Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 30 maj 2017

Dags att klippa topparna

En gång om året är det dags för frisören. Iallafall om man vill hålla frisyren snygg. En kort, tät frisyr är vad jag vill ha. Frisören har övat ett tag nu och börjar förstå hur mitt hår fungerar och det är ju modernt med olika långa sidor. Med tiden kanske jag vill ha en mer jämn parasollform. 
Min frisör klipper mina årsskott nu i maj. Hon bryter av, eller klipper skotten medan de fortfarande är nya och mjuka. Då blir årstillväxten kort och frisyren blir fylligare och tätare. Hon formar frisyren genom att klippa mer eller mindre på skotten. 


Så här såg tallen ut innan klippning. Årsskotten är långa och mjuka. Parasollformen är på gång.

Jag klipper av alla skotten rakt av för det är enklast. Vill man att någon del ska växa mer kan man lämna några av skotten oklippta. Skottet i mitten av varje "grupp" kommer att växa mest. Vill man stoppa tillväxten i en riktning kan kan ta bort mittenskottet helt, eller tvärtom låta det växa för större tillväxt åt det hållet. 

Efter frisering. Kronan är inte helt balanserad. Höger sida har mer volym. Det beror på att jag inte började klippa i tid och det är också läsidan, men det går att rätta till över tid om man vill. Jag tycket det är bra att det inte är perfekt. Har klippt tallen i ca 4 år och började med att stamma upp den.


Så här så tallen ut när jag började forma den 2013. Började med att stamma upp lite i taget och med att klippa årsskotten. Idag är det bara den översta "våningen" i bilden som utgör kronan.


Jag använder sekatör men den blir rejält kladdig av kådan så man behöver rengöra den efteråt. Man kan också bryta av skotten genom att böja dem. Då går de av "snyggt", och det är viktigt om man gör precisonsarbeten. Men min tall är nöjd med denna sorts klippning.

13 kommentarer:

 1. Men så intressant. Inte helt enkelt att klippa tall, jag prövar mig fram. Tack för lektionen!

  SvaraRadera
 2. Wow vad duktig du är! En konst att forma barrträd, snyggt blir det också ser jag :) Trodde först att du talade om dig själv o din frisyr haha. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Ja, furuene må klippes nå. Jeg har en liten gran som jeg klipper på samme måte som du gjør. Den får ikke lov å vokse i bredden, så derfor må den klippes snart.
  Treet ditt ble fint etter klippingen.

  SvaraRadera
 4. Det gör nog inget att den inte är helt symmetrisk, det blev fint.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 5. Tack för påminnelsen och kunskapen. Jag är dålig på detta med klippning men jag vet att det skall göras på mjuka skott, annars klipper man lätt i de gamla barren och då blir det fult. Måste ta itu med det nu!

  SvaraRadera
 6. Så snygg din tall blivit under åren! Jag klipper också mina tallar här men mest granar. Det är kul och man kan få riktigt fina träd av vanliga barrväxter. Tack för tipsen på hur man mera kan "styra" klippningen!

  SvaraRadera
 7. Det er en frisør, der kan sit håndværk! Det gør da bare træet mere naturlig at se på, når den ikke er alt for regelmæssig.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 8. jag har också klippt min tall på vårt berg (fin artikel i Torslanda Tidningen)

  SvaraRadera
 9. Tack för detta! Nu har jag lärt mig nåt nytt igen. :-) Så fint det blev, det där är du minsann bra på.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 10. Jätteroligt inlägg! Är det en "vanlig skogstall" du snackar om?
  Superfint resultat oavsett tallart!

  Ha en fin helg! /(Ska du till Uddevalla imorgon?)
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja - vanlig tall. Nej inget Uddevalla imorgon.
   //Helene

   Radera
 11. Va intressant! Jag är feg när det gäller att klippa åtminstone i mina barrväxter) men jag försöker samla mod och när jag ser lyckade resultat som detta blir inspirationen större till att testa själv också.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 12. Tummen upp! Älskar att forma träd, särskilt sådana som annars inte är särskilt snygga eller inte skulle passa i en villaträdgård. Ett av mina favoritobjekt är frösådda idegran som jag hittar här och där i trädgården. En tall har jag också börjat med, men just nu är jag osäker på om den överlever behandlingen. Dina experiment ger hopp. Himla fiffigt och snyggt.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera