Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 16 juni 2017

Juni

Nu är det frodigt i rabatterna. Mycket regn, ganska varma dagar emellanåt och ljus. Växtkraften är enorm. Just idag är jag glad för min blomsterkornell som blommar fantastiskt mycket i år (jo, jag vet att de vita är högblad). 

Blomsterkornell
Cornus kousa 'Moonbeam', blomsterkornell.


Pionerna avlöser varandra nu. Buskpionerna är överblommade och det är snart luktpionernas tid.
luktpion
Paeonia lactiflora 'Bowl of Beauty' (luktpion)

luktpion
Paeonia lactiflora 'Top Brass' (luktpion)


Min håriga kryddbuske (Calycanthus floridus) är inte vad jag önskade och trodde. Det är inte någon namnsort och blommorna är små, torra, och bruna. Den har stått i rabatten i 5 år nu och inte blivit roligare med åren. Funderar på om den ska få ge plats åt något annat.
Min är inte alls så fin som den storblommiga kryddbuske jag så hos min bloggvän Marta häromdagen. Hon har Calycanthus raulstonii 'Hartlage Wine'.  

Hårig kryddbuske
Calycanthus floridus, hårig kryddbuske


Blommig fredags tema är "Juni - månadens bild". Fler tolkningar på temat hittar du här

15 kommentarer:

 1. Lyckliga du som har en blomsterkornell!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker kornell :) Ibland blir hybriderna långt snyggare än det vilda. Namnsorterna av kryddbuskar är både storblommande och läckra. Får se hur jag gör med min C floridus den verkar inte vara en buske med vacker form i sig själv.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 3. Så vacker den är, din blomsterkornell! Av någon anledning som jag inte förstår vägrar min att blomma, annars ser den fin och fräsch ut.

  Trevlig helg Helen

  SvaraRadera
 4. Cornus kousa er en drøm for meg, men jeg tror ikke de overlever her dessverre. Dine er så fine, og det samme med peonene.

  SvaraRadera
 5. Åh! Utrolig vakker månestråle!
  Det hender jo, at noen må vike...
  God helg!

  SvaraRadera
 6. Din 'Moonbeam' ser väldigt vacker ut, nu blev jag sugen :) Vi köpte två olika kryddbuskar hos Tommy Ahnby förra året och nu står den ena i knopp :) Ska bli spännande att se hur den artar sig. Pionerna börjar så smått nu och jag längtar till första pionbuketten :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Vackra bilder! Nu har jag blivit extra sugen på en Blomsterkornell, för alla jag sett tycks ha så fina exemplar i år. Allting verkar bli bra faktiskt. Rhododendron, pioner rosor.... Synd dock på din håriga kryddbuske.
  trevlig helg/
  Luna

  SvaraRadera
 8. Hej Helene

  Vilken fin Cornus kousa 'Moonbeam'!
  Calycanthus × raulstonii 'Hartlage Wine' har jag också sett hos Maria med "Hortofilia".

  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Fina bilder. Vet inte hur din kryddbuske ser ut i verkligheten men i bild är den fin. Jag hade också en som jag hade haft sedan 1993, men den orkade inte med den svåra vårvintern 2013. Då dog även min blomsterkornell :-(.
  Vi har haft så lite sol att luktpionerna har inte slagit ut ännu utan vajar i vinden med stenhårda knoppar. Men, så härligt att se dina - på så sätt förlängs säsongen ;-). När mina slår ut har kanske dina börjat på sista "refrängen" ;-)?!
  Ha en toppenhelg!
  /Anja

  SvaraRadera
 10. Hej Helene!
  Vilka fina bilder du bjuder på. Ljuvliga pioner och en vacker blomsterkornell. Det är verkligen frodigt nu, med allt regn och värmen.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 11. Vilken vacker kornell!
  Här har pionerna inte riktigt slagit ut än, men snart så...

  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Så olika samma växt kan uppföra sig i olika trädgårdar - ibland är det nästan orättvist. Din blomsterkornell är i alla fall ett praktexemplar!
  Och dina bilder på fuktiga pionknoppar är rent sensuella ...
  Ha nu en riktigt härlig helg!

  SvaraRadera
 13. Blomsterkornell är ett måste, de är såå vackra. Min kornus kousa var. chinensis har faktiskt överlevt 2013, trots att den var ung då.
  Ja, även pioner är vackra, men de lyckas jag inte med.
  Det är tufft att bli jämförd med Hartalge Wine, den har så glamourösa blommor som få andra växter har. Även Floridas skönhet räcker långt, tycker jag. Mörk och udda.
  Tack för senast, det var riktigt, riktigt kul!
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 14. Vilken underbar blomsterkornell och pionerna också. Kryddbusken är väl inte så pjåkig, kanske lite udda blomma. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 15. Kornellen er så fin. Vi har den også i haven, og den er værdsat ikke mindst på grund af blomstringen. Nogle korneller får smukke røde bær, men det gør min desværre ikke.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera