Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 11 september 2016

Sussex Prairie Garden; England

Raka motsatsen till flera av trädgårdarna jag visat i tidigare inlägg är Sussex Prairie Garden. Plan mark, bara perenner och gräs och några dammar. Ett och annat konstverk finns ute i planteringarna. Inga buskar och träd förutom i kanterna och inte en formklippt buske i syne. Trädgården är anlagd i den nya "präriestilen", med stora sjok av växter, av Paul och Pauline McBride 2008. Pauline presenterade trädgården för oss när vi kom. 
I augusti är den förmodligen som finast men mindre spektakulär på vår och försommar kan man gissa. Trädgården är på totalt ca 32.000 m2 men perennarabatterna upptar inte hela den ytan. Rabatterna utgör ett mönster som man kan se på en plan men på marken uppfattar man inte den. Saknar ett torn som man kunde få gå upp i så man kunde se det lite mer från ovan också.
Alla bilder nedan är tagna 28 augusti 2016.

Färgerna här går mest mot gult. Gult i olika toner liksom rosa-cerise var väl representerade.

Gillar de stiliserade järnblommorna i rabatten. 

Det är ibland väldigt stora sjok av samma växt. I en så stor plantering som här krävs det.

Liter mer mixad plantering med ett stort gräs i mitten. Troligen elefantgräs (Miscanthus sinensis giganteus syn. Miscanthus x giganteus).

Många konstverk utspridda i trädgården. De varierar över året då man har samarbete med olika konstnärer som visar och säljer sina verk här.

Denna perenna solros som kallas stor gullsolros på svenska, Helianthus x multiflorus 'Capenoch Star', var väldigt fin med sin stora disk i mitten. Fantastisk gul färg. 

3 kommentarer:

 1. Så vakre kunstverk du har tatt bilde av! Utrolig flott med en så stor beplantning med bare en plante :)

  SvaraRadera
 2. Det er flotte billeder, og staudebedene er utrolig fine med mange blomster. Om vinteren og i det tidlige forår tror jeg, det ville give bedene karakter, hvis der havde været lidt flere buske. Kunstværkerne er meget flotte.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 3. Gillar när det är stort och böljande :D Så fint ! Lite vilt och romantiskt men samtidigt struktur..inget lämnat åt slumpen :) Tack för att du delar med dig det har varit roligt att få se och följa din resa !
  Kram

  SvaraRadera