Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 20 juni 2017

Svärdslilja i sumphålan

I kanten mellan skogen och mitt (mycket lilla) naturliga hällkar i berget finns en håla som alltid är blöt eller t.o.m helt vattenfylld ibland. En sumpig håla alltså. Där blommar nu svärdsliljan, Iris pseudacorus 'Variegata'. Fin på våren när bladen kommer upp, snygg blomning nu, och bladen håller sig länge sedan. Mitt "problem corner" är inte så problematiskt längre. Svärdsliljan sprider sig rejält om den får, men här håller den sig i sumphålan. Gäller bara att hålla annat borta, som exempelvis, björnbärsrevorna och kaprifolen i kanterna. 
Bladen är brokbladiga när de kommer på våren och under blomningen men de blir gröna senare på säsongen.Det lilla hällkaret i berget är fint men det blir fort dåligt vatten av alla barr och löv, mm som ramlar ner och ingen cirkulation förstås. Fåglarna älskar att bada i det. Man får tömma det ofta om det ska vara snyggt men då är det riktigt fint. Det är en bergkant mellan hällkaret och sumphålan. Håller hällkaret helt fritt från växter. 

7 kommentarer:

 1. Hej Helene

  Detta tycker jag om!
  En bra kombination av det naturliga hällkar i berget med den spektakulära Iris!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 2. Det er en god udnyttelse af et lidt vanskeligt område i haven, og det tilfører haven noget spændende og "vildt". Men det kræver også lidt arbejde, kan jeg forstå.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 3. Perfekt plats för den vackra svärdsliljan. Jag vet att folk brukar ta hem den från naturen och sätta den i dammen men då blir det snabbt bekymmer för denna skönhet sprider sig snabbt i en liten damm.

  /Gunilla

  SvaraRadera
 4. Vakkert med den brokebladede irisen i fjellet. Den er så fin når bladene er nye. Jeg har den samme her, men min vokser lite.

  SvaraRadera
 5. Åh så vackert med irisen i bergskanten!Det var riktigt roligt att få träffa dig o din man idag,kom ju inte ihåg dig riktigt från 2013 ;) Tack för den fina "Greenmannen" har ännu inte hittat den rätta platsen men det kommer :) Kram/Monne

  SvaraRadera
 6. Rena drömmen, ett tätt hällkar - gratis damm! Svärdliljor måste hållas i karantän, men särskilt den där bråkbladiga är värd besvären. De verkar klara sig i minimal jord dessutom.
  Hoppas du har en fin midsommarhelg,
  Kram.
  Marta

  SvaraRadera
 7. min brokbladiga verkar ha gett upp

  SvaraRadera