Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 29 juli 2018

Hjärtklocka

En växt jag använt länge i svåra lägen är hjärtklocka, Campanula alliariifolia. Har den under en stor Schersmin där det är både torrt, rotkonkurrens och utarmad jord. Har inte vattnat där någon gång i sommar. Hjärtklockan bildar en tät tuva av hjärtformade (därav namnet), klart gröna blad och blommar med vita klockor på ca 50 cm höga stänglar i juli-augusti. Den finns i några namnsorter också men jag har arten.
Läser på nätet att den är spridningsbenägen. Har aldrig märkt att den sprider sig med utlöpare men däremot med frö. I väldigt svåra lägen är det inget problem men jag kan tänka mig att den kan fröså sig ordentligt i mer gynnsamma lägen. Om man är påpasslig kan man ju klippa av blomstänglarna efter blomning så löser man det. 

Hjärtklocka
Vita klockor som blommar nerifrån och upp på stänglarna som kan vara ganska många på en planta. 

Hjärtklocka
Plantan är ganska tät med fina hjärtformade blad.

Hjärtklocka
Bilden är inte så rolig, men det syns att den växer alldeles intill, och under, en riktigt stor Schersmin, till höger. Blomningen är snart över och då klipper jag bort blomstänglarna eller sparar några för att strö ut frö där jag vill ha fler. 

Fler trädgårdsbloggar hittar du på Trädgårdsfägring11 kommentarer:

 1. Så fin den er! Jeg er litt skeptisk til klokker av forskjellige slag, for de har en tendens til å spre seg mye. Jeg har en annen hvit klokke som jeg ikke vet hva heter, men den klipper jeg også ned på denne tiden.
  Flotte hjerteformede blader.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 2. Den var fin! Liker godt klokkeblomster.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 3. Visste inte att hjärtklockan klarar svåra lägen. Jag har bara ett ex sedan många år, har flyttat den en gång. Har med andra ord inte alls spritt sig. Nu kanske den får flytta till stugan.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 4. Hej Helene

  Hela Campanula släktet är fantastiskt - din Campanula alliariifolia är fin!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 5. Hej Helene!
  Finns så många fina campanula, din är fin.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 6. Den klockan älskar jag också :) Tycker den är fin i rabatterna här eftersom jag frösått den så har jag den på ett par ställen och den gör sig överallt.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 7. jag har alltid varit svag för klockor, nu har jag inte så många olika.

  SvaraRadera
 8. Gillar Campanulor, även om en del sprider sig lite för bra. ;) Tacksamma och vackra. Växter som klarar svåra lägen är guld värda.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 9. Hejsan Helene!
  Hur går det för trädgården i torkan och värmen i övrigt?
  Just nu får man vara glad åt alla plantor som trotsar torkeländet.
  En del Campanula-arter tillhör inte mina favvon, men jag får kanske tänka om ;-)?

  Ha det super!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja - jo torkan fortsätter. Det går inte att hålla växterna vattnade. Fokuserar på det som jag är mest rädd om nu. Hoppas på regn... Antar det är samma hos dig.
   Ha det fint
   Helene

   Radera
 10. Vacker!
  En skön söndag önskar Lena från Wales

  SvaraRadera