Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 4 augusti 2016

Purpurklätt som marktäckare

I en solig rabatt framför rosor och andra buskar har jag purpurklätt, Lychnis coronaria 'Alba', som marktäckare. Den har en egenhet att tillfälligt bli svagt rosa ibland, vilket verkar vara väderberoende. Den finns i skarpt cerise också.
Purpurklätten är bienn (eller kortlivad perenn) men frösår sig rikligt så man har alltid plantor. Men sol är ett måste för blomning. Den är också mycket torktålig.
Ett lätt sätt att fylla upp runt fötterna på högre växter eller buskar. Växtsättet är buskigt och den blir 40-50 cm hög. En vanlig och enkel växt som kan bli fantastisk i stora grupper.

Vit purpurklätt

Lychnis coronaria 'Alba'

Purpurklätt, vit


4 kommentarer:

 1. Bra tips - har mest sett den rosa varianten som brukar lysa upp rabatterna.
  Blev helt hänförd av din cottage gardenrabatt - sååå vackert komponerat! Har för torrt i min rabatt så i sommar har det växt dåligt (eller också har jag vattnat för dåligt).
  Inspirerande !
  Ha det så gott !
  Tack för alla fina kommentarer hos mig !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Visst är de fina med sina silvriga blad :)De lyser verkligen upp ! Här har de blommat fint i år trots torkan.. de är tåliga :)
  Trevlig helg !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Så fine de er! Jeg har hatt den rosa før, men den ble til slutt borte.

  SvaraRadera
 4. Har mängder av den cerisa sorten, men lyckades få en vit planta på en trädgårdsträff tidigare i sommar. Blommar dock nästa år. Tack för tipset. Ska försöka få den att sprida sig i min rosen rabatt😊
  Ha det gott!

  SvaraRadera