Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 25 september 2017

Gyllenlack - bästa sommarkrukan

Sommarens bästa växt i större utekruka måste vara gyllenlacken (Erysimum cheiri). Köpte den i liten kruka den 7 april, i blom. Sedan dess har den blommat och blommat, och blommat. Den fick lite ny jord i augusti och tog ny fart. Har klippt av lite överblommat då och då. Verkligen valuta för pengarna. Numera finns det ju också många färger att välja på.

Erysimum cheiri
  Erysimum cheiri

10 kommentarer:

 1. Så vakker farge den hadde! Tenk at en plante kan blomstre så lenge. Lilla liker jeg veldig godt, og det passer så godt på sommerblomster.

  SvaraRadera
 2. Hej Helene

  Fantastiskt med fina fräscha blommor nu!
  Ja, där fick du full valuta;)

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 3. Jättesnygg! Jag har tyvärr helt motsatt uppfattning om gyllenlacken. Kanske gillar den inte inlandsvädret. Köpte två lila plantor på Botan i fjol. Här är de nämligen svåra att få tag i. Möjligen kan man hitta nån i orangegula färgskalan. De blommade knapphändigt, var extremt törstiga och fick sen kållarver. Övervintrade och planterade om. Denna sommar har jag haft två miniträd utan en enda blomma som inte gjort nån glad.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Hej Helene!
  Såg en fantastiskt fin på trädgårdsmässan, men tänkte att jag köper den på vägen ut. Då var de såklart slut. Blev så glad då jag hittade den hos en lokal handlare i lila. Den har blommat så fint, så den fick en kompis. De blommar fortfarande, men inte lika fint som dina. Jag har mina i rabatten, klarar de sig där, eller måste de vinterförvaras på annat sätt?
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 5. Det var ett bra tips Helene! Jag har inte så många krukor men några försöker jag i alla fall fylla med sommarblommor. Jag har länge tyckt att utbudet är så enahanda, samma växter varje år som jag tröttnat på för länge sedan. Hittar jag gyllenlack skall jag absolut pröva.

  SvaraRadera
 6. Det er en smuk farve gyldenlakken har, og så er det en imponerende lang blomstringstid. Tak for tipset. Den er skrevet på min liste.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Håller med . Jag brukar köpa Gyllenlack väldigt tidigt både i lila och i gulorange och ha dem blommande långt in på hösten. Att övervintra dem har jag dock inte klarat.
  Ha det gott/ Luna

  SvaraRadera
 8. Tänk att det gjorde jag med. Den vita har blommor övriga inte en enda blomma på två månader! Har aldrig varit med om det tidigare.
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 9. Verkar trivas din Gyllenlack! Jag har läst om dem på flera ställen, och sett att de finns
  i många färger men har tyvärr aldrig sett den säljas häromkring.
  Ska fortsätta hålla utkik efter den till nästa år!

  SvaraRadera
 10. Gyllenlack har blivit en favorit för mig också och i år siktar jag på att övervintra den. Det får nog inte bli många alltför kalla dagar om jag ska lyckas.
  Din planta är superfin!!

  SvaraRadera