Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 22 augusti 2016

Betong - en ny hobby

Den här sommaren har vi varit hemma en hel del och jag har haft tid att prova på att gjuta lite saker i betong. Fröhus av vallmo, lejontassar att ställa under krukor, några stora blad och så förstås lite misslyckade saker också. Som nybörjare får man prova sig fram.
Har sett att många gjuter stora blad på rabarberblad, men jag provade en taro (Colocasia esculenta). Den ingår i familjen kallaväxter och är en rotfrukt som odlas i främst tropiska områden. Har aldrig provat äta den själv. 

För den som aldrig gjutit - jag gjorde så här: En liten hög med sand i en plastback. Bladet läggs på sanden så man får den skålning man vill ha. Undersidan av bladet ska vara uppåt. Finbetong blandas och läggs på bladet som täcks med ca 1-2 cm betong och sedan får torka 2 dagar. Lägg plast över så att det inte torkar för fort och spricker.
Otroligt nog så var bladet helt opåverkat efter första gjutningen så jag gjorde ett blad till direkt. Fick alltså exakt två likadana gjutningar.
Bladen är knappt 50 cm höga och 30 cm på bredaste stället. Det till vänster har bladets nerver i relief som det blev efter gjutningen medan det till höger är fogat med vit kakelfog så att bladnerverna fylls med fogmassa.


Här ligger bladet på en liten kulle med sand för att få den skålning jag vill ha. Sedan läggs betongen på försiktigt och så jämnt som möjligt.  

Colocasia esculenta
Bladet kommer från växten taro som jag odlar i kruka. Den måste tas in på vintern.

4 kommentarer:

 1. Så fine de blir! Skulle gjerne ha prøvd det selv. De passer så fint til å pynte i hagen :)

  SvaraRadera
 2. Så perfekta de blev! Originellt blad också!
  Rebarberblad har jag gjutit en gång, för många år sedan. Den sprack en vinter, eller om det var något barn som hoppade på den, men jag har den kvar på en berghäll där den smälter in. Kul med alla sorters skapande.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
 3. jag doppade gammal virkad dug i betong, blev fin i trädgården! På stenbordet under kruka.

  SvaraRadera