Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 5 oktober 2017

Jardines de Alfabia

Var på Mallorca förra veckan och besökte då Jardines de Alfabia. En fantastiskt plats, där trädgården är en stor del av upplevelsen. Alfabia är en lantegendom (finca på spanska) med anor från morernas tid på 1200-talet men det finns många stilar; renässans, barock, romartid, rokoko med mera. Det finns ett bevattningssystem som har samma stil som på morernas tid, möjligen är det justerat många gånger under tiden men det lär se tidstypiskt ut. 
Egendomen ligger vid randen av Tramuntana-bergen (mellan Palma och Soller, precis vid infarten till tunneln om man kommer söderifrån) vilket ger god vattentillgång hela året.Det finns bl.a en citron- och apelsinlund, en lång pergola med vattenspel, och en stor damm vid huset som ägs av familjen Zaforteca sedan 1700-talet. Egendomen är utnämnd till Monumento Artistico National. 
Husen är stora, gårdar och trappor är stenlagda med ett mycket omfattande och integrerat bevattningssystem för att sprida ut det till rätt ställen. Växterna har säkert varierat över tid men idag finns stora träd, enorma palmer och bladväxter av olika slag. Den dominerande färgen är grönt, det riktigt osar klorofyll. Enstaka blommor och då i större sjok. Den är så långt från en engelsk cottage garden man kan komma. 
Stämningen i trädgården är nästan andlig och lite högtidlig. Storleken på hus och träd gör att det blir pampigt och men ändå avslappnat. Alfabia är ett lantligt gods som vaktas av de höga bergen runt omkring. Trädgården vänder sig inåt men omgivningarna är ändå väldigt tydliga genom de höga bergen.
Alla bilder nedan är från 28 september 2017.

Först kommer man in genom en allé av stora plataner till en gårdsplan. Gårdsplanen leder åt många håll men man gör det enklast för sig om man väljer rekommenderad rutt. Den börjar med en låååång trappa (mitten av bilden).
Den långa stentrappan är mycket vackert gjord med vattenkanaler på båda sidorna.  

När man kommer upp till avsatsen och vänder sig ser man trappan ovanifrån liksom de små kanalerna som leder vattnet ut på båda sidorna. 

Uppe vid avsatsen finns flera vattenanordningar. En av de skojigaste är detta "tittfönster" in mot trädgården som även innehåller en damm.

Här ser man dammen inne i "tittfönstret". Den är ganska stor. 

Den berömda pergolan med  “Juego de aguas” i nedre delen. En pergola med 72 pelare och 24 stenskulpturer i nedre halvan som fungerar som fontäner.
Man kan sätta igång vattenspelet med en knapp och då börjar det spruta vatten nedifrån och upp allteftersom trycket byggs upp i ledningarna. 

Vid det stora boningshuset finns en längsgående balkong där man kan beundra dammen och träden nedanför. Egendomen har bl.a ett antal riktigt stora palmer. Skylten sa bara Washingtonia (och där finns det flera arter).

Utsikt från balkongen.
Här ser man några av de omgivande bergen.

På några ställen hade man gjort lite formklippning. Här bl.a bollklippt oliv i mitten men den verkade lite torr och  tråkig så oliv är kanske inte optimalt.
Bollklippt träd igen.

Fruktlunden och utsikt mot bergen. 

Hej då Alfabia. Hoppas vi ses igen.


11 kommentarer:

 1. Har passerat Alfabia ett flertal gånger, varför har jag inte stannat. Ser ju så himla fint och inbjudande ut.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 2. Så vakkert det er der! En ser jo at arkitekturen er preget av de forskjellige epoker som har preget Mallorca. Utrolig flott med denne dammen som sees gjennom vinduet i veggen.

  SvaraRadera
 3. Hej Helene

  En Fantastisk trädgård och anläggning!

  Där var mycket inspiration att hämta här:)

  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Tack för ett underbart reportage igen! Helt fantastiskt att få se dina fina bilder och den intressanta texten.
  Själv har jag sett en del mer "ovanliga" (= för "vanlig" turism)platser på jorden, men har aldrig gjort en trädgårdsinriktad resa. Inte en endaste. Kanske dags ;-)?

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Hej Helene!
  Helt underbart, och dina fina bilder gör det till en upplevelse.
  Känns som man är där och upplever allt själv.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 6. Det må have været skønt at holde efterårsferie på Mallorca. Både haven og omgivelserne ser spændende ud. Og billederne er superfine.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Ser ut att vara en underbar miljö att vara i när man tröttnar på sol och hetta :) Eller bara imponeras av det som är vackert och snillrikt. För ingenjörskonsten och uppfinningsrikedomen känns ibland väldigt gamla.

  Ha en härlig helg! Carina

  SvaraRadera
 8. En fin reportage fra en spændende have. Det indviklede vandingssystem må have være en oplevelse. Tænk hvad mennesker kan finde ud af når de virkelig vil. Giver inspiration til at finde ud af de mærkelige vejrlig vi selv bøvler med nu om dage.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 9. Historiens vingslag - nog är det imponerande hur de som en gång anlade trädgården klurat ut hur den skall få vatten. Vackra bilder Helene!

  ..och ett stort GRATTIS i efterskott!

  SvaraRadera
 10. Jättefina bilder och fint beskrivande text, känns som om man är där. Min målsättning är ändå att komma dit och se i verkligheten, hoppas det blir av nästa höst.

  SvaraRadera
 11. Tack för ett underbart reportage. Det här kände jag inte till men har varit i trakten och vet hur storslagen naturen är . Nu blev jag sugen att besöka denna trädgård.
  ha en bra vecka
  Luna

  SvaraRadera