Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 8 augusti 2017

Blå bolltistel

Blå bolltistel, Echinops ritro, är en favorit så här års. Tålig, stadig (upp till 150 cm) och en utomordentlig insektsväxt som nektargivare. Den stålblå färgen är underbar och går från nästan grå till mer klart blå. Jag har en fascination för växter som är så perfekt symmetriska som denna.
Har haft den på lite olika platser under åren och min slutsats är att den klarar sig fint i halvskugga. Odlings-råden säger dock full sol men det behöver den inte. Den trivs bäst där det är lite grusigt eller stenigt i jorden och det kan gärna vara torrt. Jorddjupet kan också vara ganska grunt. Frösår sig lite lagom. En vanlig, känd växt som jag sätter stort värde på i augusti.


Blå bolltistel


Blå bolltistel

Blå bolltistel


7 kommentarer:

 1. Hej Helene!
  Den gillar jag mycket, vackert blå, silvrig i färgen.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 2. Så vakker den er! Jeg prøvde en i fjor, men den kom ikke igjen. Må prøve igjen.
  Nydelig farge på den.

  SvaraRadera
 3. Läckra bilder igen och bolltisteln gillas av många små. Jag tvingades ta bort min rugge därför att den drabbats av minerarflugan som helt förstörde bladverket. Jag saknar dessa ståtliga växter på sensommaren.

  Allt gott

  /Gunilla

  SvaraRadera
 4. Fina bilder :) Tycker också om den strama bollformeln fast jag kommit fram till att den jag odlar är den mer stålgrå sphaerocephalus. Det enda jag har emot den här urläckra växten är att bladverket alltid blir fult frampå sommaren och då är det inte flugan Gunilla berättar om.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Fantastisk flotte billeder - lige til en fotokonkurrence!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Det kom ett paket...tack snälla rara du för lökarna, nu blev jag jätteglad och en smula rörd också för vänligheten. Några tips inför planteringen? Hur djupt t.ex. ? Jag vet precis var jag skall sätta dem för att få njuta av den sköna vårblomningen, de är så vackra.

  Festligt det där med 1 oktober!

  En bamsekram till dig Helene!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunilla - Har svarat på din blogg.
   Kram Helene

   Radera