Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 8 september 2016

The Laskett Garden, England

The Laskett Garden har postadress England men man kan nog kasta en sten över till Wales, det ligger precis på gränsen. En mycket stor privat trädgård. För att vara privat är den väldigt formell och otroligt skötselkrävande, men alldeles underbar - att besöka. Det ligger både konstnärskap och prestige i luften. 
Trädgården har skapats under 40 år av Sir Roy Strong, en kulturpersonlighet i England, tillsammans med hustrun Julia som nu är bortgången. Även hon var inom kulturbranschen som dansös och koreograf.
Trädgården är inte intuitiv för mig, den behöver förklaras (och det finns en audioguide som man kan lyssna på). Vad som däremot är uppenbart är att topiary (formklippning) är ett måste. Ibland känns de som väsen som står och blickar ut över nejden. Stram geometri, siktlinjer och en del konstverk ingår förstås. Jag imponeras och njuter men blir samtidigt lite på tå av allt det formella och lite instängd där det är tätt mellan dem. Som tur är finns det några områden där växterna släpps loss lite grann och rymden får komma in.
Imponerad och lite förvånad, men glad över att få ha sett något ganska speciellt lämnar jag trädgården med en insikt om att jag nog inte är en konstnär utan en naturvetare med en lite mer lös och ledig inställning till trädgård än Sir Roy Strong.
Trädgården kan bara besökas av bokade grupper några dagar i veckan, och bara en grupp i taget.
Alla bilder nedan tagna den 25 augusti 2016.

Denna bild sammanfattar en del av The Laskett Garden. Mycket topiary (formklippt), och inte i de enklaste formerna. De gulbrokiga skapelserna är järnek av något slag. Järnek användes mycket i trädgården och den är ju vintergrön och fin hela vintern.

Här blandas formklippt men perenner och träd. Idegran i enklare och svårare figurer.

Det formklippta har fått sällskap av lite lösare underplantering av perenner och gräs. 
Formklippta väsen. Känns som om det pågår en konversation dem emellan som avstannar när man kommer nära.


Yttre häckar avgränsar detta "rum" som har lägre häckar inuti och formklippta småträd. I bakgrunden figurer och annat.

Här var det häckar i flera lager. Genom den första häcken ser man minst tre till. En mer öppen del av trädgården med sommarblommor, i formella kvarter.

Siktlinjer fanns det gott om, och längst bort en urna som sig bör. Gillar de stora ananasknopparna på stolparna.  

Ytterligare en siktlinje och mer formklippt.

En mer blandad kompott.

Sir Roy Strongs hem. Formellt, men här fanns det rum för gräsmatta också. 
7 kommentarer:

 1. Det er jo bare så fint å se disse hagene du har besøkt! Jeg har virkelig sansen for de formklipte trærne.

  SvaraRadera
 2. min absoluta favorit! älskar ju formklippt ♥

  SvaraRadera
 3. Vackert, men less is more tycker jag nog, trots att jag själv har en 'överfull' trädgård. Spännande resa du gjort.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Det är alltid jätteroligt att få kika in i främmande trädgårdar, även om just den har en stor dos av park- eller herrgårdkänsla över sig. Jag gillar ju det formklippta, men formklipt behöver fluffigt och bångstyrigt runtomkring sig och tvärtom. Så vill jag ha det hemma.
  Jag hoppas också kunna göra en sådan här resa i framtiden någon gång. Underbart att följa med på bloggen i alla fall.
  Ha en bra helg,
  Marta

  SvaraRadera
 5. Härligt och vackert med allt det formklippta men vilket jobb ! Undrar hur många trädgårdsmästare det går åt att hålla allt klippt och snyggt ? :D Gillade bäst vyn och siktlinjen med gången med ananasen på stolparna :D Är såå sugen på att någonstans klämma in en liten liten fyrkant med formklippt häck men buxbom tror jag inte är härdigt hos mig.. Hur är det med idegran? vet du ? Kram

  SvaraRadera
 6. Elisabeth - vilken zon har du? Idegran bör gå, det finns dessutom sorter som är bättre än andra för kallt klimat, ex Groenland, som jag vet går bra och inte blir så hög.

  SvaraRadera
 7. Så snyggt! Börjar gilla det formklippta mer och mer. Kul att komma iväg på en sådan resa du gjort! Hoppas få göra något liknande framöver.
  Ha det gott!

  SvaraRadera