Det vackra huset utgör en bakgrund för den övre delen av trädgården. Jag tycker personligen att de vackraste trädgårdarna i UK är de där hus och trädgård tillsammans förstärker varandra. Runt egendomen finns det fina landskapet med böljande kullar. 
Egendomen köptes 1907 av Mrs Gertrude Winthrop som snart överlät egendomen på sin son Lawrence Johnston som under 30 år utvecklade trädgården till vad den är idag. Han hade under åren ett fruktbart samarbete med bl.a Gertude Jekyll en berömd trädgårdsdesigner vid den tiden. Han reste också själv runt i världen och samlade växter. Sedan 1948 ägs egendomen av National Trust som förvaltar den i Johnstons anda. 

Det vackra huset omges av stora rabatter med mycket färg. Ju närmare huset desto mer formella former och ju längre ifrån desto mindre formellt även om "rummen" finns där också.

Cedrus libanon
Den stora libaoncedern framför huset syns från alla håll. Detta trädgårdsrum kallas "Old Garden".

Cedrus libanon
Nedsänkt trädgårdsrum med mycket formklippt. Rummet kallas "White garden". Libanoncedern i bakgrunden. 

Cedrus libanon
Här en bild under libanoncedern. Det blir ganska mörkt därunder. Till höger en formklippt järnek. Perennerna är akantus.

Rabatterna har ganska många olika tema, både i växtval och i färger.




Stora, vackra träd. De måste har varit betydligt mindre på Johnstons tid.
Utsikt  mot det omgivande landskapet.


7 kommentarer:

  1. Hvor er cedertræet dog smukt, og det ser ud, som om det har den helt rigtige placering i haven. Udsigten over det omgivende landskab er skøn. Jeg glæder mig til at se flere billeder fra skønne engelske haver.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  2. Så flott det cedertreet er! Jeg har akkurat plantet et sånt i hagen, men vet ikke om det overlever vinteren her. Utrolig hvor flott det er der! Fine bilder du har tatt :)

    SvaraRadera
  3. Åh, vilken upplevelse det måsta varit!
    Akantus trodde jag var solälskande, men det kanske kommer in sol under trädet på morgon och kväll.
    Är det verkligen idegran höger om cederträdet? Uttrycket påminner om järnek, vi har en på gatan som är "likadan".
    Jag borde åka dit och undersöka saken själv, haha. Har knappt varit utanför London i England.
    Ser fram emot rapporter från de andra trädgårdarna! Och jag ser fram emot morgondagen med!
    Kram
    Marta

    SvaraRadera
  4. Marta - helt rätt. Inte idegran utan Ilex, dvs järnek. Fick hjärnsläpp där. Rättar. Ses imorgon.
    Akanthus växer främst i skugga vid medelhavet men England och Sverige är ju inte medelhav.
    Helene

    SvaraRadera
  5. Tack för inspiration och vackra bilder :) Det finns så oändligt många vackra trädgårdar och personligen så föredrar jag de som går i mer Cottage garden stil..Stora slottparker i all ära med labyrinter av formklippta växter men just det är inte "min grej " men när man vet hur mycket jobb som ligger bakom så beundrar man hantverket ! :) Ser fram emot att få se fler bilder ..
    Ha en riktigt trevlig helg !
    Kram

    SvaraRadera
  6. Jag undrar alltid hur mycket folk det går åt att sköta ett sånt här ställe. Hade gärna varit praktikant där en sommar.

    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  7. mycket att titta på där, snyggt med formklippt järnek.

    SvaraRadera