Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 16 augusti 2016

Egna inköp i den femstjärniga plantskolan

Med koppling till förra inlägget så presenteras här mina egna inköp på plantskolan. Jag hade bestämt mig för att begränsa inköpen denna gång. Det finns inte så mycket plats i nuvarande layout på trädgården och jag lyckades faktiskt ganska bra. Det är lätt att bli helvild på ett sådant här ställe.
En buske jag letat efter sedan jag upptäckt den i England är hösteld (Disanthus cercidifolius). Den har hjärtformade blad och får glödande röda blad på hösten. Ska klara zon 3 och går bra även i skugga. Busken blir ganska stor och vid (1,5-2 m)
Hösteld
Mycket vackra gröna blad. Busken var ganska stor och lite spretig ännu, så den gör sig inte rättvisa i helfigur. Blir snart ordning på det med mer ljus.

Hösteld
Detta exemplar är fotograferat i England och visar övergången till mer röda färger. Bladen är mindre än på mitt exemplar.

Det fanns också en oemotståndlig liten buske vid namn bräkenpors (Comptonia peregrina) som jag inte sett förut. Den ser ut som en ormbunke på stam men ingår i porssläktet som namnet anger. Den blir runt metern hög och sprider sig lite med utlöpare. Går i mager och sandig jord och verkar tåla det mesta utom helskugga. Den lockade många, jag såg att flera köpte den.

Bräkenpors
Planterad och klar

Bräkenpors
Bladen är väldigt vackra.Dessutom fick jag med mig två kamelior som reades för 50 kr/st. Camelia sasanqua 'Hana Jiman' har vita blommor med rosa kant. Dessa ska jag ha i orangeriet eller kanske låta en stå i växthuset till det blir för kallt där. De kan man alltså inte sätta på friland.

Någonstans bland alla andra växter i orangeriet ska den få stå i vinter. Bilden är från en vinter, när det är snö ute.
Till slut en perenn - en lönnbräcka, Mukdenia rossii 'Crimson Fans'. Har en annan sort tidigare och den är väldigt tidig med att grönska med fina blad. Hoppas denna sort är minst lika bra.

Lönnbräcka

Det vara alla inköp denna gång!

4 kommentarer:

 1. Så mye spennende du har kjøpt! Den Disanthus så veldig fin ut, og kan minne veldig om det vi kaller hjertetre i bladene. Mukdenia er flotte planter :)

  SvaraRadera
 2. Spännande inköp du har gjort, bräkenporsen hade jag också fallit för om jag hade varit med. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 3. Trevliga inköp! Bräkenporsen fastnar jag särskilt för. Skulle passa utmärkt hos mig.
  Ha dest så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. :D Ler bara ler...vet precis hur det är ! Man vill ha så mycket men har egentligen inte plats för något.. eller ?!? Hihi..Fina inköp du har gjort ! Ingen av dem var känd för mig så nu har jag lärt mig något nytt igen :) Gillar dina nya rönnar också speciellt de med riktigt mörkt röda bär ! Kan man inte göra Rönnbärsgele´borde väl passa till höstens grytor och vilt ? ;)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera