Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 5 september 2017

Wollerton Old Hall - England

Det finns några fina trädgårdar kvar att skriva om från trädgårdsresan till Wales/England i mitten av augusti. Nu har turen kommit till Wollerton Old Hall som är en privat trädgård öppen för betalande besökare flera dagar i veckan under sommaren.
De nuvarande ägarna Mr och Mrs Jenkins har utvecklat trädgården sedan 1984. Men här är det inte bara trädgården utan även husen som ger karaktär. De är ursprungligen från 1500-talet och väldigt vackra tycker jag. Det är nog framför allt Mrs Jenkins som är trädgårdsdesignern här och hennes utgångspunkt har varit att trädgården ska vara formell och strikt för att passa husen. Det har resulterat i ett antal siktlinjer (vistas) och trädgårdsrum (minst 10).
Varje rum har sin egen karaktär och vissa är mycket strikta med många formklippta växter medan andra ger växterna utrymme att visa yppighet, färg och form. Den obligatoriska lindallén och vattenspegeln finns förstås också men även en massa perenner som flox, clematis, salvia (de flesta inte härdiga hos oss), rosor och mycket annat.
Trädgården är väldigt skötselintensiv och de har en trädgårdsmästare på heltid (Phillip Smith) plus ytterligare en person en dag i veckan. Det tycker jag är väldigt lite personal på denna trädgård.
Allt är stilfullt, superfint, välklippt och ogräsfritt. Växterna är yppiga och fyller en lång säsong. Det är i många avseenden typiskt engelskt i både design och växtval. Jag är full av beundran för allt det genomtänkta, vackra och välskötta men jag tycker trots det att det är lite trångt och instängt med alla rum. Stilen med häckar, murar, alléer och rum känns lite för formell och stram för mig och jag längtar efter rymd och öppna ytor här, liksom lekfullhet och humor. Men fantastiskt inspirerande, sevärt och vackert. Det finns många mindre delar man kan ta med och omsätta hemma. 
Alla bilder nedan tagna 18 augusti 2017.


Husen från 1500-talen är väldigt vackra och omges av grönska, grus och välklippta former. Ser ut som en modern tillbyggnad till vänster men den är väldigt fint gjord. 


En annan vy av huset ovan. 
Det andra av de två husen på gårdsplanen. Huset på bilden ovan ligger till höger i denna bild. 

"The Rill Garden". En trädgård med ambitioner har vatten av något slag. Här en grund, formell damm.

Vyn på bilden ovan är tagen från motsatt sida.Man ser de klippta buxbomskloten och dammen längst bort i bild. 

Häckar och murar skiljer de olika rummen. Jag gillar verkligen tegelstensmurar med dörrar. Man vill kika in.

"Well garden". En brunn (utan vatten) i kalksten. Här är det en sparsmakad färgskala i grönt, vitt, silver och, blått.
"Well garden". Vita flox och blå agapantus.

"Main herbaceous border".  Med inspiration från Gertrud Jekyll har man gjort djupa och långa perennrabatter där färgvalet är noga uttänkt och gradvis förändrat över rabatten. Man har en stor samling flox som finns planterad i dessa rabatter.

"Lanhydrock garden", beskriven som show stopper och det måste man hålla med om. Färg, färg, färg. Nu i augusti mycket orange, gult och rött. 
"Lanhydrock garden". Det kräver ganska mycket att ha den full med blommande perenner stora delar av året. 

14 kommentarer:

 1. Jag besökte Wollerton Old Hall i juni för några år sedan, lite annorlunda blomning då. Jag gillade verkligen denna stilfulla trädgård. Trevlig restaurang också.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 2. När jag ser på bilderna får jag verkligen en längtans suck över mig. Det är då befriande att du har med även lite konstruktiv kritik.
  Som man kan se på bilderna har värdfolket råd att hålla sig med hjälp av något slag. Ofta är den riktigt fina trädgården en dyr investering som inte är vanliga människor förunnat.
  Det slår mig ibland att här går man och visar bilder från sin egen, väldigt anspråkslösa och "fattiga" trädgård och hoppas på att "impa" på någon ;-)! Antagligen kvalificerad storhetsvansinne och ett barnsligt behov av bekräftelse - som har drabbat undertecknad i alla fall. (Fast INTE i år !)
  Tack för en fin visning igen!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja - de flesta trädgårdsintresserade har väl trädgårdar som din och min, som inte alls är "fattiga" utan annorlunda, men sedan finns det några som tagit det ett steg till. Men de tar också inträde och det gör en väldig skillnad på förväntningarna. Då måste man ha något extra.
   //Helene

   Radera
 3. Tack Helene för att du låter oss titta in i pampiga engelska trädgårdar. Imponerande över vad som är möjligt att åstadkomma om än med viss hjälp.

  Formerna på de klippta barrväxterna är ju så perfekt, vad det nu är som står där som pyramider. Jag föredrar nog de mer sparsmakade rummen med sin elegans och begränsade färgskala men denna trädgård bjuder utan tvivel på upplevelser.

  SvaraRadera
 4. Så flott det er der! Jeg har en rose som heter det samme, og fargen på bilde nr.2 er akkurat som den. De vet både å klippe og sette i sammen farger og planter. Imponerende alt sammen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marit - ja det finns en Austin-ros "Wollerton Old Hall" som är uppkallad efter trädgården.
   //Helene

   Radera
 5. Hej Helene!
  Vilken skillnad det gör med färgval och former på växterna. Syns så tydligt i de olika rummen. Mina favoriter blir rosenträdgården och den blåvita. Dörren i muren, där vill man bara gå in.
  Tack för rundturen /Ha det bra
  Marika

  SvaraRadera
 6. Hej Helene

  Ja, här är allt "efter boken". Och med denna premiss ser resultaten riktigt prydliga och fina ut.
  Imponerande om allt detta sköts av en enkelt trädgårdsmästare!

  Ha en trevlig dag

  SvaraRadera
 7. En trädgård jag gärna vill besöka, härliga bilder! Och man måste ju inte gilla allt, man kan inspireras ändå tycker jag.
  Hälsar
  Katarina

  SvaraRadera
 8. Jeg kan godt lide havens lidt formelle stil. Navnlig synes jeg, at billedet af det aflange bassin med de klippede buksbomkugler langs siderne og den høje hæk i baggrunden er meget smuk.
  Det er spændende at være med på haverejse.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Hei!
  Jeg blir stum av beundring. Det er vakkert og gjennomtenkt. Jeg blir så imponert av hvordan de bruker former. Det er noe jeg selv er veldig opptatt av. Men jeg er enig med deg at det kan bli for formelt og stramt. Det blir på en måte litt forutsigbart og mangler kanskje overraskelser.
  Det er en hage jeg svært gjerne vil oppleve. Vakre bilder du har tatt.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 10. Tyckte om bilderna från vattenblänken :) Ibland är det bra att se även sånt jag inte gillar. Skönt att slippa göra om själv på något sätt. Roligt att följa med på dina trädgårdsbesök.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 11. Jag besökte den här trädgården i juni för två år sedan och jag tyckte mycket om den! Mitt intryck av den då var mycket mjukare än det jag ser på dina bilder. De dominerande färgerna då var vitt, rosa och ljusblått och det gav en helt annan inramning än de som fanns nu september och tycks förstärka de formella dragen i trädgården. Jättekul att se, tack för dina fina reportage!
  Hälsn. Åsa

  SvaraRadera