Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 27 juni 2017

Drakblommor och Penstemon

Blåaste blått lockar alltid. Det är något särskilt med blått på våra breddgrader - måste vara ljuset. Drakblomsläktet bjuder på flera riktigt blå perenner som blommar nu. Köpte några av Gerben Tjeerdsma på växtmarknaden Råda för något år sedan. 
Penstemon har också har sin höjdpunkt nu. En mycket användbar höjdare är Penstemon digitalis som är helt vit. Den vanligare P. digitalis 'Husker Red' som har rödare bladverk, finns ofta till salu men jag tycker arten är mer lättplacerad. 
Mongolisk drakblomma
Dracocephalum tanguticum, mongolisk drakblomma. 

Mongolisk drakblomma
Mongolisk drakblomma. Den blir ca 30 cm hög och bladverket påminner om rosmarin, med smala blad.

Dracocephalum argunense 'Fuji Blue'. Den har inget svenskt namn. Växer utbrett och blir därmed ganska låg, ca 15 cm. 

Fingerborgshatt
Penstemon digitalis, fingerborgshatt. En trevlig bekantskap som svävar över andra växter i rabatten. Blir ca 80 cm hög. Rent vit blomma. Jag har sått den och liksom de flesta andra Penstemon är den lätt att fröså. 
Fingerborgshatt
Penstemon digitalis, fingerborgshatt.

Fler Penstemon finns att se i förra årets inlägg om just Penstemon här.

10 kommentarer:

 1. Blått gjør seg godt i hagen, ja! Jeg kjenner ikke til de du viser, men flotte er de.

  SvaraRadera
 2. Hej Helene!
  De var nya för mig bägge två, köpte en Penstemon i år, som inte liknar dina från ditt tidigare inlägg. Visste inte att det fanns så många olika, din Penstemon digitalis är en skönhet. Drakblomman ser spännande ut och har en härlig blå färg.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 3. Hej Helene

  Jag har ingen erfaringer med dessa släkten.
  Gott med ny inspiration!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 4. Ljuvlig blå färg! Även den vita var fin.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Drakblomman så effektfull. Penstemonsläktet upptäckte jag för ett par år sen och de kan verkligen leverera. Den vita mycket söt.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Jeg kender kun den blå blomst fra billeder. Den har en smuk farve. På dine billeder ser det ud, som om den trives godt hos dig og breder sig lidt. Jeg tror, vi kalder den dragehoved på dansk.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Så vackra blommor, både drakblommorna och digitalisen :) Jag sådde en typ av drakblomma som jag hade i många år men nu har den gått ut. Nu finns det inte plats i rabatterna för fler blommor om jag inte gräver upp annnat ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Jag gillar att du presenterar växter som jag inte är bekant med. Jag känner igen namnen men inte uttrycken som de förmedlar. Frösår du ofta perenner? Jag tycker att det verkar vettigt eftersom massverkan är fint. Vilka perenner är verkligen värda att sås? Fingerborgshatten tycker jag mycket om och alltid det som är BLÅTT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Agneta - Så kul att du kan läsa och kommentera nu. Jo, jag frösår perenner och har gjort det i 20 år till och från. Sår de jag vill ha helt enkelt. De varierar i svårighetsgrad och i hur lång tid det tar för dem att gro så man får fundera på hur tålmodig man är. Penstemon som jag visar här och i tidigare inlägg är lätta att så och gror i regel bra. men som sagt - jag sår de jag vill ha i trädgården.
   //Helene

   Radera