Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 9 juni 2017

Skönhet i det lilla

Det stora är alltid uppbyggt av det lilla, även i växternas värld. Det finns skönhet i alla skalor, från den lilla beståndsdelen till hela växten. "Skönhet i det lilla!" är temat i dagens "Blommig fredag".

tree peony
Den just vissnade blomman ger plats för en frökapsel som kommer att innehålla svarta, blanka frön om ett tag. Den kommer att spricka upp ytterligare för att till slut öppna sig och släppa ut sina frön. Just nu liknar fröställningen ett torn eller kanske en kungakrona. En kunglig växt är det i många bemärkelser.

tree peony
För någon dag sedan såg den ut så här.

tree peony
Buskpion; Paeonia suffruticosa 'Jing Yu'. Säsongen var ovanligt kort i år. De sista dagarnas regn och blåst har förstört blommorna. 

stäpplök
Min favorit-allium är på gång; stäpplök, Allium christophii. Den lilla, första blomman kommer att följas av många och tillsammans bilda en stor boll. Ett perfekt och symmetriskt under. 

stäpplök
Stäpplök i full blom.

vattendroppar
Till sist verklig skönhet i det lilla. De små vattendropparna som blir det sötvatten utan vilket inget kan leva. Vi har inte haft vattenbrist denna vår/försommar och nu har vi fått över 60 mm på ett par dagar, så det räcker just nu. Men det är här på Västkusten; på många andra ställen i Sverige och i världen är det problem med vattentillgången (eller för mycket).Fler tolkningar av temat "Skönhet i det lilla!" hittar du på andra bloggar här.


15 kommentarer:

 1. Ja, den så nesten ut som en kongekrone! Vakkert bilde av regndråpene. Her ble også blomstringen ødelagt av regnet. Men det er flere knopper på gang :)

  SvaraRadera
 2. Härligt att kunna upptäcka skönheten i de små undren.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 3. Allium cristophii är en favorit hos mig med, den är mycket vacker. Väldigt vacker var även din buskpion. Ha en skön helg! /Charlotte

  SvaraRadera
 4. Hej Helene

  Ja, suffruticosa buskpioner är också färdiga här, men mina delavayi skal just till att börja.
  Fin och ren din 'Jing Yu'!
  Christophii är fantastisk, också en favoritt här!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 5. Så fina motiv du fångat med kameran. Just nu är buskpionerna som finast här. Osäker om de håller till första visningen som är i nästa vecka.
  Otroligt fin blomma på den löken!
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Hej Helene!
  Precis som en krona, och växten är vacker.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 7. Oj, vilken vacker prinsesskrona du har fångat med kameran! Skicka bilden till HM Victoria som en designprototyp till en blivande krona åt prinsessan Estell ;-)

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Ursnygga foton! Precis som en krona, perfekta stjärnor och livgivande vattendroppar!

  SvaraRadera
 9. Så otroligt fint fångat på bild. Och Jing Yu är ju helt underbar! Jag tror vi har fått ännu mer regn, för regnet brukar vara som kraftigast en bit in från kusten.
  Hoppas på en lite torrare helg! / Luna

  SvaraRadera
 10. Spændende detaljer! Når man giver sig tid til, at se på detaljerne, åbner der sig en helt ny verden.

  Hilsen Elna.

  SvaraRadera
 11. Alt er vakkert med trepeonen :) Allium er bare herlige! Vanndråper har vi hatt god anledning til å studere i det siste...
  God helg!

  SvaraRadera
 12. Så vackert fångat på bild, prinsesskronan var urläcker och definitivt något man inte ser om man inte går nära.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 13. Vilken fin tolkning av temat. Skönt att ni fått regn.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 14. Härlig tolkning av temat. Pionerna har så många fina perioder förutom den stora och ibland fluffiga blomningen. Och Allium som är så delikata i det lilla... Nu börjar jag fundera på var jag gjort av mina christophii lökar. Vackra bilder.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 15. Fina bilder. Med kamerans hjälp har jag börjat upptäcka detaljer jag tidigare missat. På riksmötet i Kalmar såg jag en vacker allium samplanterad med fjädergräset, Stipa pinnata tror jag det heter. Nu vet jag också namnet på de finna lökblommorna, stäpplök. De var visserligen bara ännu i knoppstadiet men ändå så fina.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera