Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 19 maj 2017

Malverleys - månadens upplevelse

Temat för blommig fredag denna vecka är "månadens bild". Månadens bild(er) är från månadens trädgårdsupplevelse och jag väljer att visa en av de trädgårdar jag besökte i England förra veckan; Malverleys. 
Malverleys är en privat trädgård på 10 acres (40.000 m2) som är utvecklad under de senaste fem åren. Utanför det ytterligare mark med landskapsvyer. Chefsträdgårdsmästaren Mat Reese har tidigare bl.a arbetat på Great Dixter och man märker influenser på sina ställen. Ägarna har en del önskemål förstås men har därutöver gett honom och hans stab fria händer. På 5 år har man gjort om ett stort öppet gräsområde till en trädgård med många olika delar/rum med varierande stilar och innehåll; formellt och informellt, vatten i formella och informella former, statyer, häckar, murar, lösa planteringar och formella. 
Mat nämnde aldrig att den var designad av någon landskapsarkitekt men det är troligt, eller så var det kanske ägarna själva som hade den rollen tillsammans med Mat. Denna trädgård kräver utrymme, pengar, (mycket pengar) samt ett stort mått av kunskap och personal. En otroligt arbetsintensiv trädgård, och man måste verkligen beundra vad de åstadkommit på 5 år. Mycket vacker och stämningsfull på sina ställen och lite mindre i min smak i andra delar men otroligt kul att få se den. Allt man ser leder till nya tankar och jag är inte ute efter att omsätta allt hemma. Hur skulle det se ut! Man kan ju gå på fotbollsmatch och se proffs spela utan att vara ett själv. Lite samma sak här!


Gullregnsgång, Laburnum walk. Det finns ju på några fler ställen i England men den kräver sin plats. Den hade inte riktigt vuxit ihop i toppen ännu men nästan. 

Det fanns utgångar och utblickar på flera ställen.

Head gardener Mat Reese.

Formell pool. Det fanns flera vatteninstallationer utöver denna och fler var på gång. 

Staty i änden av poolen för blickfång måste man ha. 


En smalare vatteninstallation, en s.k rill (ränna). Här var man på gång med att sätta upp en stenstaty på 1.6 ton, helt nygjord. Bakom den en ljus tufa från Italien som man letat efter länge och till slut lyckats hitta. 

Vill man göra en vacker mur av lokal sten kan man ju göra den lite extra svår. Bågarna är inte lätta att mura och de måste bli exakta för att det ska se bra ut. 

Ett  helt nytt "stumpery" (stora stubbar). Ska planteras med ormbunkar och annat som kommer att täcka stora delar av stubbarna och bilda en grön, massa i en fuktig omgivning.Man hade till och med vattendimma som sprutade stubbarna med jämna mellanrum för att få mossa och växter att trivas.  

Ormbunkar och annat är helt nyplanterat.


Här syns influensen från Great Dixter, där chefsträdgårdsmästaren Mat arbetat tidigare. Formklippta idegransfigurer i en ängsliknande plantering. 

Det var ett ganska stort område med formklippt idegran. Här med häck-kanter och en staty som tillägg.

Köksträdgården hade flera stora byggnader. Förutom köksväxter gick planteringarna i vitt. 
Ett av växthusen i köksträdgården.

Bakom det stora växthuset fanns ett område med större träd av formklippt bok (eller avenbok). S.k "cloud-pruning (molnklippning). 

Det var många träd tillsammans som var klippta så här. Jag tycker det var snyggt men arbetskrävande och man behöver en skylift. 

Huset var stort, markerna var stora, trädgården var stor.....

Här ville Matt att växterna skulle få självså sig mellan plattorna. Man rensade sedan bort det man inte vill ha. Kanske lite udda stil precis vid detta stora hus, och ... arbetskrävande. 


Fler inlägg på veckans tema "månadens bild" hittar du här


16 kommentarer:

 1. Inspirerande och intressant, tack för att du delar med dig!
  Håller med dig om att man inte nödvändigtvis måste tycka om allt, det kan vara bra att se det ändå. Imponerande vad de har gjort.
  Trevlig helg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 2. Ja det var storslaget, kul att se.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 3. Engelskmennene er villige til legge ned MYE tid og penger på hagene/parkene sine! Og så kan vi andre komme og titte...
  God helg!

  SvaraRadera
 4. Flotte bilder! Ja, de er så dyktige til å lage flotte hager. "Stumpery" er veldig fint.

  SvaraRadera
 5. Tack för en mycket intressant och inspirerande rundtur. Nu ska jag se på mina gullregn med nya ögon, kanske att de ska formas på ett annat sätt än jag tänkt ...
  Stumpery var jag lite sugen på att anlägga, men jag har de så torrt här så vad hjälper det att jag har alla stubbar och grenar som krävs? Och så är jag lite osäker på om jag verkligen tycker att det är så snyggt?

  SvaraRadera
 6. Hej! Underbart att få se och fantastiskt vad man kan göra med obegränsade tillgångar...Trevlig helg!
  Hälsningar
  AnnA

  SvaraRadera
 7. Tack för titten! En imponerande trädgård och en lika imponerande insats. Känns som man verkligen vill bygga något för framtiden.

  Trevlig helg! Carina

  SvaraRadera
 8. Vilken upplevelse det måste ha varit. Fantastisk trädgård!
  /Kitty

  SvaraRadera
 9. Alltid jättekul att läsa dina reseskildringar.
  Det var en hel del lite udda idéer i denna trädgård, prydlig grusgång i stumpery och formklippta idegran i ängmiljö har jag personligen lite svårt för, men det är som du säger, här är allting överkurs x extra allt och ett minna för livet att få se.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 10. Fantastiskt inspirerande resereportage! Nej. Man behöver inte bli som proffsen men man kan känna sig lite proffsig om man kan omsätta inspirerande saker till sitt eget uttryck.

  Ha det gott
  /Anja

  SvaraRadera
 11. Intressant och även om man inte gillar allt finns det alltid inspiration och varianter man kan hitta på själv. Hade velat se mer från köksträdgården. En del idéer påminner om Tage Andersens Gunillaberg (utanför Jönköping), även om han dragit kombon vilt/tuktat ett strå längre och har en mer konsekvent stil.
  Kul att se bilderna!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anette - Förutom frukt och bär var det inte så mycket, dvs lite säsongsodlat. Du har nog större produktion i din trädgård. Tror det mesta av familjens grönsaker kommer från affären.
   //Helene

   Radera
 12. Imponerande minst sagt, undrar hur många heltidsanställda som krävs? Trapporna med frösådda växter ser i mina ögon slarvigt ut men någon annan ser kanske den tänkta originaliteten i detta arrangemang.

  Stubberiet gillar jag högt men gången skulle vara i täckbark. Att hålla grusgången fri från skräp kräver mycket. Tänk om man kunde hitta sådana rötter här i Sverige!

  SvaraRadera
 13. Vilket härligt resmål. Gillar gullregnsgången och stubberiet.
  Massor av fint att titta på.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera