Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 6 augusti 2018

Trädgårdsbesök hos Fryle i Varberg

I lördags var jag med på TAG's (Trädgårdsamatörerna Göteborg) resa till Halland då vi besökte några privata trädgårdar. En trädgård jag länge velat se är Christina och Leif Fryles trädgård i Varberg och nu var det sista chansen eftersom de ska flytta och börja ett nytt äventyr i Grekland. 
Vi möttes av en fantastiskt fin trädgård som också är väl underhållen. Öppna ytor i den övre och nedre delen i trädgården medan det är smalare, mer djungellika, områden utmed huset där grönt och olika bladformer dominerar
Trädgården berättar att ägarna har kunskap om växter och deras krav, känsla för färg och form, arbete och tålamod. Det går inte att göra trädgården rättvisa med några få bilder eftersom den är så skiftande och mångfacetterad men ett försök att återge en del syns nedan. 

Innanför entrén till trädgården, framför huset, möts man av en grusad yta där det finns ett växthus och en uteplats liksom en hel del buskar och träd. Vårdträdet i mitten är ett korstörne (Gleditsia triacanthos 'Sunburst') som har glömt att det ska vara gulgrönt. Det är bara ljust grönt de första veckorna när det slår ut. Den svängda häcken och sittplatsen  passar jättefint framför växthuset och hibiskusen har blivit stor i det soliga och skyddade läget. 

En av buskarna i gruset är bredbladig liguster (Ligustrum ovalifolium 'Aureum'). Jättesnygg som formklippt. Jag har en sådan också, så nu ska jag försöka få min lika fin. 

Vid ena sidan av huset leder en gångväg genom en grön massa. Trots torkan är det väldigt grönt och lummigt och en stor variation av växter, bladverk och gröna toner.

En riktigt snygg komposition tycker jag, som lyser upp i skuggan. Vidjehortensia (Hydrangea arborescens 'Annabelle') tillsammans med hakonegräs (Hakonechloa macra 'Aureola') och hostor.


Det finns gott om ormbunkar i trädgården. Denna hör till mina favoriter; kambräken, Blechnum spicant. 

Utmed andra sidan av huset löper en gångväg av träplank och där rinner också en bäck som fortsätter ner till en damm på framsidan av huset.


Dammen på framsidan av huset.


Träd, buskar och perenner i nedre delen av trädgården.

Böjda häckar såg jag på flera ställen, och varför ska en häck vara rak när den kan vara så här snygg som böjd?  I bortre delen omfamnar den en knölal (Alnus incana f. gibberosa).Samma häck men här ser man den från sidan och här syns också fler av de träd och buskar som fanns i nedre delen av trädgården liksom ett stort miskantusgräs. 

Och ja, de odlar grönsaker också.

Stort tack för att vi fick komma. 


Fler trädgårdsbloggar finns samlade på Trädgårdsfägring.

13 kommentarer:

 1. Så flott hage! Utrolig mye fint der. Den bregnen var veldig fin ja. Bøyde hekker er veldig dekorativt. Takk for flotte bilder.

  SvaraRadera
 2. Hej Helene!
  Ser riktigt fint ut, grönt och frodigt. En underbar stor blå Hibiscus vid värdträdet. Vackra färger och former, ser genomtänkt ut.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 3. Such a beautiful scenery, I love the walk way and vegetation surrounding this area. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts. Love seeing these.
  World of Animals

  SvaraRadera
 4. Hej Helene

  Super att se en sådan gennemtänkt och dristig trädgård
  Tack för det!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 5. Hej Helene!
  Alldeles underbara bilder från deras makalöst fina trädgård.
  Du har då känsla för bild - de är väldigt inspirerande!
  Tänk att frivilligt lämna allt detta fina!

  Ha det gott och tack för ett fint bildkavalkad!
  /Anja

  SvaraRadera
 6. Hei!
  Himla vakkert og spennende. Innmari inspirerende bilder du har tatt.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 7. Du har fångat en fantastisk trädgård så fint :) Var där för ett par veckor sedan och nu har jag växt- och personminnen därifrån.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 8. Hej Helene!

  Säkert en upplevelse att besöka denna vackra trädgård. Jag minns när de flyttade dit, det har ju varit en del reportage i Trädgårdamatören om flytten och uppbyggnaden av en ny trädgård.

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Fint fångat! Glad att jag också fick se denna vackra och genomtänkta trädgård. Gillade speciellt blandningen av oika naturliga material och yvigt och formklippt.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 10. så fint, kul att se dina bilder
  (för torr för tulpanträd och näsduksträd, och sonens hus nära brinna på Björkö)

  SvaraRadera
 11. Den visningen hade jag gärna varit med på. Kanske kopierar jag planteringen med vidjehortensia, hakonegräs och hostor eftersom jag har dem alla. Tack för att du visar.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 12. Vilken fin trädgård! Måste vara svårt att lämna den, men nya äventyr verkar också spännande.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera