Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 16 september 2016

Broughton Grange; England

Broughton Grange är en väldigt stor, privat trädgård. den är på 10 ha totalt dvs 100.000 m2 och en stor del är anlagd trädgård, fruktträdgård och ett aboretum. Den har som sig bör delats in i olika delar. 
Den modernaste och bästa delen i mitt tycke är terrasserna. De var verkligen magnifika. Det är nuvarande ägare som lagt till terrasserna efter 2001 med hjälp av landskapsarkitekten Tom Stuart Smith. Man förändrade en sydsluttning på ca 16.000 m2  till tre olika terrasser. På båda sidor finns avgränsningar mot omgivande landskap. 
Det är en väldigt arbetsintensiv trädgård. Mycket formklippt med häckar och fristående figurer som ska klippas och blommor som byts ut kontinuerligt under säsongen. 
Vi fick "tea" dvs kaffe och kakor samt en introduktion av chefsträdgårdsmästaren innan vi släpptes fria att ströva på egen hand och det var verkligen en stor trädgård att hinna få en glimt av.
Trädgården är öppen under NGS (öppna trädgårdar vissa datum) samt för bokade grupper. Det är annars svårt att besöka den. 

Alla bilder nedan är tagna den 26 augusti 2016. De är bara ett litet urval av allt som fanns.

Ett modernt grepp på en traditionell trädgårdsdesign. En ränna som löper igenom terrassen med planteringar på båda sidor. Fanns redan i mycket tidiga trädgårdar. Liknande struktur finns t.ex i trädgården 'Generalife' i Alhambra, Spanien.

En fyrkantig damm med stenläggning och stora trampstenar i dammen. Skulle lätt kunna sitta här och blicka ut över nejden vilken tid på dagen som helst, och på kvällen med förstås. Fisk i dammen.

Denna terrass har klippta buxbomshäckar men inte i den mer traditionella geometriska formen. Formerna för häckarnas placering är inspirerad av strukturen i blad, dvs bladnerver och cellstrukturer. Häckarna vindlar sig fram lite oregelbundet men alltid i slutna mönster. Lägg ett blad av bok, ek eller ask (det sägs vara dessa) under en lupp och titta så framträder detta mönster. Lite svårt att fånga på bild. Inne i mönstret finns färgglada blommor och de var i full prakt nu och hela säsongen. Från tulpanerna på våren till höstens blommor.


Ingen större brittisk, traditionell trädgård är utan formklippta väsen. Idegransformer.

Långa tunnlar av bok med genomklippta fönster mot landskapet.


Man hade nyligen påbörjat arbetet med ett 'stumpery', kanske kan man säga stubberi på svenska, i skogen. Stora stubbar placerade på hög och i "rader" med ormbunkar och andra växter mellan stubbarna. 

Sådana keramikknoppar skulle jag vilja ha på mina pinnar.

6 kommentarer:

 1. Jag orkar inte med så här många enastående trädgårdar, Helene! Jag känner hur mina ynka försök att göra en trädgård bara smälter ihop till NOTHING, en bagatell bara!
  Men trädgårdarna du visar är så överväldigande och andlöst fina att ord inte räcker till! Detta efter att ha sett föregående och denna!
  Tack för underbart fotografi dessutom!

  SvaraRadera
 2. Utrolig flotte hager du viser! Jeg har virkelig sansen for alle de formklipte trærne.

  SvaraRadera
 3. Man tappade nästan andan av siit vackert!

  SvaraRadera
 4. Alltså, jag vill också åka med på denna resa! Så mycket underbara upplevelser på så kort tid!
  Fantastiska vyer i denna trädgård/park/arboretum, fast att byta blommor under säsongen är lite fuskigt. Det är ju halva grejen att befolka sin plätt på jorden med växter som passar in och klarar sig fint och länge (eller som man har en speciell relation till).
  Sen kom jag att undra när ser vi den första rika svenska privatpersonen att lägga sina pengar på en trädgård och öppna upp den för allmänheten. Känns otänkbart i Sverige (och i de flesta av världens länder).
  Nej, man får åka till England, helt enkelt.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 5. Det er en sjov ide med de organiske former på buksbomhækkene. Det tror jeg også, der kan laves noget spændende ud af i en mindre have.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Ja, hjälp vilka trädgårdar du besökt och tack för att du låter oss få se bitar av dem också! Uppskattar det enormt mycket, inte minst för att det är (för mig i alla fall) helt nya bekantskaper och inte de 'gamla vanliga' från England.
  Kram Kristina

  SvaraRadera