Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 6 augusti 2017

Prickig temynta

Brukar prova att fröså några nya perenner varje år. Sådde prickig temynta, Monarda punctata, förra vintern (jan. 2016). Bra grobarhet på fröna och det blev ganska många plantor att sätta ut. Nu blommar de för fullt. En diskret "blomma" i våningar som kommer kontinuerligt. Eftersom den riktiga blomman bara utgörs av de gula, prickiga delarna är den likadan i alla väderlekar. Färgerna passar också lätt in i många sammanhang.
Trivs i sol-halvskugga och ska enligt beskrivningen bli 80 cm. Det är den inte nu, mer åt 50 cm. Hoppas den återkommer många år till, den lär inte vara så långlivad men eftersom den är lätt att så kan det ju ordnas. Ska trivas i sandig jord och är naturligt hemmahörande i östra Nordamerika på öppna områden. Betydligt torktåligare än flera av dess nära släktingar i namnsorter som man kan köpa i plantskolan.13 kommentarer:

 1. Ett riktigt konstverk är den Monardan! Har aldrig sett en sådan tidigare, fin är den med helt osannolika färger!

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvaraRadera
 2. Ja, den var virkelig flott! Temynter er så fine har jeg oppdaget, så nå vil jeg ha flere. Din overlever nok ikke her dessverre.

  SvaraRadera
 3. Hej Helene!
  Den är riktigt fin, och finns i många färger. Ett plus om den är lätt att fröså själv.
  Brukar inte vara så duktig på det.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 4. Hej Helene! Vilken snygging! Fina färger och vacker form. Är inte så "monardavänlig" i övrigt men åt denna hittar man alltid plats!
  Ha det fint!
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Hej Helene

  Monarda är ett favoritt släkte!
  Och jovisst, jag tänker den har bra möjlighet att övervintra -även hos Marit:)
  -Den växer i Canada och rockymountains.

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 6. Vilken häftig temynta, ny för mig.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 7. Gillar dess form. Har en Temynta som mer går år det mörkrosa hållet.Också frösådd, men namnet är sen länge borta. Bra med lätt sått:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 8. Sikkken flot Monarda. Den har noget meget elegant og fint over sig. Det er godt, at du "reklamerer" for den, for jeg tror, vi er flere, der ikke kender den.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Den är ju bara så snygg, men hos mig får den betraktas som ettåring till skillnad från övriga temyntor som är mer robusta.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Den var riktigt läcker :) Och färgerna gör den både lättplacerad men ändå till ett blickfång - det gillar jag.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 11. Flera av kommentarerna ovan går ut på att den inte är härdig här. Är nog mer inne på Karstens linje att den är det, med tanke på var den kommer ifrån (Klippiga bergen och Kanada). Att den sägs vara kortlivad beror nog mer på att det ligger i dess genetiska kod. De små plantorna stod ute i sina krukor i vintras och jag planterade ut dem i vintras. Det tyder på god härdighet. Ska bli skoj att ser hur de klarar den kommande vintern och om de behagar fröså sig.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planterade ut dem i våras ska det stå ovan (inte i vintras)
   //Helene

   Radera
 12. Jag har köpt den hos en trädgårdsägare som var med på 1000 trädgårdar nu i somras. Ser fram emot att ha den i trädgården, än så länge står den i en samplantering i stor kruka på altanen. Där hamnade hela planteringskön i juli....

  /Lotta, Fjärdhundra

  SvaraRadera