Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 26 maj 2017

Eastleach House - möt det oväntade

Följer upp trädgårdsresan till England nyligen med ytterligare en trädgård; Eastleach House (som vi besökte 13 maj). En av mina favoriter på resan och många oväntade vyer. Trädgården är skapad helt från början av ägarna sedan de flyttade hit 1982. De har omvandlat ett otillgängligt område till en mycket stämningsfull och vacker trädgård. Efter makens död är det den trädgårdsälskande Mrs Richards som fortsätter utveckla trädgården. 
Mrs Richards tog emot oss och berättade om hur hon och de tre trädgårdsmästarna (som tillsammans utgör en heltidstjänst) sköter om trädgården och att de också har blivit mycket goda vänner med åren. Trädgården består av tre ganska rejäla områden som i sin tur är indelade i mindre "rum".
Börjar med ett lägre liggande område med en grönska som i tropikerna. Hade varit lätt att missa men när man öppnar grinden ser man den mest fantastiska vy - helt oväntat. 

Grinden var stängd men det kändes som om man fick öppna den.
Grönt, grönt, grönt, och en bro. Den allra vackraste bro man kan tänka sig.

En liten bro med vitt blåregn i botten av denna gröna gryta. Monetkänsla infann sig.

Mrs Richards möte upp. Vid 82 års ålder gör hon inte så långa pass i rabatterna längre men hon berättade att hon istället är en mästare på åkgräsklipparen. Det är inte så enkelt som det låter för det sluttar bra på vissa ställen.

Formklippning! Det måste man bara ha om man har lite ambitioner i trädgårdsväg. Det tar ju några år att skapa denna installation!

Huset är ett stadigt Arts and Crafts-hus med blåregn utmed fasaden.Vid sidan av huset finns den mest formella delen med en vattentrappa, symmetriska rabatter, mm.

Vacker pergola med clematis som leder ner till ytterligare en del av trädgården.

Den här clematisen hade lite mindre blommor och var mycket läcker i färgen. När man rundar huset ser man en lång siktlinje mot en staty av en hjort och bortom den ett vidsträckt landskap. Det är enorma gräsytor här. Svårt att förmedla det på bild.


Detta är grinden från första stora gräsmattan till nästa. Här börjar man se skulpturen och idegrans-bågarna lite tydligare.  
Hjorten med landskapet i bakgrunden.


Gräsmattan sluttar ner mot ett arboretum med ängsliknande planteringar. Man vill inte gärna trampa ner hundkexen för att sätta sig här.Den muromgärdade trädgården är undangömd och man hade inte hittat den om man inte vetat vart man skulle gå.
Ytterligare en fin bänk.

Där inne fanns bl.a en trädpion i full blom

"Oväntat" är temat på veckans blommig fredag. Eastleach House levererade verkligen det oväntade. Fler tolkningar på temat hittar du här


16 kommentarer:

 1. Vilket ställe - vackert!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 2. Herreje så vackert! Men, med tre heltidsanställda trädgårdsmästare...skulle även jag kunna åstadkomma ett och annat ...:-)!

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tre personer skulle jag nog inte kunna sysselsätta. PÅ Eastleach var det tre personer som delade på en heltid.
   //Helene

   Radera
 3. Utrolig vakkert! Det var en hage helt etter min smak, og flotte formklipte planter uten at det ble for mye av de. Takk for at du deler dine reiser!

  SvaraRadera
 4. En nydelig have! Det er flott å være haveturist i Storbritannia.

  SvaraRadera
 5. Nej men så kul att du varit med på Marias resa. Min väninna var med på samma resa och har berättat om alla fina trädgårdar. Men det var jätteroligt att få läsa om dom hos dig och se alla dina fina bilder. Jag ska komma tillbaka och läsa mer ingående när jag har lite mer tid. Jag hörde att ni hade fint väder och att det bara kom några regnskurar när ni besökte Malvern Spring. Jag har gjort samma resa (fast det var ju en hel del nya trädgårdar nu) för några år sedan. Just den här majresan till England är så härlig.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du kände igen både resan och berättade om det här. Ja det var en väldigt fin resa och i maj ligger de ju ca 4 veckor före oss så det blev försommarträdgårdar.
   //Helene

   Radera
 6. Helt fantastiskt, så vackert.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 7. Makalöst, om man hämtar bara en procent inspiration så har man så det räcker här hemma. :) :) :)
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar trädgård så mycket vackert som finns i den man häpnar vad mycket fina trädgårdar det ändå finns i vår värld.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 9. Så vackert - en trädgårdsmästare skulle underlätta.

  SvaraRadera
 10. En helt fantastisk trädgård som jag också haft förmånen att besöka.
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul, Inger. Då kände du igen dig förhoppningsvis.
   //Helene

   Radera
 11. Jag brukar inte gilla formella linjer men delen med vattentrappan och de klippta formerna runt var urläcker. Liksom de klippta buskarna nån bild tidigare. Tänk att ha tillgång till och få jobba med 3 trädgårdsmästare som bollplank :)

  Tack för besöket! Carina

  SvaraRadera
 12. Superfint och vilken härligt grön trädgård. Gillar mixen mellan det formklippta och det mer vilda.
  Kram Kristina

  SvaraRadera