Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 9 maj 2017

Från knopp till blomning

Nu vågar sig allt fler knoppar och blommor fram även om de tvekar när vinden är så kall. Vi har, som tur är, sluppit nattfrost iallafall. Körbärsblomningen är på väg in i nästa fas. Prydnadskörsbären börjar gå över (inte alla men många) och ersätts av "ätkörsbären". Olivlunden är på plats också.

Glanskörsbär
Blommorna på glanskörsbäret är små, få och ganska oansenliga. Det är inte ett körsbär man har för blomningen eller bären, för det blir inga (eller få och oätliga).

Prunus serrula
Glanskörsbäret har man för stammarna. Det hörs på namnet. Glansiga, koppar-/bronsfärgade och mycket vackra hela året. Narcissen 'Thalia' blommar fortfarande under trädet men ersätts snart av annat.,

Nu blommar också häggmispeln, Amelanchier med vita blommor. Bronsfärgat utspring där bladen snart blir gröna och i höst får den vackra höstfärger.  

Närbild på en gren.

Vanligt ätkörsbär, här sorten 'Van' har precis börjat blomma. Dåligt med insekter idag. 

Vinterbär
Nu blommar också Vinterbär eller Skimmia. Doftar helt underbart, inte olikt liljekonvalj. Blir en mindre buske. Har planterat ut plantor jag köpt på hösten som "höstfägring". De flesta slänger växten för den allmänna uppfattningen är att den inte är härdig. Det är den jag lovar. Läs tidigare inlägg här.

Utanför växthuset är olivlunden på plats. Fem småträd vinterförvarades i uterummet och har nu fått komma ut igen. 

Oliverna har väldigt små blommor, men många, som bara är i knopp ännu. De blir ljust gula när de öppnar och har mängder med pollen. Oliv är vindpollinerad så de står bredvid varandra för att kunna pollinera. Några oliver brukar det bli.9 kommentarer:

 1. Läckert med blommor och oliver, det har jag aldrig haft på mina olivträd. Glanskörsbäret har verkligen fina stammar.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 2. Å en egen liten olivlund! Det vill man ju ha. Så mycket fin blomning hos dig. Hos oss väntas åter nattfrost. Har förvarat min skimmia i växthuset under vintern men då kanske jag vågar testa ett skyddat läge ute kommande vinter. Klipper du bort de gamla klasarna?
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej de försvinner över vintern. Vet att den odlas i zon 3 skyddat läge så det kan vara värt ett försök.
   //Helene

   Radera
 3. Doftade den underbara skimmian i botan förra veckan. Vilken ljuvlig doft! Jag är svag för träd och buskar med vacker stam och bark. Men glanskörsbäret stannade kvar på förra tomten men ett nytt kommer absolut att hitta hit :) Häggmispel är bland de vackraste buskar man kan odla och extra fina just nu.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Så mye fint som blomstrer hos deg nå! Vakre trær og bark. Her er det meldt om snø i natt.

  SvaraRadera
 5. De vackraste i blomning och så de glansiga stammarna! Tack!

  SvaraRadera
 6. Så vackert med körsbärsblom och Thalia. En olivlund låter härligt, skulle gärna testa, men har fått för mig att den inte skulle klara sig.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 7. Hvor er der smukt i din have nu, hvor de forskellige træer og buske blomstrer. Det er en meget flot olivenlund, jeg synes, flere af samme slags gør sig godt.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera