Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 19 september 2016

Veddw House Garden, Wales

På trädgårdsresan nyligen var många grymt imponerade av Veddw House Garden
Ägarinnan, tillika trädgårdsskribenten och författaren, Anne Wareham mötte upp och introducerade oss till trädgården och hon var ganska tydlig med att trädgården behövde förstås. En av hennes böcker heter The Bad Tempered Gardener. Hon anser att trädgård ska provocera och att trädgård är en egen konstform i sig. Det blev inte något förhör sedan på om vi hade förstått trädgården men i så fall hade jag nog inte klarat det testet. 
Trädgården ligger i en brant sluttning omgiven av skog. En del av trädgården har mycket stark form som man ser när man kommer in i den ovanifrån, och det är värt all beundran, medan andra delar är av helt annan karaktär. 
Jag kan vara imponerad av en del grepp men kände mig lite instängd i de små rummen med höga häckar. De har delvis använt växter som är mycket invasiva och förklarade det med att de skall fylla ut och vara lite vilda i en stark form. Jag tror, och det är helt mina egna funderingar, att man hade andra ambitioner men att det blev för arbetskrävande och sedan provat växter som tar för sig ordentligt. Konst; ja säkert. Mysigt; njae. En upplevelse; ja definitivt.
Alla bilder nedan tagna den 25 augusti 2016.


En vacker och stark geometri överraskar när man kommer in i trädgården från höjden ovanför. 

Just den här häcken var dubbel med rödbladig bok på ena sidan och grön på den andra.

Höga häckar av idegran bildade rum.
Inne i rummen fanns ofta en enda växt i massplantering. Här Crocosmia. 

Här var det lite vildare växter.

Alla brittiska trädgårdar med någorlunda ambitioner har en damm. Det finns ytterligare en damm.

Formklippt med rundade former och massor av kronärtskocka lite här och där.


4 kommentarer:

 1. Jeg har virkelig sansen for geometri i hagen! Utrolig flotte hekker. Det er litt av en reise du har vært på :)

  SvaraRadera
 2. I love walking through places like this! I love your photos.

  SvaraRadera
 3. Hm...får en instängd känsla bitvis..Ser ut som de har mycket bambu som växer. Men jag gillade dammen med patinan och de formklippta kloten på sista bilden :D
  Kram

  SvaraRadera