Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 4 september 2016

Kiftsgate Court, England

Presenterar ytterligare en trädgård från trädgårdsresan i förra veckan - Kiftsgate Court. Den ligger granne med Hidcote Manor som jag beskrev i förra inlägget. Kiftsgate Court är en privatägd trädgård, skapad av tre generationer kvinnor, där Anne Chambers är dagens ägarinna. Hon brukar synas i biljettkassan. 
'Kiftsgate' är också namnet på en gigantisk ros (Rosa filipes 'Kiftsgate') som fått sitt namn efter denna trädgård. Rosen blommade inte nu men vi såg alla grenar högt och brett. 
Huset ligger högt och runt den finns rabatter med perenner, buskar, häckar och en nyanlagd damm i modern stil. Det sluttar brant ner mot ett annat område med ytterligare en damm. 

Kiftsgate liksom många andra hus i området är byggda i den gulaktiga kalksten som är så karaktäristisk här.  

Engelska trädgårdar har ofta vackra utsmyckningar, som detta solur på en stenpiedestal. 

Buddleja agathosma, en fjärilsbuske jag inte sett förut. (Namnet är ogiltigt i SKUD). 

Ett vackert, klippt valv, i någon slags oxel.

Det senaste tillägget i trädgården är en stor damm i modern, strikt stil. Dammen omgärdas av häckar så man ser den bara när man går i i detta "rum".

En gång leder nerför branten till ett annat område med ytterligare en damm och fin utsikt över landskapet. 


Vy från gången mot den nedre dammen.

Dammen i nedre delen av trädgården har väldigt klart och fint vatten. Annars brukar dammar i trädgårdar, generellt sett,  ha väldigt dåligt kvalitet och vara gröna av alger och ganska tråkiga. 

Nästa inlägg blir från en privat trädgård i en annan stil och där man kan känna sig lite mer "hemma" än i dessa storslagna herrgårdar.

6 kommentarer:

 1. Flotte bilder fra en vakker hage! Så mange fine dammer det var der, og det var utrolig flott med bare dam og hekker rundt. Engelsk hagestil er virkelig et syn!

  God søndag!

  SvaraRadera
 2. Åhhh vilken vacker trädgård, så himla kul att se...
  Underbara bilder du bjuder på!
  Ha en skön söndag.
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 3. Jeg synes, den nye dam er vældig smuk og enkel anlagt. Det må være et afstressende sted at opholde sig. Er det en form for kunstige blomster, der er bagerst i billedet?

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 4. Elna - du är skarpögd. Det är gyllene blad av Philodendron på långa spröt. Vet inte exakt vilken art.
  /Helene

  SvaraRadera
 5. Vilken underbar resa ni måste ha haft!
  Kram Elin

  SvaraRadera