Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 29 juni 2017

Hosta 'June'

Nu när juni snart är slut är det kanske dags att göra upp med 'June', ja Hosta 'June' alltså. Den är ganska vanlig i handeln och helt underbar för den ogillas av sniglarna. En av få som inte äts. I år så gott som helt orörd. Men den kan se väldigt olika ut och i praktiken verkar det finns flera 'June'. 
I SKUD finns 'June', June Fever', June Present' och Just June'. Men i plantskolan har jag bara sett 'June' men i många olika skepnader, dvs bladfärgen kan variera stort. Tittar man på bilder på Google blir man inte klokare. Det spelar inte så stor roll, 'June' är en super-hosta!

Båda är köpta som 'June'.  Har några till som är mer eller mindre lika dessa. 9 kommentarer:

 1. Så bra att du skriver om detta! Har själv två olika slags plantor med detta namn och jag trodde att det var jag som på något sätt hade rört om i namnen. Annars måste jag skamset erkänna att Hosta-namn är jag så slarvig med att det är endast fåtal som jag kan namnet på...:-(.
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Ja, jag har också noterat att det är lite oklart med namnsättningen på `June´ förövrigt en av mina absoluta Hosta favoriter. Den `June´ som växer här ser likadan ut som plantan till vänster.

  `June Fever´ har jag också men den ser helt annorlunda ut, mycket gult i bladen.

  SvaraRadera
 3. 'June' er den til venstre på bildet. Det er sånn det skal se ut. Jeg har alle de variantene av den du nevner, men de er egentlig ganske like bortsett fra at noen har mer gult på bladene. Jeg liker så godt de som har mye blått og gult i seg.

  SvaraRadera
 4. En meget smuk Hosta. Navnet er ikke så vigtigt for mig, men det er rigtig godt at vide, at sneglene ikke spiser den. Det var en god oplysning!

  God weekend!
  Ulla

  SvaraRadera
 5. Håller med om att det är en toppenHosta. Tillgång till vatten och sol kan få delade hostaplantor (alltså samma individ) se nästan till oigenkännlighet olika ut. Många skiftar färg över säsongen också. June är lite av en kameleont. I mörk skugga blir den blåaktig, i sol mera gul. De tjocka "vaxade" bladen är ingen favorit för sniglarna, så länge det finns annnat att mumsa på, ska kanske tilläggas. Immuna är de inte.
  Den variegerade bladen ovanför June känner jag igen, den lilla sticklingen jag fick av dig förra sommaren växer och frodas, än så länge i kruka på altanen.
  Förfärlig blåst vi har idag, flera växter har vält hos mig.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 6. Jag har en hosta som heter Just June och det är samma som den till vänster. Gillar den mycket.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 7. Jeg har også erfaret, at der er stor forskel på, hvor glade sneglene er for de forskellige hostaer. Det ville være rart at have en oversigt over, hvilke hostaer, der ikke bliver spist.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 8. Jag har alldeles nyligen skaffat hostor, och så blev det några fler, och några till. De passar bra i rabatten under mina stora träd, och verkar trivas bra där.
  Finns så många fina varianter.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 9. June har jag inte ännu fast jag har rätt många olika hostor. Tycker de är rätt så lättodlade
  och vissa trivs t o m i solen även om det är skuggväxter. Blommorna brukar jag klippa bort
  för jag vill ha dem mest för bladens skull. Ha det fint!

  SvaraRadera