Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 27 augusti 2017

Powis Castle - Wales

Presenterar ytterligare en trädgård från resan till norra Wales nyligen; Powis Castle. Ett medeltida slott som började byggas på 1200-talet tronar högt uppe på ett berg. Man förstår valet av plats. Full koll på omgivningarna. Runt slottet finns Italien-inspirerade terrasser med perennrabatter och det finns också andra planteringar med rötterna i 1600-talet. Men här är det idegranarna som är grejen tycker jag. Stora väsen som hänger på avsatserna och långa bulliga, enorma häckar. Flera av de idegranar som finns idag är planterade på 1600-talet.
Idag förvaltar National Trust egendomen (tack för NT, så många fina trädgårdar som de tar hand om). Även slottet med samlingar lär vara sevärt men där var jag inte inne.
Samtliga bilder nedan tagna 17 augusti 2017.

Slottet tronar som ett näste högst uppe på berget. Vackra planteringar på terrasserna högst upp och nedanför i slänten. 

Perennaplanteringar på terrasserna och stora idegranar.
Nu kommer vi till idegranshäckarna. Eller man kan nog inte kalla dem för häckar. De är snarare väsen som rullar runt lite lättjefullt. De har varit klippta i olika stilar över århundradena och överlevt allt. Idag är det den fria, runda formen som gäller. Hoppas verkligen de får fortsätta vara friska och leva länge till. Utan dem skulle denna plats inte vara samma sak längre. 

Vackert.

Hur de klipps? Med skylift.Så här ser stammen ut på en idegran planterad  runt 1680. Jag står "inuti" idegranen. Och ja, man fick gå in i just denna för att titta. 

Sist en utsiktsbild från en terrass mot omgivningarna. 

7 kommentarer:

 1. Jeg måtte bare google idegran først for å finne det latinske navnet. Det er den samme som vi kaller barlind. Fantastisk slott dette Powis Castle. Utrolig store og gamle trær. En skylift er nok det eneste de kan bruke for å klippe de, ja.

  SvaraRadera
 2. Helt fantastiskt, vilka former. Kan inte förstå att de är så gröna och fina.
  Det måste varit en upplevelse att besöka den trädgården.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 3. Men vilka formationer idegranshäckarna har, helt otroligt. Fint med blomsterrabatterna till. Underbar utsikt.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 4. Wow! Vilka fantastiska idegranar, måste ha känts mäktigt att få gå in i en :) NT gör ett fantastiskt jobb på många ställen i England och jag skulle önska att det fanns något liknande i Sverige. Denna plats var kul att få se. Tack! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. WOW vilka idegrans"häckar"!! Ser släta ut som sammet:)
  Du undrade om svamp på ligusterhäck...kan inte minnas att jag haft det. Tror du tar fel på blogg. Var tvungen att googla det själv och hittade inlägg på Mejrams blogg...hon heter också Merja:))
  Hoppas du får svar!
  Min ligusterhäck har drabbats av nått i år och ska försöka få svar på vad det kan vara.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Hvor er takshækkene dog specielle - og flotte. Det må da have været helt fantastisk at se dem.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera