Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 15 maj 2017

England - vanligt och underbart ovanligt

Var på trädgårdsresa i England förra veckan. Många av trädgårdarna vi besökte var både berömda och prisbelönta, såväl de privata som de offentliga visningsträdgårdarna. Men växtvalen var ofta ganska avslappnade inom en strikt struktur. Det var inte de speciella, ovanliga och svårodlade växterna som skapade miljöerna utan de alldeles vanliga växterna. Sedan finns det förstås en hel del mycket speciella växter i de här trädgårdarna också.
Tycker det är befriande att man använder vanliga, tåliga och lättodlade växter i stor omfattning. En del av dem tar för sig rejält och jag hade nog inte släppt in alla hos mig men på stora ytor funkar det fint. Det är helheten som gör intrycket och växterna ska leverera utan pjosk. Sedan är det förstås inte så enkelt som att de självsådda växterna gör hela tricket. De var noga med att det skulle vara "succession planting", dvs att olika växter ska följa efter varandra för att hela säsongen ska vara fin och det är inte en lätt sak. Man måste också hålla efter så att de frösådda plantorna inte tar över eller hamnar "fel". 
Det förstås en helt annan sak att ha en trädgård med ett hus från 1600-talet som fond. Kan det bli annat än bra då? Hade inte varit samma sak med ett modernt enplanshus. Men där i den fantastiska miljön kan man tänka på de fuktiga vintermånaderna och de skyhöga uppvärmnings-kostnaderna för dessa underbara, men opraktiska hus. Då framstår ett svenskt enplanshus från 1980-talet som en ganska bra sak.  

Bryan's Ground - en privat trädgård där man låter växter fröså sig ganska fritt. 
Akleja och någon glim/blära? i stora sjok. 

En annan rabatt med akleja, brunnäva, olika glim, iris, mm. 

Brunnäva, Geranium phaeum 'Lily Lovell' . Finns i många sorter och färger. Just denna är blålila. (För) god fröspridare.

En fantastisk, privat trädgård vid namn Eastleach House. Formella strukturer med vattentrappa, formklippta träd mm, och en hel del enkla, vanliga växter. 


Exempelvis bergklint, Centaurea montana. Den har man ju jagat i sin egen trädgård.

Även där det är formella strukturer som här med båge över gången kan man ha lite lösare underplantering. Exempelvis förgätmigej.

Runt dessa formklippta buxbom växer förgätmigej och vallmo, mm. 
Självsådder av förgätmigej och anagrambräcka. 

Trädgården heter Malverleys och är en privat trädgård. Ett mycket vackert växthus med en stor, solig, och "vit" grusträdgård. 

Hesperis matronalis 'Alba', (trädgårdsnattviol). Tvåårig, doftar underbart på kvällen. 

11 kommentarer:

  1. Vakre bilder! Masse effekten av å plante mange av samme slag er jo fantastisk. Geranium phaum ville ikke jeg sluppet løs overalt og helle ikke Centaurea. Jeg har begge to, og de blir jeg ikke kvitt. De er som ugress!

    SvaraRadera
  2. Men nu blir jag riktigt avis. Av de trädgårdar du visar har jag besökt Eastleach House, som jag tyckte var fantastisk. Du åkte bort rätt vecka, ingen sommar i Sverige.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Åh att få besöka Engelska trädgårdar är en dröm jag har. Ser underbart ut, massverkan o lite halvvilt - så himla snyggt men det är ändå inte vad jag själv skulle vilja ha i min trädgård men så härligt att se :)Tack för fina bilder att njuta av :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  4. Alla de här mormorsväxterna så snygga i blom i sina "lösa" planteringar och självsådder, men förstås inte självskötande på nåt sätt. Alla ska klippas ner efter blomning och ett oändligt antal fröplantor gallras nog ändå bort för att resten ska få bli stora och fina. Håller med om att det är befriande att se dem användas i sån mängd, när de har så mycket annat att välja på också.
    Ha det gott
    /Anette

    SvaraRadera
  5. Vackert är det i massverkan men inget jag numera skulle våga plantera in, en del finns kvar sedan jag började mitt trädgårdsliv men jag håller efter dem - hårt. Det kräver nog massor av arbete så de inte tar över helt.

    SvaraRadera
  6. Vilket inspirerande och fint resereportage! Har aldrig varit i England och aldrig sett en engelsk trädgård live -katastrof! Men, jag har sett en himla massa skolor i världen - något måste jag få skryta med ;-))!
    Jag har funderat mycket på trädgårdar och deras olika uttryck. De du visar i bild är rena konstverk. Har man till exempel så konstnärligt tuktade och klippta buxbom i massor - ja, då tror jag inte att man har varken tid eller ork att odla dessutom rariteter :-

    Tack för en inspirerande visning!

    SvaraRadera
  7. Rigtig dejlige billeder fra din haverejse! Jeg deler din glæde over de "almindelige" planter som rygrad i selv ganske specielle haver. Rygraden i en have må gerne være enkle planter som er nemme at passe, så kan man altid gøre haven speciel ved hjælp af design, formklipning, pergolaer o.s.v.

    Tak for turen!
    Ulla

    SvaraRadera
  8. Det er skønne haver, du har besøgt. Jeg deler også din begejstring for de almindelige planter, som gror villigt. De er jo som regel også villige til at så sig selv, hvilket kan være en stor gevinst, men samtidig kan give en del arbejde med at luge frøplanter op. Hvis en have består af mange eksotiske planter, synes jeg, den kan komme til at virke lidt "fremmed" i forhold til det omgivende landskab.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  9. Inspirerande! Det jag fastnade särskilt för var den uppstammade buxbomen med sin halva bollkrona. Ursnyggt!
    Jobbet med att rensa bort fel fröplantor vill jag helst inte tänka på. Jag som har nog med mina koreaklockor, anagrambräckor och nunneört...
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  10. Det var fina trädgårdar du besökte. Det är ju härligt att se dem här hos dig genom dina fina fotografier! Så vidrig vår har jag nog inte varit med om tidigare här hemma så du var borta under rätt period. Nu vill vi inte resa bort utan bara njuta här hemma. Kram från Agneta

    SvaraRadera