Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

Växthusbygge

Det var dags för drömmen om ett nytt växthus, kombinerat med "potting shed". Vi har haft ett litet växthus på 5 kvadratmeter i 20 år och bredvid den en vedbod i rostig plåt. Inte någon vacker plats. Jag gjorde en ritning över hur det skulle byggas och vi köpte dörr och ett fönster över dörren på Blocket. I övrigt byggt i lösvirke som målats vitt, både invändigt och utvändigt. Det är en växthusdel kombinerad med en liten yta där jag kan ha alla möjliga grejer jag behöver och även stå och arbeta vid en bänk.

Så här blev slutresultatet.
green house
Men vi tar det från början: Hela våren gick åt till att ta ner bollpilen, såga upp den, flisa grenar, ta ner växthus, plocka ner vedboden. Innan detta hade vi byggt en ny vedbod på en annan plats och flyttat veden.

Maj - Efter att ha grävt för grunden gjöt vi en sula runt om. Den är ca 20 cm hög över marken. Inne är det markskivor av cellplast (10 cm tjocka) med cementplattor ovanpå (35x35x5 cm). Ytan är 15 kvadratmeter.

Bygget påbörjas. Vi bygger i lösvirke.

Juni - Här har taket kommit på plats. Det är ett. s.k  pulpettak med 18 graders lutning. Högre höjd på framsidan mot söder. Skivorna är isolerplast, 20 mm tjocka, från Willab garden. Vi hade satt takstolarna för att passa skivorna exakt efter instruktionen och det fungerade fint. Skivorna var lätta att lägga. Hängränna och stuprör på baksidan var ett komplement.

Juli - Allt trä är på plats, liksom dörren. Nu skall allt glas in, inklusive det blyinfattade fönster vi köpt på Blocket. Måttet vid dörren fick anpassas efter fönstret.
Vi har trävägg med en fönsterrad längst upp på baksidan mot norr liksom i den del som är "potting shed", längst bort i bild. Glasen måttbeställde vi hos en lokal glasmästare.
Glasen satte vi fast med tunna trälister båda sidor av rutorna (ena sidan utan att rutan sitter i först, sedan in med rutan, och sedan på med trälisterna på insidan). Jag har kittat med fogspruta runt rutorna, dvs i springan mellan glas och trälist.
Maken hade ett krav för att bygga det hela och det var en fikahörna, så det fick det bli också.

Det blyinfattade fönstret på plats över dörren, blev pricken över i. Vackert ljus från insidan.

 Växthuset ligger i en del av trädgården som är lite lägre, vår "sunken garden". Det blir därmed inte så dominerande och bidrar till att det blir en egen liten trädgård på den platsen. Vi har öppningsbara fönster på flera ställen runt om.Augusti - klart och inflyttat. Inte så mycket växter i växthuset i år men nästa.... Då skall det bli tomater och chili och ...7 kommentarer:

 1. Grattis till ett jättevackert växthus 😊

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jättefint växthusbygge!! Vi skall själv sätta igång med vårat i sommar och har också tänkt pulpettak på detta , ¨å det passar bäst för den plats där de skall ligga.
  Så mysigt det är, längtar gör man!

  Ha en fin Kväll!!

  Jeanette

  Jeanette- Under Eken. blogspot

  SvaraRadera
 3. Wow vilken härlig blogg, Tack för härlig inspiration tjingeling från Maja

  SvaraRadera
 4. HEJSAN! NU NÄR JAG HAR SETT DET MED EGNA ÖGON KAN JAG BARA GRATULERA TILL ETT STRÅLANDE FINT RESULTAT!
  HÄLSN. /ANJA

  SvaraRadera