Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 18 augusti 2016

Sötrönnar - sötare än vanlig rönn

Det finns en grupp rönnar som kallas sötrönnar på svenska. De är förädlingar från Ryssland, från tidigt 1900-tal. 
Köpte 4 st förra våren från Boels plantskola på Öland. De var ganska höga redan då (>150 cm), men lite taniga som unga rönnar är. I år blommade tre och de har nu gett bär. Bären ska, som namnet anger, vara sötare än vår vanliga rönn, Sorbus acuparia
Smakade på bären. De är sötare än de från vår vanliga rönn men inte särskilt goda att äta som de är, utan man måste göra något med dem. Nu är det tid kvar att mogna lite mer så sötman kan öka. Bären är större än på vanlig rönn på två av dem. Färgen är rödare. Bladen skiljer sig åt mellan sötrönnarna och inga av bladen är så regelbundna som på S. acuparia. Höstfärgerna ska vara fina. Vi får se.
Rönnar är tåliga träd (även dessa) och kan placeras ganska magert och klarar det mesta. Vill man ha bär ska man se till att de får sol i kronan. Höjderna varierar från 2 m och uppåt enligt uppgifter på nätet. Läser också att de har en mängd hälsofrämjande egenskaper som höga vitaminhalter, mm. Nu äter man väl kanske inga mängder men de kanske kan användas på nya sätt nu när de är sötare? Vad vet jag. 

Sorbus 'Burka'
Sorbus 'Burka'.  Sorbus acuparia x [Sorbus aria x Aronia arbutifolia]

Sorbus 'Likornaja', Sorbus acuparia x Aronia melanocarpa
Sorbus 'Likornaja'. Sorbus acuparia x Aronia melanocarpa.

Sorbus 'Miczurinskaja Disertnaja', Sorbus acuparia x Mespilus germanica
Sorbus 'Miczurinskaja Disertnaja'. Sorbus acuparia x Mespilus germanica.  

Bär från de tre sötrönnarna och vår vanliga rönn.  
Översta raden från vänster: 'Likornaja' och Miczurinskaja.
Undre raden: 'Burka' och vår vanliga S. acuparia. 
'Likornaja' är mörkast röd och har de minsta bären. 'Miczurinskaja Disertnaja' och 'Burka' har samma röda färg och lite större bär. Vår vanliga rönn har mer orange bär. Kvällssolen stör färgerna i bilden lite. 
Jag har också 'Rubinowaja' men den har inga bär i år. 


2 kommentarer:

  1. Så fine bær! De har jeg ikke hørt om før. Den med mørkest bær var veldig fin i fargen :)

    SvaraRadera
  2. Helt ny bekantskap! Alla har snygga bär, så storlek och bladform får avgöra vilken jag ska börja jaga. Svårt val, men så spännande.
    Ha en bra vecka,
    Marta

    SvaraRadera