Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 9 oktober 2017

Usel katsura

Katsura kan ju vara så underbar - har jag hört. Vackra höstfärger och en doft av pepparkaka eller bränt socker (!) på hösten. Inte min. Bladen går från gröna till gulbruna direkt och ramlar av tidigt. Någon doft på hösten har jag heller aldrig känt. Möjligen för att doften utvecklas när bladen blir frostnupna (eller?) och då har de ramlat av och blåst iväg för länge sedan. Den lever farligt kan jag säga. Planterad 2013 och har alltid burit sig åt så här.
Säljs det usla versioner av katsura, Cercidiphyllum japonicum? Fler som har det?

Inte så snygga höstfärger. Variationer av brunt. 

Redan avlövad och bladen är bortblåsta.

8 kommentarer:

 1. Det må nok være noe merkelig med din tror jeg, for min 'pendula' har stadig grønne blader på. Men de faller nok av snart pga.frosten, og da lukter det eplekake eller noe lignende av bladene. Mitt barnebarn syntes det luktet stekt brød, så det er riktig at de i alle fall skal dufte noe av de. Jeg tror det må være noe galt med ditt tre, for sånn har aldri bladene på min sett ut.

  SvaraRadera
 2. Nu vet jag inte vilket sortnamn min nysatta Katsura (planterad förra hösten) har, men den har haft jättevackra höstfärger innan bladen nyligen blåste av upptäckte jag häromdagen. Den doftade också - precis som pepparkaka.Tyvärr har den inte blivit så hög i år för den torkade i våras så jag fick klippa ner den. Du har nog haft otur med din.
  Tack snälla för värmande kommentarer hos mig - blir så glad över vad du skriver !!
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 3. Hej Helene!

  Den Katsura som växer här uppför sig som den ska, både med dofter och färger men jag har läst på nätet vid ett flertal tillfällen om besvikna trädgårdsägare som upplever just det som du beskriver.

  Inte varje år sprider sig doften, det skall vara en lång och hyfsat mild höst och då doftar den långt innan frosten tar den. De första doftpustarna brukar jag känna just när bladen börjar gulna. Här har långt ifrån alla blad fallit ännu och den har fina färger.

  Ge den en chans till!

  SvaraRadera
 4. Hej Helene

  Ja, jag har också hört om dåliga selektioner - men det du visar har jag aldrig sett förr...
  Om det blev lika nästa år, skulle jag ta bort den...

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 5. Hej Helene!
  Har ingen erfarenhet av den, men vad trist när det inte blir som man tänkt.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 6. Doften är variabel har jag förstått. Mitt frösådda exempar doftade aldrig men jag kan leva utan det. Men fina höstfärger brukade busken få. Och det tror jag min hängande också brukar få... Har inte tänkt på det eftersom det är den hängande formen jag är ute efter.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 7. Vi har et vakkert eksemplar i hagen. Nydelige høstfarger og deilig duft. Jeg beskar det litt i høst da noen greiner var veldig i veien. Det duftet nydelig av bakst. Vårt er 10 år gammelt og har alltid hatt flotte høstfarger.

  SvaraRadera
 8. Personligen är jag inte förtjust ens i vackra exemplar, vet inte varför. Bladen påminner om björk? Vet inte.
  Men för doftens skull har "jag inget emot" att en granne längre ner på gatan har den.
  En till kram
  Marta

  SvaraRadera