Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 18 juni 2017

Timjanmatta - men var är insekterna?

Under det spaljerade äppleträdet (Aroma) började jag anlägga en matta av backtimjan för 2 år sedan. Det börjar bli en sammanhängande matta nu och idag blommar det för fullt. Trots soligt och varmt väder finns det nästan inga insekter. Det är väldigt få pollinerande insekter ute överhuvudtaget. Oroande tycker jag. Hur är det hos er?
Det är också tydligt att de två namnsorterna uppför sig lite olika. 


Backtimjan
Backtimjanmattan med några falska fallfrukter.

Backtimjan
Den ljusare rosa backtimjan till vänster är Thymus serphyllum 'Splendens' och den mer cerise till höger är Thymus serphyllum 'Purple Beauty'. 'Splendens' sprider sig fortare och är lite lägre än 'Purple Beauty'

Backtimjan
Så mycket mat. Var är insekterna?

Backtimjan
Mattan från ovan. Den kommer att växa över kanterna och dölja dessa inom kort. 

9 kommentarer:

 1. Vilken fin timjanmatta du har! Vet inte varför du inte har några insekter där, här har jag hyfsat med humlor i salvia och annat de gillar.
  Hoppas de snart dyker upp hos dig.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 2. Hej Helene

  Här i skogen har jag massor med insekter, många flera än i trädgården i Danmark.
  Tror det är de systemiska insektsmedel som är den skyldige. de gör också honnung och pollen giftiga. Du kanske har en granne som använder Bayers Calypso?

  Fin idé med timjanmattan!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 3. Vackert Helene! Måste kolla på min timjanstrappa. Har inte märkt av brist på humlor, bin och getingar, men ska ut och se (lite senare) om de finns på min trappa också.
  Förresten: Läste din presentation av dig själv. Väldigt trevlig läsning. Det var länge sedan jag läste min egen. Får göra det och se om den är en trevlig läsning för någon .-)
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 4. Så fint med timianteppe! Her er det veldig mange insekter, men jeg har hvit timian voksende i en trapp, og i går var det ingen insekter på den heller. Liker ikke insektene timian?

  SvaraRadera
 5. Tjusigt!

  Jag har samma erfarenheter, nästan inga pollinerare syns till, bara flugor i massor som kom med värmen.

  Oroande!

  SvaraRadera
 6. Härligt att höra att många av er har pollinerande insekter just nu, men inte alla. Kan bara tillägga att jag själv inte använder några bekämpningsmedel i min trädgård och har aldrig gjort. Men det kan ju finnas andra i närheten som gör det. Hoppas att pollinerarna kommer tillbaka. Tyckte det var få under körsbärs och äppleblomningen också men det finns lite kart på träden nu så några vara det tydligen.
  //Helene

  SvaraRadera
 7. Hej Helene!
  Din matta av timjan är fin. Här finns det humlor som surrar, men kanske inte lika många som det brukar vara. Härlig frukt du har.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 8. Fint! Har tyvärr ingen timjanmatta (än...) men däremot väldigt många humlor i lavendeln och salvian. Bor på Hönö så de kanske har flyttat till andra sidan vattnet? 😉

  SvaraRadera