Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

onsdag 11 juli 2018

Vinet frodas

Den tidiga och långa värmeperioden i sommar har varit bra för vinstockarna. Nej jag har inte en vingård men väl 4 st vinrankor av olika ålder och sorter. Den äldsta är 15 år och har flyttats vid ett tillfälle. Den står numera vid vår altan och täcker en sträcka av ca 12 m. Den är köpt som sorten 'Vanessa' vilket ska vara en röd, kärnlös druva med söt smak. Av denna beskrivning är det inget som stämmer. Vi fick fel sort alltså, men vad kan man göra åt det flera år senare när druvorna visar sig. Druvan är blålila som mogen, massor med kärnor, segt skal och inte särskilt söt men den är vacker och maffig på sin plats så det får vara ok det också.
Försöker mig på en video för att dokumentera hela rankan. Några bilder under också.Vanessa (som det inte är, men kallar den det ändå) som mogen druva i september-oktober.


Här börjar stocken. Sedan har jag lett en ranka till höger och en till vänster. 

Vinrankan till höger.

Vinrankan till vänster.

På en annan plats i trädgården har vi sorten 'Zilga' och 'Einset seedless'. Den senare är en ny sort som jag inte vet så mycket om medan 'Zilga' är en väl beprövad staketdruva. Den ger fantastisk tillväxt och vackra klasar.
På den här pergolan med 6 stolpar har vi tre vindruvs-stockar. 'Zilga' och 'Einset Seedless'.

Zilga idag.

Fler bloggar om trädgård hittar du på Trädgårdsfägring.

4 kommentarer:

 1. Wow!
  Vi har även några druvor på våra rankor här i Wales. Det händer inte så ofta.
  Önskar dej en fin dag och behåll det vackra vädret, för snart är jag på gång till dina trakter!

  SvaraRadera
 2. Flotte drueranker! Det er jo så dumt når ting er feilmerket, men druen hadde en vakker farge likevel. Jeg har også druer, men de er ikke kommet så langt som dine.

  SvaraRadera
 3. Hej Helene!
  Helt otroligt vilken vinranka, och många härliga klasar. Synd att det inte blev den du ville ha.
  Hoppas de andra blir goda i smaken.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 4. Hej Helene

  Imponerande vinranka - och fantastiskt att tänka på att rötterna är lika stora nere i jorden.

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera