Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

lördag 20 augusti 2016

Höjdare i augusti

Nu på sensommaren har de perenner som ska bli höga hunnit växa till sig. Jag är svag för dem men det innebär också risker eftersom de kan lägga sig vid kraftiga regn och stark vind. Här 500 m från havet kan det ta i ordentligt. En som fortfarande är fin och har blommat längre redan är skuggviolrutan, Thalictrum rochebrunianum. Se tidigare inlägg om rutor här
En stadig perenn som lockar till sig fjärilar är min flockel. Tror den var köpt som Eupatorum maculatum 'Atropurpureum' men det verkar vara en hel grupp som är benämnd så nu. Fin är den i allafall. Klumpen blir större för varje år och den behöver fukt i jorden för att trivas. 
Nu lyser också jordärtskockan Helianthus tuberosus 'Bianka' med sina gula solar från 2 m höjd. Har tre olika sorter av jordärtskocka men bara Bianka hinner blomma. 

Thalictrum rochebrunianum
Skuggviolrutan, Thalictrum rochebrunianum, är över 2 m nu. 

Helianthum tuberosum 'Bianka'
Jordärtskocka, Helianthum tuberosum 'Bianka'. Släkt med solrosen och det syns ju tydligt. 

Flockel, Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'. Lyckades inte få med några fjärilar men det är gott om dem på blommorna annars.
6 kommentarer:

 1. Wow ! Vilken vacker bild på Skuggviolrutan ! :D ojoj, två meter hög ?!?! Hihihi...nåja kanske inte här hos mig då ? Nu är mina frösådda ca 30cm och ungefär hälften av dem verkar trivas bra och den andra hälften verkar döende.Kanske sitter de för inklämt och skuggigt mellan andra höga perenner ?
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så fine sensommerblomster du har! Thalictrum er så fine, men jeg har ikke fått de til her.

  SvaraRadera
 3. Det er et flot billede af din thalictrum. Jeg kan se i dit tidligere indlæg, at du har flere forskellige, bl.a. en hvid. Den ser også rigtig fin ud.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 4. Maffiga bilder på sensommarträdgård. Skuggviolrutan är så fin, inte minst knopparna som är som små pärlor i skyn. De kräver fukt för att bli vackra, torkan förstörde min i år.

  SvaraRadera
 5. Flotte sensommerplanter!
  Min favoritt er Thalictrum.

  SvaraRadera
 6. Så fina bilder från sensommarträdgården! Jag gillar också Thalictrum och hade T. rochebrunianum tills den bara försvann! Måste nog prövas igen hör hos oss!

  SvaraRadera