Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 3 augusti 2017

Min cottage garden

Jag har en ganska stor rabatt som jag kallar 'cottage garden'. Jag vet att en cottage garden normalt har ätbart blandat med vackert men här gör jag ju som jag vill i min trädgård så den får heta det ändå, trots avsaknaden av grönsaker (det finns säkert någon blomma som går att äta). På Wikipedia står det att att en cottage garden definieras av "grace and charm rather than grandeur and formal structure". Det stämmer här. 
Rabatten är som finast i slutet av juli samt augusti. Den omringar en avloppspump som vi har mitt på gräsmattan. Där finns nu en sittplats för att dölja pumpen (om man kommer in). Här är en salig röra av perenner, sommarblommmor (självsådda och utplanterade), några rosor, en klematis mm. De flesta växter är ganska höga. Färgerna är många och här är det som sagt en salig blandning. Känsliga, strukturälskade trädgårdsmänniskor är härmed varnade.

Rabatten är rund, eller njurformad och finns runt hela sittplatsen (som döljer avloppspumpen)

Slöjsilja (Ammi majus), Afghanperovskia (Perovskia 'Blue Spire'), samt röllika (Achillea millefolium) som frösår sig och dyker upp i olika rosa, cerise och röda toner.


Rosenskära (Cosmos bipinnatus), blek solhatt (Echinacea pallida) som alltid har kronbladen nervikta, röllika, mm.

Röd rudbeckia 'Magnus' och dennes fröavkomma (Echinacea purpurea).

Rudbeckia, (Echinacea 'Rosenrad'). En sort som har kronbladen stadigt utvikta hela tiden och den blommar lääänge.Axmalva, Sidalcea x cultorum 'Party Girl'.


13 kommentarer:

 1. Åh så vackert! Rölleka är så otroligt fin att ha i buketter, saknar mina ibland, men dagliljor o annat har trängt ut dem de senaste åren. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Hej Helene

  Vilka fina kombinationer, denna trädgårdsstilen tycker jag om!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 3. Magiskt vackert - älskar slöjsilja och röllika, men här har det varit så torrt att alla fröer jag haft ut i rabatten har torkat bort. Får ta nya tag till nästa sommar och inspireras av din !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 4. Du har så mange fine kombinasjoner av blomster! Cottagestilen er så vakker. Ammi majus må jeg så til neste år, for den er så lekker.

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig plantering, känner mig som hemma. På vår stugtomt gör jag nu något liknande kring de fula brunnarna.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 6. Härligt vild och charmig plantering. Slöjsiljan får du den att fröså sig? Tycker den blir så sen trots att jag sår den tidigt och skolar ut fina plantor.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina - direktsår den på hösten eller mycket tidig vår. Den blir inte bra när man skolar om. Den långa roten gillar inte det. Närs släkt med morot som heller inte vill omskolas. Lätt att dra upp om man får den på fel ställe.
   //Helene

   Radera
 7. Hej Helene!
  Ser alldeles underbart ut. Ammi Majus är fin, sådde morotsblommor i år och de kommer upp i olika nyanser. Röllekan är också en favorit. Axmalvan hade försvunnit, men lyckades få tag på en ny. Så fint.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 8. Underbart, som en äng av planterat. Så rörig är väl ändå inte färgskalan.... Det till synes otyglade associerar jag med cottage garden, liksom tåliga växter och sånt som frösår sig. Kul att inblandning av ätligt också anses vara ett kriterium. Älskar stilen.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Et smukt bed, hvor blomsterne på en naturlig måde "væver" sig ind mellem hinanden. Perovskia er skøn. Jeg har aldrig haft den i haven, men jeg får næsten lyst til at prøve den, når jeg ser dine billeder.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 10. Fina och milda färger i din "Cottage Garden " rabatt. Och oftast blir det nog allra snyggast och
  bäst när det inte är så strukturerat! Perovskian hade jag en sommar också, men den dog ut
  och tycktes inte trivas här, den är så skir och vacker så jag skulle gärna haft den kvar.
  Skön helg!

  SvaraRadera
 11. Detta är bland det vackraste jag vet! En alldeles underbar plantering med den där vilda ängskänslan som jag älskar. Jag ser också att du har haft mycket sol!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 12. Flotte bilder av vakre blomster i nydelige farger. Hagen din må være et syn!
  Hilsen fra Turid.

  SvaraRadera