Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

lördag 16 september 2017

Hosta 'Sum and Substance'

Min hosta 'Sum and Substance' har visat grönare blad bland de mer gulgröna. Jag har nu grävt ur den delen som har gröna blad och satt den i en separat kruka. 
Hade den gröna delen av plantan tagit över med tiden? Är det vanligt att 'Sum and Substance' reverterar till grönt? En del sorter är väl mer kända för det än andra?

Jag har min ´Sum and Substance' i kruka hela året sedan några år tillbaka. Tidigare stod den i en rabatt. De flesta av mina hostor står i kruka året runt. Främst för att sniglarna inte ska äta hål i dem men även för att det är fint med en kruksamling med hosta i skuggan på altanen.


Den grönare delen av 'Sum and Substance' har fått en egen kruka.

10 kommentarer:

 1. Det ser nesten ut som du har hatt to forskjellige hosta. Den ene grønne har også en liten gul kant, og det har ikke 'Sum and Substance' Jeg gjetter på at du har fått med en rotbit av en annen hosta når du kjøpte den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skulle det kunna vara, men plantan är många år gammal och detta har inte funnits förut. Svårt att tro att rotbiten vilat så länge men man vet aldrig.
   /Helene

   Radera
 2. Hej Helene

  Ja, om det inte är en rotbit kanske det då är en "sport"?

  Kanske lite som denna:
  http://forums.gardenweb.com/discussions/3040273/sum-and-substance-sport.

  Kul när sånt händer!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har rätt Karsten. Får se om den är stabil nästa år, då är det nog en sport.
   //Helene

   Radera
 3. Hostaer er rigtig fine krukkeplanter, og kan man samtidig holde sneglene væk, er det jo godt. Man er nok tilbøjelig til at købe blomstrende krukkeplanter, men en samling krukker med hostaer, vedbend, buksbom og andre grønne planter kan virkelig være spændende og ikke så arbejdskrævende.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 4. En del Hosta kan ju få blad med olika nyanser men just `Sum and Substance´ har jag inte sett att uppför sig så. Har bladen som är mera gulaktiga fått sol och de som är gröna skuggats av de större bladen?

  Den gula kanten på gröna bladet har kanske stått i solen. Jag ser på `Empress Wu´ med sina enorma blad att de översta bladen är gula i kanten medan de som skuggats av bladverket är helgröna.

  /Gunilla

  SvaraRadera
 5. Hej Helene!
  Har för bara något år sedan fått en hosta, och nu blir det fler och fler. De trivs bra i skuggan under de stora träden. Visste inte att det fanns så många olika sorter.
  Dina är fina. Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 6. Hei!
  Hosta i krukker har jeg god erfaring med. Det er fint å kunne flytte dem rundt der hvor de trengs. Flotte hosta du har.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 7. Tror, som Gunilla, att det är solpåverkan, kanske i kombination med lite näringsbrist. Jag ser liknande tecken på några av mina hostor som står i mager jord på solig plats, inte minst på den också gulbladiga 'Sun Power' och 'Fire Island' . Det kan bli stora skillnader mellan individer av samma namnsort beroende av placering, det ser jag tydligt på mina delade, krukodlade plantor.
  Senare i höst kommer jag att behöva dela de flesta av mina hostor, det blir ett gediget jobb. Tur att de klarar vintern i kruka.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 8. Jag har ju satt dem i två krukor nu så jag får se till våren om skillnaden består eller inte. Lite tveksam till solteorin är jag dock för jag har snurrat på krukan flera gånger. Men vi får se till våren. Det blir spännande.
  Kram Helene

  SvaraRadera