Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 11 augusti 2017

Alla dessa projekt

Jag älskar alla dessa små och stora projekt som vi gör i trädgården. Nu har vi t.ex gjort klart en kant mot en sluttande rabatt. Den gamla kanten lutade utåt och hade delvis ruttnat. Inget jag gör själv utan här hjälptes vi åt. Faktiskt så fick jag det stora jobbet i "morsdagspresent" i maj. Det har blivit en tradition att jag får önska ett projekt då. Hoppas traditionen håller i länge. Men inte förrän nu är hela projektet klart.

Augusti. Slutbild - ny kant och fler plattor utmed denna. 

Februari - den gamla kanten borttagen och jorden grävd till en ny linje.  


Maj; morsdag - Dags att börja jobbet med nya kanten. Marknivån är avjämnad och den lodräta kanten uppsnyggad.

Maj; morsdag. Maken och sonen lägger tryckt byggtimmer efter att vi först lagt en byggplast mot jorden. Vi markerade sedan var de skulle sitta ihop, borrade hål igenom virket, spikade ihop dem och slog sedan ner armeringsjärn i marken så att de skulle luta inåt, lite gradvis. Inte en helt enkel procedur på sluttande mark, med stenar i jorden mm, men med så många fixarproffs var det en enkel match.

Här sitter byggtimret på plats. 

Målade det hela svart och snyggade till lite i kanterna.

Augusti. Utmed kanten var det tidigare gräs, eller rättare sagt en kladdig mossa. Det är skuggigt och fuktigt här. Förlängde och breddade den tidigare plattläggningen. Plattorna kommer att anta samma ton snart. På bilden ser det ut som om jag gjort en nivåskillnad mellan plattorna. Det är en synvilla. De är givetivs perfekta :)


I rabatten finns en massa ormbunkar, skuggtåliga perenner, hakonegräs några buskar, mm. Det finns ett tidigare inlägg om rabatten här.


13 kommentarer:

 1. Men så snyggt!! Urläckert med de svarta stockarna mot det gröna :) Vilken perfekt morsdagspresent :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Hej Helene!
  Det blev riktigt fint, och vilken härlig present, att få hjälp med det man inte kan göra själv.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Det var da et smart påfunn å ønske seg hjelp til et nytt prosjekt i hagen.
  Så fint det ble!

  SvaraRadera
 4. Det du visar är alltid så inspirerande! Jag kom just in från trädgården för att vila lite o beundrar nu resultatet av din present.Detpåminner mig om att jag önskade mig grävda gropar i present till min 60-årsfest. Lite större till buskar i träd. Vänner kom under vår o försommar, jag pekade ut platsen , de grävde o fick nog fika efteråt men sen komma på festen förstås. Några få har jag flyttat på grund av ändrade planer. Skickar idén vidare !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en bra idé. Ska ta den vidare.
   //Helene

   Radera
 5. Min man kom och sa, titta på hennes hemsida, hon som du fick paketet ifrån.

  Koltrastarna har hackat sönder en hel del torvblock och kanterna måste göras om, det ser bedrövligt ut just nu. Har haft tanken med impregnerat timmer och så får det bli, målat i svart!
  Tack för ett inspirerande inlägg Helene!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att jag kunde inspirera till en ny lösning.
   //Helene

   Radera
 6. Hej Helene

  Kul idé med "morsdagspresent".
  Och resultatet blev verkligen bra - en hållbar lösning!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 7. Jag vill också ha projekt i present istället för någon onödig pryl! Det ska jag tipsa om
  nästa morsdag. Och så snyggt det blev med rundstockarna till kant i rabatten, att sen måla dem svarta blev pricken på i et!
  Fin helg!

  SvaraRadera
 8. Ja, hvad skulle vi gøre uden projekter? Hver gang jeg er færdig med et lille projekt, står der flere i kø og venter på deres tur. Den ene idé avler den næste...
  Fint er det i hvert fald blevet med dit seneste projekt!

  God arbejdslyst fremover!
  Ulla

  SvaraRadera
 9. Det var en väldigt bra idé med morsdagsönskeprojekt :) Tror jag ska försöka få det infört... Slutresultatet blev jättesnyggt särskilt när timret blev svart.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 10. Bra med en sådan present, vad snyggt det blev! Nästan så jag ångrar att vi inte firar mors dag... ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 11. Otroligt snyggt! Önskar att jag fick liknande morsdagspresenter...;-)...De dina har fattat vad en mor vill ha...:-)
  Kanter är alltid, förr eller senare, ett bekymmer om man inte fått riktigt "dyra" kanter från början. Skulle jag vetat för 20 år sedan det jag vet idag, skulle mina rabattkanter se annorlunda ut.
  Tack för ett inspirerande inlägg!
  Ha det gôtt!
  /Anja

  SvaraRadera