Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 21 september 2017

Tusenåriga linden i Torslanda

När jag var ute på promenad häromdagen gick jag förbi Torslanda kyrka. På kyrkogården står ett gammalt träd som går under namnet den "tusenåriga linden". Det är nog inte tusen år men möjligen runt 800 år enligt expertis. Kyrkan är byggd på 1200-talet och trädet lär vara från den tiden. Idag har linden (Tilia cordata) många knotiga stammar som hänger ut över ett stort område. Mycket mäktigt! Väldigt roligt att det har fått finnas kvar under lång tid, hur många hundra år det än är. Kyrkogårdar är ju bra platser på det viset att de, i bästa fall, kan vara ganska orörda under lång tid så att träden hinner växa till sig. Just detta exemplar blev också fridlyst 1945.Linden (Tilia cordata) har fått beskäras många gånger förstås och grenar och stammar har gått av under åren men det ser friskt och fint ut.


9 kommentarer:

 1. Så flott at et sånt tre ennå lever! Det er jo så fint at den har kunnet få vokse der i fred og ro uten at noen har saget den ned. Imponerende alder og størrelse på den.

  SvaraRadera
 2. Mäktigt med så gamla träd och det kanske lever flera hundra år till.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Hej Helene

  Gamla träd är något helt specielt!
  Bra att den är fridlyst:)

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 4. Det er godt, at der bliver passet godt på træet. Det er lidt underligt at tænke på alt det, træet har oplevet i sin levetid - udviklingen i samfundet, krige, klimaændringer og meget mere. Vi må håbe, at træet har livskraft til at overleve de næste mange år.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. Hej Helene!
  Härligt med gamla träd, åkte igenom en allé av gamla knotiga lindar i östergötland för någon dag sedan, en lång allé och alla träden såg välmående ut, så häftigt.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 6. Nästan så man känner historiens vingslag sväva över den gamla linden. Tänk vad detta vackra träd har fått uppleva och se - tanken svindlar.

  Jag uppskattar dina fina bilder av det ståtliga trädet!

  SvaraRadera
 7. Finns det något som kan beröra en människa så som ett träd. Ett gammalt träd är dessutom nästan något ofattbart. Det sätter fantasin i gång. Vad har det sett? Vad skulle det kunna berätta?
  Så fantastiskt att man låtit linden leva.
  Ha det så bra!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Så häftigt att det fått ta plats:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 9. Det är något nästan sakralt över riktigt gamla träd. Nog känner man vördnad alltid.
  Ha de gott!
  Birgitta

  SvaraRadera